Αναδρομικά σε συνταξιούχους σε… 60 δόσεις! Το σχέδιο και τα ποσά


Αναδρομικά που στο σύνολό τους ενδέχεται να ξεπερνούν τα 25 δισ. ευρώ καλείται να καταβάλλει οι κυβέρνηση, ύστερα από τον «χείμαρρο» δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν τους συνταξιούχους.

Το μοναδικό σημείο που παραμένει «θολό» -και θα αποσαφηνίσει με απόφασή του το ΣτΕ- είναι αν η κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλλει το σύνολο των αναδρομικών (δηλαδή για 3,5 έτη, έως το τέλος του 2018) ή αν θα περιοριστεί στην καταβολή των αναδρομικών για το διάστημα του Ιουνίου του 2015 έως τον Μάιο του 2016 -κάτι που θεωρείται σχεδόν βέβαιο.

Ανάλογα με το ποσό των αναδρομικών που θα καθορίσει για κάθε κατηγορία το ΣτΕ, θα οριστούν και οι δόσεις, με την κυβέρνηση να επεξεργάζεται πλάνο 24 έως και 60 δόσεων.

Από την πρώτη εικόνα προκύπτει ότι για τους συνταξιούχους με κύρια και επικουρική άνω των 1.000 ευρώ -συμψηφίζοντας και τα δώρα που καταργήθηκαν- τα αναδρομικά θα κινηθούν υψηλά και υπό περιπτώσεις θα ξεπεράσουν και τις 20.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι το μεγάλο λάθος της κυβέρνησης, που την άφησε έκθετη απέναντι στο ΣτΕ, ήταν η συνέχιση της επιβολής μειώσεων έως και το 2018, παρά τις σχετικές αποφάσεις περί αντισυνταγματικότητας.

Ο σχετικός πίνακας με τα αναδρομικά ανά κατηγορία: