Επιμένει η Άγκυρα: Εκδώστε στην Τουρκία τους οκτώ τρομοκράτες


Εμμένει στην έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών η Άγκυρα, η οποία διά στόματος του υπουργού Δικαιοσύνης, ζητά να εκδοθούν στην χώρα μέλη της οργάνωσης FETÖ του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν,  τα οποία διέφυγαν στην Ελλάδα αφού πήραν μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016.

Ο Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ σε δηλώσεις του αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε ισχυρισμούς περί αποστολής των γκιουλενιστών που βρίσκονται στην Ελλάδα σε μια τρίτη χώρα.

«Θέλουμε την έκδοση των τρομοκρατών η οποία απαιτείται από τον δικαστικό τουρκικό μηχανισμό. Οι υποθέσεις που διεξάγονται στα κρυφά δεν μπορούν να είναι αντικείμενα της δικαιοσύνης. Εμείς ασχολούμαστε με υποθέσεις που έχουν γίνει γνωστές στο κοινό, που συμπεριλαμβάνονται στο πλαίσιο της νομικής αλληλεγγύης. Φυσικά σε ό,τι αφορά αυτά τα θέματα εμείς ζητάμε την έκδοση των τρομοκρατών που ζητάνε και οι μηχανισμοί εκδίκασης της δικαιοσύνης στην Τουρκία. Σαν Δημοκρατία της Τουρκίας θα παρακολουθήσουμε αυτό το θέμα μέχρι το τέλος», τόνισε.

Ερωτηθείς αν έχουν πληροφορίες σχετικά με τους εν λόγω ισχυρισμούς ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε: «Παρακολουθούμε ως κράτος και κυβέρνηση μαζί όλες τις εξελίξεις και τα αποτελέσματα τους».

Οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί έφτασαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο, μία ημέρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, στις 15 Ιουλίου 2016. Παρά το γεγονός ότι τους χορηγήθηκε άσυλο, η Άγκυρα επιμένει στην έκδοσή τους.