ΠΑΤΡΑ: Απολογισμός τελευταίου τριμήνου του 2018 για τον ΣΟΨΥ

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών του 2018, ο ΣΟΨΥ Πάτρας στο πλαίσιο λειτουργίας του Κοινωνικού- Κοινοτικού Σταθμού Ψυχικής Υγείας «ΓΕΦΥΡΕΣ ΖΩΗΣ» συνεχίζει την υλοποίηση του εβδομαδιαίου προγράμματος ομάδων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης για τα μέλη του, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Παράλληλα, πραγματοποιούνται ομαδικές παρεμβάσεις συμβουλευτικής, ψυχοεκπαίδευσης και δημιουργικής απασχόλησης των φροντιστών των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας. Επιπρόσθετα, διεξήχθησαν δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και αποστιγματισμού της ψυχικής υγείας στην κοινότητα.
Πιο συγκεκριμένα έλαβαν χώρα τα παρακάτω:
Την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου, κατά το τριήμερο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας, πραγματοποιήθηκε ημερίδα στον Εισαγωγικό και Εμπορικό Σύλλογο Πατρών από τους τοπικούς φορείς ψυχικής υγείας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος με θέμα «Η ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΔΙΑΡΚΩΣ ΜΕΤΑΒΑΛΟΜΕΝΟ ΚΟΣΜΟ». Μεταξύ άλλων ο ΣΟΨΥ Πάτρας εισηγήθηκε για τις παρεμβάσεις που υλοποιεί για τα άνεργα άτομα άνω των 50 ετών με τη δωρεά του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος.
Την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, o ΣΟΨΥ Πάτρας τιμήθηκε για την συνολική του προσφορά στο χώρο. Η τιμητική βράβευση πραγματοποιήθηκε κατά την εκδήλωση 30 χρόνων λειτουργίας της Ε.Π.Α.Ψ.Υ.
Την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου, οι φροντιστές μας ανέλαβαν εθελοντικά να προετοιμάσουν γεύματα για 50 πρόσφυγες. Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δημιουργικής απασχόλησης των φροντιστών ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας που υλοποιεί ο σταθμός με δωρεά του ΤΙΜΑ Κοινωφελούς Ιδρύματος.
Την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, διοργανώθηκε ΚΑΡΑΟΚΕ στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου, όπου τα μέλη συμμετείχαν στον διαγωνισμό ανάδειξης νικητών με κάποιο συμβολικό έπαθλο.
Την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, παρευρεθήκαμε στο χώρο των ΚΑΠΗ Δήμου Πατρέων (Παράρτημα Aγυιάς) και πραγματοποιήσαμε εισήγηση με τίτλο «Τρίτη Ηλικία και Ψυχική Υγεία».

Την Παρασκευή 23 Νοεμβρίου, σε συνέχεια των δράσεων ενημέρωσης για ζητήματα ψυχικής υγείας στη τρίτη ηλικία, παρευρεθήκαμε στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων ΑΙΝΕΙΑΣ στην Βάρδα.
Την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018 τα μέλη του Συλλόγου συμμετείχαν στο Παναναπηρικο Συλλαλητήριο στην Αθήνα για τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ.
Το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου στο Μουσείο Επιστημών και Τέχνης του Πανεπιστημίου Πατρών, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα : ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΜΙΑ ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΣΧΕΣΗ. Η πρόεδρος του ΣΟΨΥ Πάτρας κλήθηκε να μιλήσει τόσο για το έργο του φορέα όσο και για τα οφέλη του εθελοντισμού.
Τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, οι φροντιστές αγόρασαν δώρα για τα παιδιά που μένουν στο Σκαγιοπούλειο Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Αρρένων και Θηλέων Πατρών εν όψει των Χριστουγεννιάτικων γιορτών.
Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου, 30 μαθητές από τη Γ΄τάξη του 18ου Γυμνασίου Πατρών με τη συνοδεία των καθηγητών τους, πραγματοποίησαν επίσκεψη στην ΚΟΙΝΣΕΠ Ένταξης – καφέ ΓΕΦΥΡΕΣ όπου ενημερώθηκαν για θέματα όπως η ψυχική υγεία, η διαφορετικότητα, το στίγμα κ.α.
Την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, 10 μαθητές της Γ΄ τάξης του ειδικού δημοτικού σχολείου βαρήκοων παιδιών, πραγματοποίησαν επίσκεψη στην ΚΟΙΝΣΕΠ Ένταξης – καφέ ΓΕΦΥΡΕΣ όπου έλαβαν χώρα παρόμοιες δραστηριότητες.
Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου, υποδεχθήκαμε στον φορέα μας 55 μαθητές της Γ τάξης του Πειραματικού Λυκείου Πανεπιστήμιου Πατρών οι οποίοι ενημερώθηκαν σχετικά με το έργο και τις υπηρεσίες του Συλλόγου μας. Οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στους μαθητές της τοπικής κοινωνίας πραγματοποιούνται με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Συλλόγου, η καθιερωμένη Χριστουγεννιάτικη γιορτή του συλλόγου με πολύ κέφι, χορό και τραγούδι .
Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου τα μέλη, το προσωπικό, οι εθελοντές και οι φίλοι του Συλλόγου παρευρέθηκαν σε πάρτι που έγινε στο disco room όπου διασκέδασαν και μέρος των εσόδων διατέθηκαν για τις ανάγκες του Συλλόγου.
Μπορείτε να λαμβάνετε γνώση των δραστηριοτήτων μας στην ιστοσελίδα μας sopsipatron.gr. Για πληροφορίες όσον αφορά τη παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας καλείτε στο 2610621273, 6977452647.
Έλα μαζί μας!
Μη μένεις μόνος
Χτίζουμε γέφυρες