Μπάχαλο στο ΚΙΝΑΛ: Εμφύλιοι, αδερφοκτονίες και απειλές για τη συμφωνία των Πρεσπών

Δεν υπάρχει προηγούμενο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, για να συγκριθεί αυτό που συμβαίνει αυτό το διάστημα. Η συμφωνία των Πρεσπών έχει φέρει τα πάνω – κάτω, διαλύει κόμματα, προκαλεί σενάρια για συνεργασίες, σχηματίζει νέους πολιτικούς φορείς και χωρίζει μέχρι και… αδέρφια.

Κι αν στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ τα κουκιά είναι μετρημένα και δεν υπάρχουν πολλές αντιρρήσεις, στα υπόλοιπα κόμματα γίνεται στην κυριολεξία χαμός… Μακεδονική σαλάτα. Η συμφωνία έχει προκαλέσει εμφύλιο ακόμη και μέσα στην οικογένεια Παπανδρέου, με τον πρώην πρωθυπουργό να εκφράζεται θετικά και με τον αδερφό του, Νίκο, να μην την αποδέχεται.

Ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Παπανδρέου, εν αντιθέσει με τον πρώην πρωθυπουργό και αδελφό του, Γιώργο Παπανδρέου σε δήλωσή του στο Newpost τονίζει:
«Έχω σοβαρές επιφυλάξεις με τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών και άρα συμμερίζομαι πλήρως τους χειρισμούς της Φώφης Γεννηματά και τις αποφάσεις των οργάνων του ΚΙΝΑΛ για την μη υπερψήφισή της από το ελληνικό Κοινοβούλιο».

Από την άλλη, ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη στην Εφσυν»:  «…Όπως είπατε, η γνώμη μου για τη συγκεκριμένη συμφωνία είναι γνωστή, την έχω διατυπώσει πολύ καθαρά εδώ και μήνες στο Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος Αλλαγής. Η πρώτη έγνοια μας θα έπρεπε να είναι η αποφυγή ενός διχασμού γύρω από ένα θέμα εξωτερικής πολιτικής, σε αυτή την περίπτωση το Μακεδονικό. Εργαλειοποίηση ενός δύσκολου ζητήματος, υπό το πρίσμα της προώθησης κομματικών συμφερόντων, έχει υπάρξει και στο παρελθόν, με καταστροφικές επιπτώσεις για τον ελληνικό λαό και τη χώρα. Αν πορευτούμε προς τις εκλογές σε ένα κλίμα διχασμού και αλληλοκατηγοριών για το ποιοι είναι πατριώτες και ποιοι μειοδότες, θα είναι καταστροφή», αναφέρει στην Εφημερίδα των Συντακτών.

Αυτή και μόνο η θέση θα προκαλέσει αναταράξεις στο ΚΙΝΑΛ καθώς η Φ. Γεννηματά έχει πει πρόσφατα:

«Είναι σεβαστές οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο κόμμα, ακούστηκαν. Οταν όμως φτάνει η κρίσιμη ώρα, όλοι πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πρέπει να πληγώσουν την παράταξη. Εγώ, πάντως, θα το διαφυλάξω. Ολοι πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες που τους βαραίνουν. Η πολιτική ενότητα δεν είναι ευχολόγιο, είναι πράξη» και πρόσθεσε: «Προφανώς υπάρχουν συνέπειες, όλοι κρινόμαστε. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα υπάρξουν άνθρωποι στο ΚΙΝΑΛ που θα βάλουν την προσωπική τους άποψη πάνω από τον κοινό στόχο».

Το μήνυμα στελνόταν και στον Γ. Παπανδρέου αλλά και στον Θ. Θεοχαρόπουλο ο οποίος θα λάβει αύριο τις αποφάσεις του, όμως, είναι φανερός ο εκνευρισμός στη Χ. Τρικούπη.

Οσο για το Ποτάμι, η πρόθεση του Σπ. Λυκούδη να ψηφίσει τη συμφωνία μετατρέπει το κόμμα σε 3-2 ή ένα διχασμένο Ποτάμι όπου οι Θεοδωράκης, Μαυρωτάς και Λυκούδης θα ψηφίσουν υπέρ ενώ οι Αμυράς και Ψαριανός θα πουν όχι.