Το body-painting προστατεύει το δέρμα από τα τσιμπήματα των εντόμων

Μια μελέτη που έγινε από ομάδα ερευνητών από τη Σουηδία και την Ουγγαρία δείχνει ότι λευκές λωρίδες χρώματος επάνω στο σώμα το προστατεύουν από τα τσιμπήματα των εντόμων.

Είναι η πρώτη φορά που οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι η ζωγραφική σώματος έχει αυτό το επιτυχημένο αποτέλεσμα για το δέρμα.

Όπως λένε, παρατηρήθηκε μεταξύ των αυτόχθονων λαών που χρησιμοποιούν βαφή σώματος, ότι αυτή τους παρέχει μια ορισμένη προστασία από τις ασθένειες που μεταδίδονται από τα έντομα.

Οι περισσότερες από τις αυτόχθονες κοινότητες που ζωγραφίζουν το σώμα τους ζουν σε περιοχές όπου υπάρχει αφθονία αιλουροειδών, κουνούπια ή μύγες tsetse. Όταν αυτά τα έντομα δαγκώνουν ανθρώπους, υπάρχει κίνδυνος να μεταφερθούν βακτηρίδια, παράσιτα και άλλα παθογόνα.

Η μελέτη δείχνει ότι η ζωγραφική σώματος παρέχει προστασία ενάντια στα έντομα.

Για τα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν στην Ουγγαρία, οι ερευνητές ζωγράφιζαν τρία πλαστικά μοντέλα ανθρώπων: ένα σκούρο καφέ , ένα μαύρο με απαλές ρίγες και ένα μπεζ. Διαπίστωσαν ότι το καφέ ομοίωμα προσέλκυσε δέκα φορές περισσότερες αλογόμυγες από το μαύρο με τις λευκές ρίγες. Επίσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια κούκλα βαμμένη σε μπεζ χρώμα που χρησιμοποιήθηκε ως μοντέλο ελέγχου προσέλκυσε διπλάσιες ποσότητες κουνουπιών.

Επίσης, εξέτασαν αν η έλξη των αλογόμυγων διέφερε μεταξύ των μοντέλων που ήταν ξαπλωμένα ή όρθια.

Σύμφωνα με την Susanne Åkesson, καθηγητή στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Lund, η παράδοση της ζωγραφικής δεν είναι γνωστό πότε ξεκίνησε, ωστόσο μπορεί να έχει αναπτυχθεί ταυτόχρονα σε διαφορετικές ηπείρους.

Όπως λέει, η ζωγραφική του σώματος άρχισε πολύ πριν αρχίσουν να φορούν ρούχα κάποιες φυλές και υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που περιείχαν σήμανση στους τοίχους των σπηλαίων που ζούσαν οι Νεάντερταλ και υποδηλώνουν ότι είχαν ζωγραφιστεί με χρωστικές ουσίες όπως η ώχρα.

Η ερευνητική ομάδα έχει παρατηρήσει στο παρελθόν ότι οι ρίγες της Ζέβρας δρουν ως προστασία έναντι των αλογόμυγων. Είναι επίσης γνωστό ότι η απαλή γούνα, για παράδειγμα στα άλογα, μπορεί να προσφέρει προστασία, σε αντίθεση με τη σκούρα γούνα.

Στη νέα μελέτη, η ομάδα έχει πάει την έρευνα ένα βήμα παραπέρα και εξέτασε με πλαστικά μοντέλα τα οποία έχουν το ίδιο μέγεθος με τους ενήλικες ανθρώπους την αντίδραση των εντόμων αυτών.

Πηγή:
https://www.lunduniversity.lu.se/article/body-painting-protects-against-bloodsucking-insects