Διαμάχη Μαξίμου – ΝΔ για τα επεισόδια και τα χημικά στο Σύνταγμα

Πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας αποτέλεσαν τα σημερινά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας, στο συλλαλητήριο κατά της Συμφωνία των Πρεσπών.

Κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και στην αξιωματική αντιπολίτευση, με αφορμή τα επεισόδια που εκδηλώθηκαν στο Σύνταγμα, στη διάρκεια του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία.

Σε ανακοίνωσή του σχετικά με τα επεισόδια, το Μέγαρο Μαξίμου έκανε λόγο για «ακραία στοιχεία», με τη Νέα Δημοκρατία να μιλάει για επίδειξη αυταρχισμού της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν δίστασε να επιτεθεί με χημικά σε εκατοντάδες χιλιάδες ειρηνικούς διαδηλωτές», τονίζοντας ότι θα αναζητηθούν ευθύνες για όσα έγιναν σήμερα στο Σύνταγμα «και τα οποία είχαν ως μόνο στόχο να διαλύσουν το συλλαλητήριο».

 

«Δυστυχώς, για άλλη μία φορά, τον τόνο στο συλλαλητήριο έδωσαν ακραία στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής που στη προσπάθειά τους να εισβάλουν στη Βουλή με κουκούλες, πέτρες, ξύλα και ρόπαλα, επιτέθηκαν κατά αστυνομικών, στέλνοντας δεκάδες τραυματίες σε νοσοκομεία», σημείωνε το Μαξίμου σε ανακοίνωσή του, συνεχίζοντας: «Στη δημοκρατία μας η ελεύθερη έκφραση των πολιτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα. Ακόμη και αυτών που επιθυμούν να την καταλύσουν, γιατί όπως λένε, πιστεύουν ότι ”η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία”».

«Την ίδια στιγμή, όμως, αποτελεί καθήκον και υποχρέωση, όσων πιστεύουμε και υπηρετούμε τη δημοκρατία, να μην τους το επιτρέψουμε. Να τους απομονώσουμε και να τους καταδικάσουμε απερίφραστα», κατέληγε η ανακοίνωση, με τη γαλάζια παράταξη να κάνει λόγο για επίδειξη αυταρχισμού της κυβέρνησης, ζητώντας την παραίτηση των κ.κ. Γεροβασίλη και Παπακώστα.

«Η κυβέρνηση-κουρελού του κ. Τσίπρα έδειξε σήμερα το πιο σκοτεινό και αυταρχικό της πρόσωπο», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, συμπληρώνοντας: «Πανικόβλητοι μπροστά στην οργή των Ελλήνων και χωρίς καμία σοβαρή αφορμή, έριξαν μεγάλες ποσότητες χημικών για να διαλύσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα για να διαδηλώσουν ειρηνικά εναντίον της επιζήμιας Συμφωνίας των Πρεσπών».

«Οι κ. Γεροβασίλη και Παπακώστα πρέπει να ντρέπονται και οφείλουν σήμερα κιόλας να παραιτηθούν», καταλήγει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απαντώντας, το Μαξίμου, εξαπέλυσε επίθεση σε βάρος της ΝΔ, κατηγορώντας την ότι «δεν είδε ακροδεξιούς να επιτίθενται με πέτρες και ρόπαλα σε αστυνομικούς για να εισβάλουν στη Βουλή».

«Δεν είδε τους δεκάδες τραυματίες αστυνομικούς. Δεν είδε ότι για άλλη μία φορά η Χρυσή Αυγή έκλεψε την παράσταση. Δεν είδε ότι ακραία στοιχεία αμαύρωσαν το συλλαλητήριο», ανέφερε, συμπληρώνοντας: «Είναι λυπηρό για τη ΝΔ και τους δημοκράτες ψηφοφόρους της, που η ηγεσία της τυφλωμένη από αντιπολιτευτικό μένος, ταυτίζεται με τους ακραίους της Χρυσής Αυγής και δε βρίσκει ούτε μία λέξη για να καταδικάσει τα βίαια επεισόδια που προκάλεσαν».

«Πυρά» κατά Μητσοτάκη

«Ο κος Μητσοτάκης αφού κρύφτηκε μετά την πρόταση του Πρωθυπουργού για ζωντανή τηλεμαχία ώστε να ακουστούν επιχειρήματα, εμφανίστηκε σήμερα πίσω από την ασφάλεια των στημένων δηλώσεων μπροστά στην κάμερα, διαβάζοντας για ακόμη μια φορά τα ίδια τετριμμένα ψεύδη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, απαντώντας στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Για μια ακόμη φορά αποδεικνύει πόσο ανεύθυνος είναι, αφού δε διστάζει να διχάζει τους Έλληνες για να κρατά ενωμένο το κόμμα του και να επιλέγει την πατριδοκαπηλία απέναντι στην εθνική ευθύνη», σημειώνει και συμπληρώνει:

«Για άλλη μια φορά αποδεικνύει, επίσης, πόσο υποκριτής είναι, αφού κάνει πως δεν κατάλαβε ότι τα προσχηματικά του επιχειρήματα για εθνότητα και γλώσσα τελείωσαν οριστικά με τη διευκρινιστική δήλωση στη ρηματική διακοίνωση των γειτόνων μας.

Για άλλη μια φορά, τέλος, αποδεικνύει πόσο επικίνδυνος και ολισθηρός είναι ο δρόμος της συμπόρευσής του με την Ακραία δεξιά, αφού δε βρήκε ούτε μια κουβέντα για να καταδικάσει τη βίαιη επίθεση ακροδεξιών τραμπούκων που επιχείρησαν να εισβάλουν στη Βουλή και έστειλαν δεκάδες αστυνομικούς στο νοσοκομείο.

Αλλά όπως λέει και ο ποιητής, ”δεν έφταιγε ο ίδιος, τόσος ήτανε..”»