(Φωτο)- Επεισόδια στο Σύνταγμα κατά το συλλαλητήριο για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Με πούλμαν, χιλιάδες διαδηλωτές για τη Μακεδονία

 

ΝΕΟΤΕΡΑ

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν στο ύψος του προαυλίου της Βουλής, με μια ομάδα ατόμων να πετά αντικείμενα και καπνογόνα προς την πλευρά των αστυνομικών δυνάμεων οι οποίες έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών προκειμένου να τους απωθήσουν.Επεισόδια σημειώθηκαν και νωρίτερα στα σκαλιά της Βουλής πίσω από τον Άγνωστο Στρατιώτη με ομάδα κουκουλοφόρων να πετά σιδερολοστούς, καδρόνια, καπνογόνα και διάφορα άλλα αντικείμενα εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, που βρίσκεται στο σημείο. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν κάνει περιορισμένη χρήση χημικών στην προσπάθειά τους να απωθήσουν τα άτομα αυτά.

Τουλάχιστον 10 αστυνομικοί, καθώς και ορισμένοι πολίτες έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, από τα επεισόδια τόσο στα σκαλιά πίσω από τον Άγνωστο Στρατιώτη, όσο και στο προαύλιο της Βουλής.

Ανώτερη πηγή από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, υπογράμμισε μέσω του makthes.gr ότι η χρήση χημικών δεν έγινε αναίτια, ούτε χρησιμοποιήθηκαν κατά γυναικών, όπως κάποιοι διαδηλωτές ανέφεραν σε τηλεοπτικούς σταθμούς κάποιοι. Αντιθέτως, οι αστυνομικές δυνάμεις παρέμεναν στάσιμες στα σκαλιά πάνω από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και από τις εικόνες “φάνηκε τι ήτανε μπροστά και ποιοι ήταν οι προκλητικοί”, όπως επίσης οι αστυνομικοί δέχτηκαν κόκκινες μπογιές από διαδηλωτές, ισχυρίστηκε η ίδια πηγή μιλώντας στο makthes.gr

Τα στοιχεία της ΕΛΑΣ για τη συμμετοχή   

Σε 60.000 πολίτες εκτιμά η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής τους πολίτες που βρέθηκαν στην περιοχή της Πλατείας Συντάγματα για το συλλαλητήριο.

Σύμφωνα πάντα με την ΓΑΔΑ,για το συλλαλητήριο έφτασαν στην Αττική 326 λεωφορεία, από τα οποία τα 253 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών, τα 71 από τον σταθμό διοδίων Ελευσίνας και τα 2 από την Κρήτη. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης.

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

syllalitirio-syntagma-epeisodia2.jpg
syllalitirio-syntagma-epeisodia4.jpg
syllalitirio-syntagma-epeisodia7.jpg

 

ΝΕΟΤΕΡΑ

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά της συμφωνίας των Πρεσπών πραγματοποιείται από τις 2 μετά το μεσημέρι. Μεγάλος αριθμός διαδηλωτών έχει ήδη συγκεντρωθεί στην πλατεία Συντάγματος.

 

 

 

Τα λεωφορεία από την κεντρική και βόρεια Ελλάδα που καταφθάνουν από το πρωί συνοδεύονται από περιπολικά από τα διόδια Αφιδνών ως τον σταθμό του μετρό Κατεχάκη, ανά δέκα περίπου. Τα λεωφορεία από τη δυτική και νότια Ελλάδα συνοδεύονται από περιπολικά από τα διόδια της Μάνδρας και θα κατευθύνονται στον σταθμό του μετρό Συγγρού- Φιξ. Στο λιμάνι του Πειραιά έφτασαν τα ξημερώματα διαδηλωτές από την Κρήτη.

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία – Αθήνα – 20/01/2019

Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι αυτή τη φορά θα συγκεντρωθεί περισσότερος κόσμος σε σχέση με το συλλαλητήριο του περασμένου Φεβρουαρίου, καθώς αναμένουν την άφιξη πάνω από 3.000 πούλμαν από όλη την Ελλάδα για να σταλεί μήνυμα στην κυβέρνηση κατά της συμφωνίας. Τότε, τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας ανέφεραν ότι οι διαδηλωτές δεν είχαν ξεπεράσει τις 140.000 σε έκταση 50.000 τ.μ. Οι διοργανωτές υποστήριζαν ότι οι πολίτες ήταν έως και δέκα φορές περισσότεροι. Για πάνω από 600.000 διαδηλωτές έκανε λόγο στον ΣΚΑΪ ο Στέργιος Καλόγερος, εκ των διοργανωτών του συνεδρίου.

 

Επί ποδός είναι η 2.000 αλλά και ελικόπτερα drone θα πετούν συνεχώς πάνω από το κέντρο της Αθήνας, μεταδίδοντας εικόνες στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ. Στις 13:00 θα γίνει αντισυγκέντρωση στα Προπύλαια και θα τεθούν σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα, προκειμένου να αποφευχθούν τα επεισόδια και να μην συναντηθούν οι συμμετέχοντες στις δύο συγκεντρώσεις.

 

Όπως αναφέρει η παμμακεδονική Συνομοσπονδία σε ανακοίνωσή της, σε συνέχεια των προηγούμενων κινητοποιήσεων καλεί σε «μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση». Επιπλέον, σύμφωνα με την παμμακεδονική Συνομοσπονδία, τη Δευτέρα θα ξεκινήσει πορεία διαμαρτυρίας από την πόλη των Πρεσπών η οποία θα καταλήξει στις 27 Ιανουαρίου στο Σύνταγμα.

