ΠΑΤΡΑ: Νέες δράσεις από το Δήμο για τα αδέσποτα – Διεκδικεί επαρκή χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

Νέα σύμβαση που αφορά την στείρωση, σήμανση, εμβολιασμό των αδέσποτων ζώων συντροφιάς θα υπογράψει ο Δήμος Πατρέων με κτηνιάτρους της πόλης μας. Υπενθυμίζουμε πως το 2018 πραγματοποιήθηκε το 1ο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων στην πόλη μας, όπως επίσης και στειρώσεις από το Δήμο και τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο. Συνολικά πάνω από 200 ζώα στειρώθηκαν, σημάνθηκαν και εμβολιάστηκαν.
Ταυτόχρονα προχωρούν οι διαδικασίες για την προμήθεια τροφής για τα ζώα, ώστε να στηριχθεί η προσπάθεια που γίνεται από τα φιλοζωικά σωματεία της πόλης μας. Αντίστοιχα το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν ταΐστρες σε διάφορα σημεία. Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίηση για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς.
Στην πόλη μας λειτουργούσε για χρόνια ο Σταθμός της Μέριμνας των Ζώων στο Πανεπιστήμιο ο οποίος έκλεισε το 2015 με απόφαση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Ο Δήμος διεκδίκησε να του παραχωρηθεί ο χώρος, καθώς είναι ο πλέον κατάλληλος για να στεγάσει μία μόνιμη δομή του Δήμου για τα αδέσποτα, με το κόστος συντήρησης και λειτουργίας να βαραίνουν τον Δήμο. Οι απαντήσεις του Πανεπιστημίου στα επανειλημμένα αιτήματά μας ήταν αρνητικές.
Οι υπηρεσίες του Δήμου αναζητούν ήδη κατάλληλο χώρο που να πληροί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την κατασκευή Δημοτικού Κτηνιατρείου, ενώ έχει ήδη γίνει πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του 2019.
Είναι γνωστό ότι η διαχείριση των αδέσποτων ζώων μετακυλήθηκε από τις κυβερνήσεις στους Δήμους χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση και προσωπικό. Η χρηματοδότηση σήμερα είναι ελάχιστη ενώ δεν δίνεται η δυνατότητα να γίνουν προσλήψεις του απαραίτητου επιστημονικά εξειδικευμένου προσωπικού.
Διεκδικούμε από την Κυβέρνηση επαρκή χρηματοδότηση και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (κτηνιάτρων, διοικητικών υπαλλήλων, φυλάκων κ.α.), ώστε τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς να έχουν την περίθαλψη που χρειάζονται για να έχουν αξιοπρεπείς όρους ευζωίας.