Συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών: Αμηχανία στο Μαξίμου από τη μεγάλη συμμετοχή

Αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου από τη μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την κυβέρνηση να δέχεται μαζικά πυρά για την εκτεταμένη χρήση χημικών. Οι δημοσκοπήσεις και τα υψηλά ποσοστά κατά τη λύσης για “Βόρεια Μακεδονία” φέρνουν προβληματισμό στην Ηρώδου Αττικού καθότι ο Αλέξης Τσίπρας, όπως φάνηκε, δεν έχει, πλέον, τη στήριξη της “πλατείας” και η κοινωνία δείχνει απρόθυμη να δώσει “ψήφο εμπιστοσύνης” όπως έκαναν τα 151 μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου.

Το 66% που λέει “όχι” στη Συμφωνία ασκεί πίεση την κυβέρνηση, η οποία ποντάρει στους βουλευτές εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ξοδεύει όλο το πολιτικό της κεφάλαιο στην άλωση των άλλων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Το ονοματολογικό, όπως όλα δείχνουν, θα κυρωθεί με περισσότερα από 151 “ναι”, ύστερα από την απόφαση των τριών βουλευτών του Ποταμιού και του προέδρου της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου. Σε λιγότερο από δέκα ημέρες έχουν υπάρξει ραγδαίες αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό: ο Πάνος Καμμένος αποχωρεί από την κυβέρνηση, τέσσερις βουλευτές των ΑΝΕΛ (Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο Κώστας Ζουράρις, Βασίλης Κόκκαλης), Ποτάμι και ΚΙΝΑΛ βρίσκονται σε αναταραχή, καθότι ο Σταύρος Θεοδωράκης, που τάσσεται υπέρ του “ναι” απειλείται από τους βουλευτές του “όχι” (Ψαριανό και Αμυρά) με αποχώρηση, ενώ η Φώφη Γεννηματά διέγραψε τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Θανάση Θεοχαρόπουλο.

Η κυβέρνηση Τσίπρα, προκειμένου να αντέξει ως τον Μάιο, έχει ενεργοποιήσει το σχέδιο εξάρωσης του Ποταμιού, Κινήματος Αλλαγής με σκοπό να διασωθεί στις εθνικές εκλογές εν όψει των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων του 2019. Οι παρασκηνιακές κινήσεις των τελευταίο διάστημα είχαν αποτέλεσμα η κυβέρνηση να εξασφαλίσει τους “151” για τη ψήφο εμπιστοσύνης και να συνεχίσει χωρίς ΑΝΕΛ, ενώ φαίνεται να έχει συμπληρώσει τα υπερ της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία ψηφίζεται εντός της εβδομάδας. Στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προστίθενται: ο Σπύρος Δανέλλης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς, Σπύρος Λυκούδης, Έλενα Κουντουράς, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Θανάσης Θεοχαρόπουλος και πιθανότητα η Κατερίνα Παπακώστα.

Τα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος πυροδότησαν πολιτική αντιπαράθεση, με την ΝΔ να κάνει λόγο για επίδειξη αυταρχισμού από πλευράς κυβέρνησης ενώ ζήτησε τις παραιτήσεις «σήμερα κιόλας» της υπουργού και της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγας Γεροβασίλη και Κατερίνας Παπακώστα. «Η κυβέρνηση-κουρελού του κ. Τσίπρα έδειξε σήμερα το πιο σκοτεινό και αυταρχικό της πρόσωπο», σημείωσε σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ.

Κυβερνητικά στελέχη απαντούν στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας πως “αλλά όπως λέει και ο ποιητής, «δεν έφταιγε ο ίδιος, τόσος ήτανε..»”. Ειδικότερα, με άτυπο σημείωμα το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει “ο κος Μητσοτάκης αφού κρύφτηκε μετά την πρόταση του Πρωθυπουργού για ζωντανή τηλεμαχία ώστε να ακουστούν επιχειρήματα, εμφανίστηκε σήμερα πίσω από την ασφάλεια των στημένων δηλώσεων μπροστά στην κάμερα, διαβάζοντας για ακόμη μια φορά τα ίδια τετριμμένα ψεύδη. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύει πόσο ανεύθυνος είναι, αφού δε διστάζει να διχάζει τους Έλληνες για να κρατά ενωμένο το κόμμα του και να επιλέγει την πατριδοκαπηλία απέναντι στην εθνική ευθύνη. Για άλλη μια φορά αποδεικνύει, επίσης, πόσο υποκριτής είναι, αφού κάνει πως δεν κατάλαβε ότι τα προσχηματικά του επιχειρήματα για εθνότητα και γλώσσα τελείωσαν οριστικά με τη διευκρινιστική δήλωση στη ρηματική διακοίνωση των γειτόνων μας. Για άλλη μια φορά, τέλος, αποδεικνύει πόσο επικίνδυνος και ολισθηρός είναι ο δρόμος της συμπόρευσής του με την Ακραία δεξιά, αφού δε βρήκε ούτε μια κουβέντα για να καταδικάσει τη βίαιη επίθεση ακροδεξιών τραμπούκων που επιχείρησαν να εισβάλουν στη Βουλή και έστειλαν δεκάδες αστυνομικούς στο νοσοκομείο”.

Νωρίτερα, την καταδίκη του για τα επεισόδια περιμετρικά της Βουλής, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στο Σύνταγμα, εξέφρασε το Μέγαρο Μαξίμου, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του πως “δυστυχώς, για άλλη μία φορά, τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής που στη προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Βουλή με κουκούλες, πέτρες, ξύλα και ρόπαλα, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία”. Στην ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού τόνισε πως “στη δημοκρατία μας η ελεύθερη έκφραση των πολιτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα. Ακόμη και αυτών που επιθυμούν να την καταλύσουν, γιατί όπως λένε, πιστεύουν ότι “η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία”. Την ίδια στιγμή, όμως, αποτελεί καθήκον και υποχρέωση, όσων πιστεύουμε και υπηρετούμε τη δημοκρατία, να μην τους το επιτρέψουμε. Να τους απομονώσουμε και να τους καταδικάσουμε απερίφραστα”.