 

Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Με απόφαση της αστυνομίας, από τις 10 το πρωί κλειστοί θα παραμείνουν οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Πανεπιστήμιο και Ομόνοια, ενώ οι συρμοί θα διέρχονται από αυτούς χωρίς να κάνουν στάση.

Λόγω της διεξαγωγής του συλλαλητηρίου θα τεθούν σε εφαρμογή έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας.

Από το βράδυ του Σαββάτου απαγορεύεται η στάση και στάθμευση, ενώ από τις 6 το πρωί της Κυριακής προβλέπεται διακοπή κυκλοφορίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας (Πλ. Συντάγματος, Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών κ.λπ.). Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, σύμφωνα με την αστυνομία.

Οι ανωτέρω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες. Παράλληλα,παρακαλούνται οι οδηγοί για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφεύγουν τη διέλευση και στάθμευση των οχημάτων τους στο οδικό δίκτυο περιμετρικά της ανωτέρω περιοχής, κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

ΝΕΟΤΕΡΑ

Πάνω από 1.600 άτομα, γύρω στους 800 με πούλμαν και άλλοι τόσοι τουλάχιστο με ΙΧ, αναχώρησαν νωρίτερα από την Αχαϊα για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία που ξεκινά σε λίγο στο Σύνταγμα.
Απο την Αχαϊα στην Αθήνα μετέβησαν από το πρωί οργανωμένα για το συλλαλητήριο 17 πούλμαν απο τα οποία 11 από Πάτρα και 7 από Αίγιο.
Στην Πάτρα τα περισσότερα τουριστικά λεωφορεία αναχώρησαν στις 10:00 το πρωί απο τον Ναό του Αγίου Νικολάου με πρωτοβουλία του Σωματείου ‘Ενωμένη Ρωμιοσύνη’ και απο την πλατεία Τριών Συμμάχων με πρωτοβουλία στελεχών της ΝΟΔΕ Αχαϊας.
Στο Αίγιο την οργανωμένη μετάβαση στην Αθήνα επιμελήθηκε η Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Πατρινό χρώμα θα έχει αυτή τη φορά το συλλαλητήριο που διοργανώνεται σήμερα στις 2:00 το μεσημέρι στην Αθήνα για το Μακεδονικό, ενόψει και της επικείμενης εισόδου στη Βουλή προς ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Οπως ήδη ανακοινώθηκε, το σωματείο «Ενωμένη Ρωμηοσύνη», Παράρτημα Πατρών, και ο Ναός του Αγίου Νικολάου, διοργανώνουν σήμερα οργανωμένη μετάβαση με λεωφορείο στην Αθήνα για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.
Η αναχώρηση έχει προγραμματιστεί ώρα 10.15 π.μ. από τον Ναό του Αγίου Νικολάου στο κέντρο της Πάτρας. Τα λεωφορεία θα είναι πιθανότατα περισσότερα του ενός καθώς,υπάρχουν ήδη αρκετά άτομα που εκδηλώνουν ενδιαφέρον κάτι που θα συνεχιστεί μέχρι και την τελευταία ώρα. «Το σωματείο μας θα δώσει και πάλι το παρών στον αγώνα που κάνουμε όλοι οι Ελληνες για τη Μακεδονία μας» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η «Ενωμένη Ρωμιοσύνη».
Στο Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα θα είναι (άτυπα) παρούσα και η ΝΟΔΕ Αχαΐας με στελέχη της ΝΔ τα οποία συνδράμουν σε προσπάθειες και αιτήματα τρίτων, για ομαδική μετάβαση για τη συγκέντρωση που οργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και οι Παμμακεδονικές Ενώσεις. Επίσης μέχρι χθες το βράδυ διοργανώνονταν ιδιωτικά προσπάθειες για οργανωμένη μετάβαση κυρίως με ΙΧ.
Σε ανακοίνωσή της, η ΔΑΚΕ δημοσίου τομέα αναφέρει: «Η ελληνική ιστορία δεν διαγράφεται, δεν παραγράφεται, δεν πουλιέται. Η ιστορία θα καταγράψει τους βουλευτές και όσους στηρίζουν τη συμφωνία των Πρεσπών, που θα βάλουν το προσωπικό και το κομματικό τους συμφέρον πάνω από την πατρίδα και την δημοκρατία προκειμένου να παραδώσουν στους γείτονες το όνομα της Μακεδονίας, την εθνότητα, την γλώσσα και τον πολιτισμό μας.
Πρέπει να γνωρίζουν όσοι πρόθυμοι βρεθούν και ψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών, ότι ως έτοιμοι από καιρό θα φυλάξουμε Θερμοπύλες και θα αντισταθούμε με όλες τις δυνάμεις στο ξεπούλημα της ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ μας.
Καλούμε τις υγιείς και δημοκρατικές πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις να γίνουμε ένα δυνατό ανθρώπινο τείχος που θα εμποδίσει την ψήφιση της συμφωνίας.

Η Ιερά Μητρόπολη Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, σήμερα, ημέρα διεξαγωγής του συλλαλητηρίου που διοργανώνεται στην Αθήνα και συγκεκριμένα στις 2μ.μ. στην πλατεία Συντάγματος για το θέμα της Μακεδονίας, έχει διαθέσει λεωφορεία για τη δωρεάν μεταφορά όσων θελήσουν να συμμετέχουν σε αυτό.
Ώρα επιβιβάσεως: 10.15π.μ.
Ώρα αναχωρήσεως (αυστηρά): 10.30π.μ. από την οδό Κανελλοπούλου (πλησίον Δ.Ο.Υ. Αιγίου).