SZ: «Οι επικεφαλής πολυεθνικών φοβούνται οικονομική ύφεση»

Σύμφωνα με έρευνα της ελεγκτικής εταιρείας PwC, η οποία διεξάγεται ετησίως πριν από την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, μεταξύ 1400 κορυφαίων μάνατζερ από 91 χώρες, ο ένας στου τρεις εξ αυτών πιστεύει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα υποχωρήσει.

Όπως γράφει γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, η οποία δημοσιεύει την δημοσκόπηση, οι Γερμανοί είναι ακόμα πιο απαισιόδοξοι, λόγω των εμπορικών διαμαχών και του Brexit. Αντίθετα, όπως προκύπτει από την ίδια έρευνα, οι μη Γερμανοί διευθύνοντες σύμβουλοι παραμένουν αισιόδοξοι για την εξέλιξη της γερμανικής οικονομίας.

«Σε σχεδόν καμία χώρα της ΕΕ, οι πολυεθνικές εταιρείες δεν πληρώνουν τον απαιτούμενο φόρο, όπως διαπίστωσαν οι Ευρωπαίοι Πράσινοι, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τη σχετική έκθεσή τους σήμερα. Το συμπέρασμα της έρευνας είναι σαφές: σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης -με την εξαίρεση της Βουλγαρίας- ο προβλεπόμενος φορολογικός συντελεστής δεν συμπίπτει πραγματικά κατά μέσο όρο με τον καταβαλλόμενο από τις μεγάλες πολυεθνικές φόρο» γράφει η Sueddeutsche Zeitung (SZ).

Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία έχει περιέλθει στην εφημερίδα του Μονάχου, «ο νόμιμος φορολογικός συντελεστής για τις εταιρείες στη Γερμανία είναι 30%, αλλά στην πραγματικότητα, οι πολυεθνικές εταιρείες κατέβαλαν μόνο το 20%. Στο Λουξεμβούργο μάλιστα 2% αντί για 29%. Ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς, όμως, απορρίπτει την καθιέρωση υποχρεωτικής υποβολής εκθέσεων εκ μέρους των πολυεθνικών εταιρειών, από τις οποίες να προκύπτουν ο τζίρος και τα κέρδη τους», συνεχίζει η SZ. «Γι’ αυτό και ο Σβεν Γκίγκολντ, ο οικονομικός εμπειρογνώμονας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά μεγαλύτερη διαφάνεια σχετικά με τις φορολογικές πρακτικές των πολυεθνικών εταιρειών», εξηγεί η εφημερίδα.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υποβάλει μια καλή πρόταση για την διαφάνεια της φορολόγησης των μεγάλων εταιρειών», δήλωσε στη SZ ο Γερμανός ευρωβουλευτής. «Ο υπουργός Οικονομικών (της Γερμανίας, ο σοσιαλδημοκράτης), Ολαφ Σολτς, πρέπει να σταματήσει να απορρίπτει τον αποκλεισμό και να ταχθεί υπέρ της φορολογικής διαφάνειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Η ΕΕ πρέπει να αποδείξει στους πολίτες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου, ότι έχει καταφέρει κάτι αποτελεσματικό, κατά των ύποπτων φορολογικών πρακτικών», όπως τόνισε στη γερμανική εφημερίδα ο κ. Γκίγκολντ.

 

Πηγή, φωτό: ΑΠΕ – ΜΠΕ