Ρύθμιση 120 δόσεων: Τι θέλει η κυβέρνηση – Τι θα κάνουν οι θεσμοί

Χαρίζουμε στους οφειλέτες το 85% των προσαυξήσεων, «κουρεύουμε» και ένα μέρος του κεφαλαίου και επιτρέπουμε την καταβολή του υπόλοιπου ποσού σε δόσεις. Και αν το συνολικό ύψος του χρέους πέσει κάτω από ένα όριο, ο οφειλέτης θα μπορεί να «θεμελιώσει» δικαίωμα συνταξιοδότησης και να εξασφαλίσει ότι η μηνιαία δόση για το υπόλοιπο χρέος του θα πληρώνεται μέσα από τη σύνταξη.

Αυτό είναι το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για την περίφημη «ρύθμιση των 120 δόσεων» για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Η κυβέρνηση θέλει να δώσει τη μορφή «προεκλογικού δώρου» στη συγκεκριμένη ρύθμιση και γι’ αυτό δεν θέλει να μπλέξει τους οφειλέτες με πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες ή εισοδηματικούς και περιουσιακούς περιορισμούς. Βέβαια, στη ρύθμιση δεν θα εντάσσονται οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των τελευταίων μηνών και γι’ αυτό από το υπουργείο Εργασίας προειδοποιούν από τώρα: μην αφήνετε απλήρωτες τις εισφορές του 2017 και του 2018. Δεν θα τακτοποιηθούν σε πολλές δόσεις.

Το γενναιόδωρο πλάνο της κυβέρνησης είναι πιθανό να «σκοντάψει» στους θεσμούς. Τυπικά, οι τελευταίοι δεν έχουν λόγο στο συγκεκριμένο θέμα καθώς τα μνημόνια τελείωσαν και δεν υπάρχει συμβατική υποχρέωση για μη ρύθμιση των οφειλών. Από την άλλη βέβαια, οι ρυθμίσεις χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια, αντίκεινται στις ευρωπαϊκές πρακτικές κάτι που σημαίνει ότι κατά τη διαπραγμάτευση μπορεί να εγερθούν ζητήματα. Σε κάθε περίπτωση, το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς είναι χωρίς τη ρύθμιση, οι οφειλέτες θα παραμείνουν «όμηροι» δεν θα μπορούν να λάβουν σύνταξη κάτι που σημαίνει ότι θα κινδυνεύσουν με οικονομικό αφανισμό ενώ και το δημόσιο δεν θα εισπράξει τα οφειλόμενα.

Οι υπολογισμοί του υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι με τη ρύθμιση των 120 δόσεων ουσιαστικά μπορεί να «αυτοχρηματοδοτηθεί» η καταβολή έως και 60.000 συντάξεων που θα απονεμηθούν σε όσους αποφύγουν τον… κόφτη συνταξιοδότησης λόγω χρεών. Πώς θα συμβεί αυτό; Σήμερα, όσοι δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη λόγω χρεών, δεν κάνουν καμία προσπάθεια αποπληρωμής των οφειλών οι οποίες μπορεί να πηγαίνουν ακόμη και αρκετά πίσω στον χρόνο.

Έτσι, οι εισπράξεις είναι μηδενικές. Με τη ρύθμιση, το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει σε «κούρεμα» και του κεφαλαίου και των προσαυξήσεων. Αν κάποιος επαγγελματίας είχε συσσωρεύσει οφειλές 36 μηνών όπου για κάθε μήνα έπρεπε να πληρώνει 352 ευρώ, αυτομάτως έχει προκύψει ένα χρέος 12672 ευρώ συν τις προσαυξήσεις. Αν επανυπολογιστεί η οφειλή με 168  ευρώ ανά μήνα, αυτομάτως το χρέος περιορίζεται στα 6048 ευρώ ενώ οι προσαυξήσεις δεν λαμβάνονται υπόψη λόγω του ότι ούτως ή άλλως θα διαγραφούν. Ο οφειλέτης παίρνει σύνταξη η οποία όμως θα είναι μικρότερη από αυτή που θα ελάμβανε αν δεν γινόταν ο επανυπολογισμός του χρέους (λόγω του ότι μειώνονται οι καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές). Έτσι, το δημόσιο εισπράττει χρήματα που δεν θα εισέπραττε και χρηματοδοτεί μια σύνταξη που κανονικά δεν πλήρωνε.

Αν υπάρξει συμφωνία, το νέο πλαίσιο αναμένεται να νομοθετηθεί μέσα στον Φεβρουάριο ώστε να τεθεί σε εφαρμογή από τον Μάρτιο.