Πειραματικό φάρμακο προστατεύει από τον Ebola με μία μόνο δόση

Τα ευρήματα μελέτης για ένα νέο πειραματικό φάρμακο, το οποίο με μία μόνο δόση μπορεί και προστατεύει με επιτυχία από όλα τα θανάσιμα στελέχη του ιού Ebola, ανακοινώθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Host & Microbe».

Ο Dr. Thomas Geisbert, ένας παγκοσμίου φήμης ερευνητής κατά του ιού Ebola στο Πανεπιστήμιο του Texas Medical Branch, επεσήμανε ότι προηγούμενες θεραπείες ήταν τυπικά στοχευμένες σε ένα μικρόβιο, ένα φάρμακο και όχι σε ποικιλία μικροβίων. Ωστόσο, λόγω της απρόβλεπτης φύσης και της ποικιλίας του ιού Ebola, οι επιστήμονες αναζήτησαν έναν τρόπο προστασίας από τα πολλά διαφορετικά στελέχη του ιού.

Το πειραματικό αυτό φάρμακο, σύμφωνα με τον καθηγητή μικροβιολογίας και ανοσολογίας στο UTMB, Dr. Geisbert, μπορεί να προστατεύσει από όλες τις μορφές του Ebola που είναι γνωστό ότι είναι επικίνδυνες τους ανθρώπους. Ενώ, συνεχίζει να προστατεύει τους ανθρώπους εάν οι ιοί Ebola εξελίσσονται, δηλαδή μεταλλάσονται, με την πάροδο του χρόνου.

Η ομάδα των επιστημόνων απέδειξε ότι ένα κοκτέιλ δύο αντισωμάτων που ονομάζεται MBP134 μπορεί να προστατεύσει πλήρως από τις θανατηφόρες λοιμώξεις του ιού Ebola που προκλήθηκαν από το στέλεχος Bundibugyo και Sudan καθώς και από το πιο θανατηφόρο στέλεχος Ζαΐρ που προκάλεσε την επιδημία 2013-16 στη Δυτική Αφρική και το σημερινό ξέσπασμα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Όπως ανέφερε ο Larry Zeitlin, πρόεδρος της Mapp Biopharmaceutical Inc. το νέο αυτό φάρμακο θα μπορεί να προστατέψει τους ανθρώπους έναντι όλων των ειδών Ebola με μία μόνο χαμηλή δόση. Ενώ, συμπλήρωσε ότι ήδη γίνονται περαιτέρω μελέτες για την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου σε ακόμη χαμηλότερες δόσεις.

Όπως είπε, η ικανότητα του φαρμάκου να παρέχει γρήγορη και αποτελεσματική προστασία από όλους τους ιούς του Ebola σε μία δόση θα μειώσει την επιβάρυνση των εργαζομένων στον τομέα της υγείας κατά τη διάρκεια των επιδημιών, ειδικά σε περιοχές που έχουν λιγότερο ανεπτυγμένη υποδομή.

Πηγές:
http://www.utmb.edu/newsroom/article11972.aspx
https://www.news-medical.net/news/20190109/Experimental-drug-can-protect-against-Ebola-in-a-single-dose.aspx
Kate Anderton, B.Sc. Biomedical Sciences, Cell Biology