(ΦΩΤΟ)-ΑΙΓΙΟ: Απ’ όλα είχε η δίκη Αμβροσίου για το “φτύστε τους” προς ομοφυλόφιλους – Μέχρι και οι δικαστές αντέδρασαν με τα “γαργαλιστικά” των καταθέσεων!

 

ΝΕΟΤΕΡΑ

Με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίστηκε η δίκη σε δεύτερο βαθμό του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγίου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου.

Ο πρόεδρος της έδρας πρότεινε να διακοπεί η δίκη και να συνεχιστεί τη Δευτέρα 28 του μήνα  (10π.μ) 

Ο Αμβρόσιος κατηγορείται για δημόσια υποκίνηση σε ρατσιστική βία ή μίσος και κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος σχετικά με ομοφοβικό κείμενό που είχε δημοσιεύσει τον Δεκέμβριο του 2015 στην ιστοσελίδα του υπό τον τίτλο ««ΑΠΟΒΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΣΗΚΩΣΑΝ ΚΕΦΑΛΙ! Ας μιλήσουμε έξω από τα δόντια ΦΤΥΣΤΕ ΤΟΥΣ».

Την ομοφυλοφιλία ως ανατροπή της ανθρώπινης οντολογίας από την παραφθρά των σωματικών οργάνων που δημιουργεί ασθένειες, περιέγραψε ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορουμένου.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε πολλαπλασιασμό περιστατικών καρκίνου απ΄την παραφθορά της χρήσης της στοματκής κοιλότητας, είπε όμως ότι ο κατηγορούμενος καταδικάζει την αμαρτία όχι όμως τους αμαρτωλούς.

Είπε συγκεκριμένα ότι αν κάποιος πιστός διαβάσει το κείμενο του Αμβρόσιου και δει στο δρόμο ένα ομόφυλο ζευγάρι να κρατιέται χέρι-χέρι η αντίδρασή του θα είναι να προσευχηθεί γι’ αυτούς. Δεν διευκρίνισε, όμως, γιατί το επίδικο κείμενο δεν περιέχει καμιά αναφορά σε προσευχή ούτε πώς η προσευχή συνδυάζεται με την προτροπή «φτύστε τους».

Παραδέχθηκε ότι ο χαρακτηρισμός «ελαττωματίες» αναφέρεται σε αυτούς για τους οποίους θέσπισαν οι πολιτικοί το σύμφωνο συμβίωσης, δηλαδή τους ομοφυλόφιλους.

Πρόσθεσε, τέλος, ότι η ομοφιλοφιλία έγινε έννομο αγαθό μετά το ’80, με τον διεθνισμό του Τζορτζ Σόρος.

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκαν οι αναλυτικές καταθέσεις των μαρτύρων της πολιτικής αγωγής καθηγητών Νίκου Αλιβιζάτου και Χριστόφορου Αργυρόπουλου.

«Έχω δυσκολία να καταθέτω σε υποθέσεις που αφορούν την ελευθερία της έκφρασης. Εδώ δεν πρόκειται γι’ αυτό. Το να λέει μητροπολίτης «σκίστε τους» είναι περίπου άμεση πρόκληση, που δημιουργεί άμεσο αποτέλεσμα», σημείωσε ο κ. Αλιβιζάτος.

Επίσης, είπε ότι θα ήταν τελείως διαφορετικό αν τα συγκεκριμένα λόγια τα έλεγε ένας πολιτικός, αν γράφονταν σε κάποιο βιβλίο το οποίο το επιλέγει κανείς να το αγοράσει ή αν λέγονταν σε ένα ξωκκλήσι ενώπιον μικρού αριθμού ατόμων.

«Ο εμπτυσμός είναι μια απ’ τις βαρύτερες προσβολές της τιμής και προσωπικότητας και επιπλέον είναι πολύ εύκολο να γίνει», σημείωσε ο κ. Αργυρόπουλος.

Αίσθηση προκάλεσαν οι παρεμβάσεις της υπεράσπισης: «Γιατί ο κ. Αλιβιζάτος δεν πήγε μάρτυρας στη δίκη των δύο στρατιωτικών;», «είναι αμαρτία η ομοφυλοφιλία; πείτε μας», ενώ υπήρξαν και ειρωνικές αναφορές και στην εισαγγελέα της έδρας. «Έχουν καεί τα εγκεφαλικά μας κύτταρα με αυτά που ακούμε εδώ μέσα», ακούστηκε απ’ την έδρα.

«Φράσεις που προτρέπουν σε βία»
Οι μάρτυρες Πολιτικής Αγωγής σε ερώτηση της έδρας αν το επίδικο κείμενο του μητροπολίτη αφορά μόνο τους πολιτικούς (σ.σ. όπως είχε κρίνει η πρωτόδικη αθωωτική απόφαση) είπαν ότι αφορά κυρίως τους ομοφυλόφιλους ή ότι αναφέρεται σε ομοφυλόφιλους πολιτικούς, τους οποίους άλλωστε αποκαλεί μικρή μειοψηφία μέσα στη Βουλή και άρα δεν συμπίπτουν με αυτούς που ψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών.

Είπαν συγκεκριμένα ότι οι φράσεις που χρησιμοποίησε ο μητροπολίτης -όπως «εκτρώματα»- είναι φράσεις που αποδίδονται συνήθως σε ομοφυλόφιλους και όχι σε πολιτικούς και ότι προτρέπουν σε κοινωνική απομόνωση και βία.

