Σχέδιο «εξαέρωσης» του μεσαίου χώρου: Στα όρια διάλυσης τέσσερα κόμματα

Με σκοπό να κάνει πιο εντυπωσιακή επίδειξη δύναμης – από εκείνη που έκανε στην ψηφοφορία για την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνηση – ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να αυξήσει τον αριθμό των βουλευτών που θα συνδράμουν στην υπερψήφιση της Συμφωνίας και στην παράταση της παραμονής του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβερνητική εξουσία.

Μετά τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών στο συλλαλητήριο κατά του ονοματολογικού, η κυβέρνηση αντεπιτίθενται επικοινωνιακά διαφημίζοντας τα οφέλη της Συμφωνίας, με τον πρωθυπουργό να αναρτά στο Facebook ένα βίντεο προβάλλοντας πανηγυρικές στιγμές και μεγαλοπρεπή πλάνα από την τελετή υπογραφής στις Πρέσπες.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ιστορικό βήμα όχι μόνο για τις δύο χώρες και την ευρύτερη περιοχή, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη. Εδραιώνει σχέσεις φιλίας, συνεργασίας και σταθερότητας» αναφέρει, σε ανάρτησή του. Όπως φάνηκε, ο κ. Αλέξης Τσίπρας δεν έχει, πλέον, τη στήριξη της “πλατείας”, με το 66% των πολιτών να λέει “όχι” στη Συμφωνία και ως εκ τούτου η κυβέρνηση στηρίζεται στους βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ, ξοδεύοντας όλο το πολιτικό της κεφάλαιο στην άλωση των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Σε λιγότερο από δέκα ημέρες έχουν υπάρξει ραγδαίες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό: Ο Πάνος Καμμένος αποχωρεί από την κυβέρνηση, τέσσερις βουλευτές προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ ( Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο Κώστας Ζουράρις, Βασίλης Κόκκαλης) δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης και δύο διαγράφονται. Πλέον, ο κ. Καμμένος με την Μαρία Κόλλια, τον Κώστα Κατσίκη, τον Αριστείδη Φωκά (που προσχώρησε στους ΑΝΕΛ) και τον Κώστα Ζουράρι έχει τους πέντε βουλευτές που χρειάζονται για να διατηρήσει την Κ.Ο. Μετά τις αποχωρήσεις των κ.κ. Γιώργο Αμυρά και Γρηγόρη Ψαριανό το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη διαλύεται, αφού μένει με τρεις βουλευτές. Την ίδια ώρα, η απόφαση του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών έθεσε σε κατάσταση περιδίνησης και το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο εξ αρχής ήταν στο κυβερνητικό στόχαστρο.

Είναι εμφανές πως η κυβέρνηση Τσίπρα προκειμένου να αντέξει τουλάχιστον ως τον Μάιο, έχει ενεργοποιήσει το σχέδιο εξαέρωσης του Ποταμιού, του Κινήματος Αλλαγής και της άλωσης των ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων, με σκοπό να διασωθεί στις εθνικές εκλογές εν όψει των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων του 2019. Οι παρασκηνιακές κινήσεις των τελευταίο διάστημα- με δέλεαρ τον επικείμενο ανασχηματισμό και την παράταση θητείας κάποιων βουλευτών- είχαν αποτέλεσμα η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τους “151” για τη ψήφο εμπιστοσύνης, ενώ φαίνεται να έχει συμπληρώσει τα υπερ της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία ψηφίζεται την Πέμπτη.

Υπέρ της συμφωνίας αναμένεται να ψηφίσουν βουλευτές που έχουν εκλεγεί με πέντε διαφορετικά κόμματα και συγκεκριμένα: 145 του ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίον έχει ενταχθεί και η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου που αποσκίρτησε από την Ένωση Κεντρώων, η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα που έχει εκλεγεί με τη ΝΔ και είναι ανεξάρτητη, οι εκλεγέντες με τους ΑΝΕΛ Έλενα Κουντουρά, Βασίλης Κόκκαλης (που τους διέγραψε ο Πάνος Καμμένος επειδή δεν αποχώρησαν από τα υπουργεία) και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος (ο τελευταίος μόνον τυπικά παραμένει στο κόμμα του), οι «ποταμικοί» Σπύρος Δανέλης (που διεγράφη επειδή έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης), Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης (που είπαν «όχι» στην πρόταση εμπιστοσύνης), καθώς και ο ανεξάρτητος, πλέον, βουλευτής Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Τα «Όχι» στη συμφωνία αναμένεται να φθάσουν στα 146, καθώς θα την καταψηφίσουν οι 78 βουλευτές που διαθέτει η ΝΔ, οι 19 του Κινήματος Αλλαγής, οι 16 της Χρυσής Αυγής, οι 15 του ΚΚΕ, οι 4 από τους πέντε εναπομείναντες στους ΑΝΕΛ (Πάνος Καμμένος, Μαρία Κόλλια Τσαρούχα, Κώστας Κατσίκης, Κώστας Ζουράρης) και ο Αριστείδης Φωκάς που προσχώρησε πρόσφατα, έχοντας αποχωρήσει από την Ένωση Κεντρώων, οι πέντε της Ένωσης Κεντρώων, ένας του Ποταμιού (Γρηγόρης Ψαριανός) καθώς και επτά από τους 12 πλέον ανεξάρτητους (Γιώργος Αμυράς, Στάθης Παναγούλης, Νίκος Νικολόπουλος, Δημήτρης Καμμένος, Γιώργος Λαζαρίδης, Δημήτρης Κουκούτσης, Νίκος Μίχος).