Brexit: Επιμένει στην ψήφιση της συμφωνίας με την ΕΕ η Μέι

«Η Μέι δεν θα πρέπει να βασίζεται στους Εργατικούς», γράφει ο ιστότοπος «Politico» αναφερόμενος στη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η βρετανή πρωθυπουργός ενόψει της ψηφοφορίας για την κύρωση της νέας συμφωνίας για το Brexit (29 Iανουαρίου).

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει έναν πρωταρχικό στόχο: Να φρενάρει όσους επιθυμούν να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια ώρα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Τζορτζ Όζμπορν, έσπευσε να δηλώσει ότι η καθυστέρηση της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ είναι πλέον η «πιο πιθανή» επιλογή.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να επιλέξει ανάμεσα σε μία μη συμφωνία- που ο ίδιος τη συνέκρινε με ρώσικη ρουλέτα – ή όχι Brexit για τώρα», δήλωσε ο Όζμπορν στο BBC.

Αλλά και ο υπουργός Εμπορίου της Βρετανίας Λάιαμ Φοξ, προειδοποίησε τους Βρετανούς ότι, εάν οι βουλευτές μπλοκάρουν το Brexit, θα μπορούν να υπάρξουν «καταστροφικές» και «απρόβλεπτες συνέπειες».

Ωστόσο, η Τερέζα Μέι θεωρεί ότι η καλύτερη επιλογή είναι η υπερψήφιση της συμφωνίας για το Brexit, την οποία οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν την περασμένη εβδομάδα.

Ρωσική ρουλέτα

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ στις 29 Μαρτίου, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει συμφωνία ή όχι, σχολιάζει το ΒΒC. Η απόφαση λήφθηκε σε δημοψήφισμα τον Ιούνιο του 2016 (52% υπέρ και 48% κατά).

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η ιστοσελίδα Politico, η αυξανόμενη πόλωση στη Βρετανία – όπου οι ψηφοφόροι έχουν πλέον περισσότερες πιθανότητες να προσδιοριστούν ως Brexiteers ή Remainers αντί για Τόρις ή Εργατικοί – υπονομεύει περαιτέρω την στρατηγική του ηγέτη των Εργατικών.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν επέλεξε να επικεντρώσει την πολιτική του αφήγηση στην λιτότητα, αντί να επιλέξει μεταξύ της υποστήριξης ενός δεύτερου δημοψηφίσματος ή της υποστήριξης της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Kατά συνέπεια η Μέι δεν πρέπει να ποντάρει στους Εργατικούς για να περάσει η συμφωνία για το Brexit στις 29 Ιανουαρίου.