Ανέφεραν επίσης ότι τόσο οι ίδιοι όσο και άλλα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας έχουν υποστεί σωματική και λεκτική κακοποίηση παρόμοια με αυτή στην οποία προτρέπει ο μητροπολίτης.

Στη συνέχεια σημείωσαν ότι κανείς στον Τύπο ή στο κοινωνικό τους περιβάλλον δεν έχει ερμηνεύσει ότι το κείμενο στρέφεται εναντίον πολιτικών, αλλά πως όλοι έχουν καταλάβει ότι στρέφεται εναντίον των ομοφυλόφιλων, όπως άλλωστε και άλλα κείμενα του μητροπολίτη που είχαν παρόμοια φρασεολογία αν και δεν είχαν αφορμή το σύμφωνο συμβίωσης.

Ακόμα και στη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ ιεραρχών με αφορμή το κείμενο του μητροπολίτη Αμβρόσιου -το οποίο καταδίκασε και ο πρόσφατα εκλιπών μητροπολίτης Σιατίστης Παύλος- θεωρήθηκε αυτονόητο ότι το αντικείμενο διαμάχης ήταν η στάση του μητροπολίτη για τους ομοφυλόφιλους και πως πουθενά δεν αναφέρθηκαν σ’ αυτό οι πολιτικοί.

Ακρότητες
Στις πρώτες απόπειρες της υπεράσπισης να μετατρέψει και πάλι τη δίκη σε δίκη των ομοφυλόφιλων, με ερωτήσεις όπως «κουνιέστε στον δρόμο;» ή «αυτό που απορρέει από την ιδιότητα της ομοφυλοφιλίας είναι προσβολή;» ή «πώς πολλαπλασιάζονται οι ομοφυλόφιλοι αφού δεν γεννάνε;», αντέδρασε έντονα η Πολιτική Αγωγή ζητώντας από το δικαστήριο να προστατεύσει την τιμή των μαρτύρων, όπως αρμόζει σε ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Αναφερόμενος στη φράση «αν είχα όπλο θα το χρησιμοποιούσα» που είχε διατυπώσει ο Αμβρόσιος κατά την πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης, μάρτυρας Πολιτικής Αγωγής είπε ότι η απειλή αφορούσε σαφώς τους ομοφυλόφιλους, με την υπεράσπιση να ρωτάει: «Δηλαδή θέλετε να πείτε ότι στην Αμερική ή στην Ελβετία, όπου επιτρέπεται η οπλοχρησία, σκοτώνουν τους ομοφυλόφιλους;» Προφανώς η υπεράσπιση δεν έχει ακούσει για τα εκατοντάδες θύματα τρανσφοβικής και ομοφοβικής βίας ή για την πολύνεκρη επίθεση σε γκέι μπαρ στο Ορλάντο των ΗΠΑ ή για τη δολοφονία του φοιτητή Μάθιου Σέπαρντ, ένα από τα πιο γνωστά θύματα τρανσφοβικής βίας.

Θυμίζουμε ότι πρωτοδίκως ο μητροπολίτης Αμβρόσιος είχε αθωωθεί καθώς η έδρα είχε κάνει δεκτή την εισαγγελική πρόταση, σύμφωνα με την οποία φράσεις του μητροπολίτη όπως «φτύστε τους! αποδοκιμάστε τους! μην τους αφήνετε να σηκώνουν κεφάλι! είναι επικίνδυνοι!» δεν μπορούν να χαρακτηριστούν επικίνδυνες για υποκίνηση βίας ή μίσους κατά των ομοφυλοφίλων. Είχε κάνει επίσης δεκτό τον ισχυρισμό του κατηγορούμενου ότι δεν εννοούσε τους ομοφυλόφιλους αλλά τους πολιτικούς που ψήφισαν το σύμφωνο συμβίωσης .

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Επιστρέφει σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αιγίου, η εκδίκαση της έφεσης κατά της αθωωτικής απόφασης του Μονομελούς, που αφορά στον Μητροπολίτη Αμβρόσιο και στην υπόθεση της μηνυτήριας αναφοράς εναντίον του από 7 ομοφυλόφιλα άτομα, για υποκίνηση μίσους και βίας μέσω της επίμαχης φράσης του «Φτύστε τους…».
Πρωτόδικα ο ιεράρχης είχε αθωωθεί, με την έδρα να δέχεται την πρόταση της εισαγγελέως, ότι η φράση επιδέχεται πολλών ερμηνειών και όχι μόνο αυτή της επικίνδυνης κατά ομοφυλοφίλων. Νωρίτερα ο κ.κ. Αμβρόσιος είχε ισχυριστεί ότι κανείς δεν τους έφτυσε επειδή το’ πε αυτός, αλλά και πως την προτροπή την απεύθυνε σε πολιτικούς.
Οπως και την πρώτη φορά, ως υπερασπιστές του δεσπότη, θα παραστούν οι δήμαρχοι Αιγιάλειας και Καλαβρύτων Θ. Παναγόπουλος και Γ. Λαζουράς.
Η δίκη αποτελεί ορόσημο και για την υλοποίηση της προαναγγελθείσας αποχώρησης του κατηγορουμένου από τον μητροπολητικό θρόνο, κάτι που πρόσφατα -μιλώντας σε δημοσιογράφους- ούτε ο ίδιος απέκλεισε, με τη φράση «μετά το δικαστήριο σας χαιρετάω»!