Βίντεο: Ξεπέρασε ακόμα και βασανιστήρια κι έφτασε από το Αφγανιστάν στο Masterchef

advertisement

Μια συγκλονιστική ιστορία ενός μετανάστη μεταδόθηκε στο χθεσινό επεισόδιο του Masterchef. Ο Ζαχίρ από το Αφγανιστάν βρέθηκε απέναντι από τους κριτές και τους συγκίνησε, λέγοντάς τους όσα είχε περάσει στη ζωή του.

Οι γονείς του τον έστειλαν παιδάκι ακόμα στο Ιράν, «για να μείνει ζωντανός», όπως λέει. Εκεί έφτασε ακόμα και να βασανιστεί από την αστυνομία, δεν έχασε όμως το πείσμα του και τη θέληση να ξεφύγει από τη ζωή αυτή και κατάφερε να το σκάσει για την Ευρώπη.

«Οι γονείς μου από 10-11 χρονών για να μείνω ζωντανός αποφάσισαν να με στείλουν με παράνομο τρόπο στο Ιράν. Αυτό πιστεύω ότι γίνονται από αγάπη, επειδή θέλουν οι γονείς να ζήσουν τα παιδιά τους όχι να πεθάνουν από το πόλεμο. Στο Ιράν έχω βασανιστεί πολύ, ειδικά από την αστυνομία. Μας είχαν δέσει τα χέρια σε κάγκελα. Μας χάραζαν τα χέρια μας για να τσούζει. Επειδή δεν είχα την ευκαιρία να σπουδάσω στην χώρα μου, στο Ιράν δούλευα οικοδομή 11 χρονών, μετά πήγα σε άλλο εργoστάσιο δεν άντεχα άλλο. Ωστόσο, έτσι κατάφερα να μαζέψω χρήματα και να φύγω για Ευρώπη για να σπουδάσω και να αγαπήσω αυτό που κάνω».

Βρέθηκε στην Ελλάδα το 2006 και όπως λέει κοιμόταν στο παγκάκι, δούλευε στην οικοδομή και το βράδυ πήγαινε στο σχολείο. Τελικά, κατάφερε να μπει στη σχολή μαγειρικής του ΟΑΕΔ και έγινε μάγειρας.

Μπορεί να αντιμετώπισε ακόμα και ρατσισμό στη χώρα μας, όμως πάντα, όπως λέει σκέφτεται με αγάπη και προχωρά στη ζωή του.

Η συγκινητική του εξομολόγηση δεν τελείωσε εκεί, καθώς όπως εξήγησε, έχει να δει τη μάνα του από το 2000 και το όνειρό του είναι να μπορέσει να την συναντήσει ξανά…

Πολλές φορές σκέφτηκα γιατί να μην πεθάνω στο Αφγανιστάν και να περνάω όλα αυτά τα βασανιστήρια, αλλά πάντα έβρισκα τη δύναμη να προχωράω, είπε στους εμβρόντητους κριτές.