Βουλευτές απο 5 κόμματα ψηφίζουν την Συμφωνία των Πρεσπών -Πώς συνέβη

Μια εξαιρετικά ετερόκλητη συμμαχία «προθύμων» από 5 διαφορετικά κόμματα ετοιμάζεται να ψηφίσει το βράδυ της Πέμπτης την Συμφωνία των Πρεσπών.

Είναι ίσως η πρώτη φορά στα χρονικά του Κοινοβουλίου που μια ψηφοφορία συγκεντρώνει μία τόσο «πολύχρωμη» πλειοψηφία, αποτελούμενη από τους βουλευτές «μπετόν» της κυβερνητικής παράταξης αλλά και από άλλους που είτε διαγράφηκαν από τα κόμματά τους, είτε αποσκίρτησαν, είτε προέρχονται από διάσπαση. Η Συμφωνία θα ψηφιστεί από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, από πρώην Κεντρώους που τώρα είναι ΣΥΡΙΖΑ, απο την πρώην Νεοδημοκράτησα Κατερίνα Παπακώστα, απο πρώην ΑΝΕΛ που έχουν διαγραφεί, τον Θανάση Παπαχριστόπουλο που τυπικά παραμένει στους Ανεξάρτητους Ελληνες, ανεξάρτητους βουλευτές που ανήκουν στο Ποτάμι, τον διαγραμμένο από το Ποτάμι Σπύρο Δανέλλη και τον επίσης διαγραμμένο από την Δημοκρατική Συμπαράταξη- ΚΙΝΑΛ Θανάση Θεοχαρόπουλο. Πλειοψηφία-κουρελού αποκάλεσε τους 154 «προθύμους» η Νέα Δημοκρατία, ανεβάζοντας τους τόνους.

Ποιοί ψηφίζουν

Το βράδυ της Πέμπτης, η Συμφωνία των Πρεσπών, που βρίσκει απέναντί της την πλειοψηφία της κοινής γνώμης, έτσι όπως φάνηκε και απο το συλλαλητήριο αλλά και από τις δημοσκοπήσεις, θα ψηφιστεί από την συμπαγή ομάδα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που αριθμεί 145 βουλευτές και που δεν έχουν διαφωνήσει ούτε σε ένα νομοσχέδιο από την αρχή του βίου αυτής της κυβέρνησης. Αλλο ένα πρωτοφανές γεγονός για μνημονιακή κυβέρνηση…

Στην ομάδα των 145 πιστών έχει προστεθεί και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου που αποσκίρτησε από το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη για προσωπικούς λόγους, αφού διεκδικούσε θέση Αντιπροέδρου της Βουλής και στην θέση της ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων επέλεξε τον Μάριο Γεωργιάδη.

Τι έλεγε η Κατερίνα Παπακώστα

Η Συμφωνία θα ψηφιστεί και από μία βουλευτή που έχει εκλεγεί με τα χρώματα της Νέας Δημοκρατίας, διεγράφη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τώρα κάνει «καριέρα» με την ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κατερίνα Παπακώστα, σήμερα υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, μόλις το 2017 δήλωνε ότι διαφωνεί ακόμα και με την συμβιβαστική λύση της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως είχε περιγραφεί στην γραμμή του Βελιγραδίου από τον Κώστα Καραμανλή και ζητούσε λύση χωρίς καθόλου χρήση του ονόματος Μακεδονία:

«Δεν έχει λόγο να υιοθετεί ως «λύση» την κόκκινη γραμμή του Βουκουρεστίου, έγραφε η Κατερίνα Παπακώστα για την Κυβέρνηση, αλλά την απόφαση των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δίχως το όνομα Μακεδονία ή τα παράγωγά του. Αυτή είναι η Εθνική θέση. Ο δε Νίμιτς είναι μέρος του προβλήματος.»

Σήμερα, η Κατερίνα Παπακώστα ψηφίζει την συμφωνία και με τα δύο χέρια.

Ψηφίζουν οι πρώην των ΑΝΕΛ

Η Συμφωνία θα ψηφιστεί ακόμα από 2 διαγραφέντες βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων, την υπουργό Τουρισμού Ελενα Κουντουρά και τον εν αναμονή της διαγραφής του από τον Πάνο Καμμένο Θανάση Παπαχριστόπουλο.

Κουντουρά και Παπαχριστόπουλος ετοιμάζονται να την ψηφίσουν χωρίς κανείς να έχει μπεί στον κόπο να εξηγήσει την δική του προσωπική κωλοτούμπα.

Ναί λέει το Ποτάμι

Η Συμφωνία θα ψηφιστεί ακόμα από τους 3 εναπομείναντες βουλευτές Ποταμιού, δηλαδή τους Σταύρο Θεοδωράκη, Γιώργο Μαυρωτά και Σπύρο Λουκούδη. Η απόφαση του επικεφαλής του κόμματος να υπερψηφίσει την Συμφωνία μπορεί να προκάλεσε την διάσπαση του Ποταμιού, με την αποχώρηση των Γρηγόρη Ψαριανού και Γιώργου Αμυρά, αλλά η απόφαση δεν αλλάζει. Μαζί τους θα ψηφίσει και η διαγραφείς Σπύρος Δανέλλης που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και οι κακές γλώσσες τον θέλουν να πολιτεύεται στις επόμενες εκλογές με την σημαία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ναί και από τον διαγραμμένο Θανάση Θεοχαρόπουλο

Ετερος διαγραμμένος που θα ψηφίσει επίσης την Συμφωνία είναι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Η απόφασή του να στηρίξει την κυβέρνηση στην υπόθεση της Συμφωνίας, του στοίχισε την διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης- ΚΙΝΑΛ και τώρα η Φώφη Γεννηματά οδηγεί το κόμμα της σε Συνέδριο ώστε να δοθεί τέλος στην πολυφωνία.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να τον τοποθετήσει σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό. Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ θα μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού είναι άστεγος πολιτικά.