ΔΕΙΤΕ LIVE TΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ: Οριακή πλειοψηφία κυρώνει τη Συμφωνία των Πρεσπών κόντρα στον λαό

Σε συνθήκες ομίχλης θα κληθούν τις επόμενες ώρες οι έλληνες βουλευτές να κυρώσουν την Συμφωνία των Πρεσπών καθώς μια σειρά επίσημων εγγράφων αλλά και παραδοχές του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου δείχνουν ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ δεν έχει εκπληρώσει βασικά προαπαιτούμενα «αλλοιώνοντας» όρους της συμφωνίας.

Το μόνο που έχει ξεκαθαριστεί είναι πως η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να παραχωρήσει «μακεδονική γλώσσα», όνομα… διπλής χρήσης και εκχωρεί στους Σκοπιανούς τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία και Μακεδόνας όταν αναφέρονται στη χώρα τους, όπως αναφέρει το άρθρο 7 της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Πάντως, από το πρωί της Τετάρτης που ξεκίνησε η συζήτηση των Πρεσπών εχουν τοποθετηθεί περίπου 80 βουλευτές από τους 206 που έχουν γραφεί στον σχετικό κατάλογο χωρίς σε αυτούς να συμπεριλαμβάνονται οκτώ υπουργοί, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που αναμένεται να μιλήσει στις 17:30, οι πολιτική αρχηγοί της ελάσσονος αντιπολίτευσης καθώς και οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης. Εάν λοιπόν δεν υπάρξει και τρίτη συνεδρίαση αύριο Παρασκευή τότε η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τα ξημερώματα. Αναφορικά δε με την ψηφοφορία, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει την κύρωση της Συμφωνίας συνθέτοντας νέα πλειοψηφία «κουρελού» καθώς ήδη από το βήμα της Ολομέλειας έχουν πει καθαρό «ναι» οι Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Σπύρος Δανέλλης, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Μαυρωτάς και Θανάσης Θεοχαρόπουλος ενώ η Κατερίνα Παπακώστα έδωσε μισό «ναι» στην ομιλία της και άφησε το υπόλοιπο για το φινάλε.

Σε κάθε περίπτωση, βασικό συμπέρασμα του κοινοβουλευτικού «διαλόγου» που έχει ήδη αναπτυχθεί, αποτελεί η παραδοχή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου πως πως το νέο Σύνταγμα των Σκοπίων θα τεθεί σε ισχύ μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και του πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ από την ελληνικό κοινοβούλιο. Ο ίδιος κατέθεσε μάλιστα στην Ολομέλεια το επίσημο κείμενο του Συντάγματος της γειτονικής χώρας όπου φαίνεται πως δεν έχουν προστεθεί οι αλλαγές για το νέο όνομα, την εξάλειψη των αλυτρωτισμών κ.α. αν και οι συγκεκριμένες τροποποιήσεις αποτελούν ρητό όρο για την ψήφιση της Συμφωνίας από την χώρα μας.

Η τακτική της «δημιουργικής ασάφειας» που φαίνεται να ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου και στο μείζον εθνικό ζήτημα προκαλεί την σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης που καταγγέλλει την κυβέρνηση για μεθοδεύσεις και σκόπιμη απόκρυψη κρίσιμων δεδομένων προκειμένου οι βουλευτές να μην εντοπίσουν τις επιζήμιες υποχωρήσεις.

Δείτε live τη συνεδρίαση στην Ολομέλεια

Υπο αυτά τα δεδομενα βασική θέση με την οποία εισέρχεται στην τελική ευθεία η αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως η Συμφωνία των Πρεσπών έχει παραβιαστεί «από τα αποδυτήρια» εκ μέρους των Σκοπίων με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης καθώς όπως υποστηρίζει επιτράπηκε στην γειτονική χώρα να ολοκληρώσει τη Συνταγματικής της αναθεώρηση μετά την είσοδό της στο ΝΑΤΟ.

«Οι βουλευτές καλούνται να ψηφίσουν μια ιστορική Συμφωνία χωρίς να γνωρίζουν τι ακριβώς κυρώνουν» τονίζει ενημερωτικό σημείωμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να συνεχίσει: «Όσα συμβαίνουν στη Βουλή, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, για ένα μείζον εθνικό θέμα είναι κατά κυριολεξία πρωτόγνωρα και επιβεβαιώνουν τις χειρότερες ανησυχίες μας. Και αυτό γιατί η κυβέρνηση όχι μόνον παραχωρεί στο γειτονικό κράτος τη Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, αλλά έχει προβεί και σε άλλες απαράδεκτες υποχωρήσεις τις οποίες επιχειρεί να αποκρύψει από το κοινοβούλιο και τον ελληνικό λαό».

Την ίδια στιγμή αίσθηση προκαλεί η παραδοχή του Γιώργου Κατρούγκαλου που δικαίωσε την κριτική της αντιπολίτευσης ότι χωρίς να προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Ζάεφ έβαλε προϋπόθεση την κύρωση από τη Βουλή των Ελλήνων και την ένταξη στο ΝΑΤΟ για να ισχύσουν οι συνταγματικές αλλαγές λέγοντας ότι «αυτό που προέβλεψαν ότι δεν θα ολοκληρώσουν τις διαδικασίες αν εμείς δεν τηρήσουμε δεσμεύσεις είναι λογικό».