Μετατρεπόμαστε σε χωματερή όλου του νομού αλλά ο δήμαρχος έχει άλλες δουλειές…

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας Σπύρος Μυλωνάς προχώρησε σε σκληρή δήλωση για τη μεταφορά των αποβλήτων του ΧΥΤΑ Αιγείρας στο ΧΥΤΑ Φλόκα. Η δήλωση έχει ως εξής:

«Με εισήγηση του Δημάρχου Αιγιάλειας και ομόφωνη απόφαση της 4ης Διαχειριστικής ενότητας κλείνει ο ΧΥΤΑ Αιγείρας και τα στερεά απόβλητα της περιοχής θα εναποτεθούν και στον ΧΥΤΑ Φλόκα!

Γιατί θα συμβεί αυτό;

Λόγω καιρικών συνθηκών πρέπει να ξαναγίνει γεώτρηση στο ΧΥΤΑ Αιγείρας, να ξαναληφθούν δείγματα για να διερευνηθούν ενδελεχώς οι λόγοι της επιβάρυνσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών των υπόγειων υδάτων! Η δε επαναλειτουργία του ΧΥΤΑ Αιγείρας θα γίνει αφού πρώτα ληφθούν τα ενδεδειγμένα μέτρα και αφού επανέλθουν οι μετρήσεις των υπόγειων υδάτων στα όρια που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Πολύ ωραία έκανε τη δουλειά του ο Δήμος Αιγιάλειας. Κλείνει το ΧΥΤΑ Αιγείρας, μέχρι νεωτέρας, και στέλνει τα σκουπίδια του στου Φλόκα. Προφανώς τα «στραγγίδια» ενός ΧΥΤΑ επιβαρύνουν τους υπόγειους υδροφορείς μόνο στην Ανατολική Αιγιάλεια και όχι στη Δυτική Αχαΐα.

Απομένουν μετέωρες μερικές εξαιρετικά κρίσιμες ερωτήσεις για το Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας :

Έχουν γίνει μετρήσεις στα υπόγεια ύδατα πέριξ του ΧΥΤΑ Φλόκα; Αν ναι ποια είναι τα αποτελέσματα; Δεν πρέπει οι πολίτες της Δυτικής Αχαΐας να είναι ενήμεροι;

Ποια ακριβώς είναι η συμφωνία; Πόσες ποσότητες απορριμμάτων από την Αιγείρα θα έλθουν στου Φλόκα και για τι χρονικό διάστημα; Πότε το θέμα θα εισαχθεί προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο;

Γιατί ο Δήμος δεν αρνήθηκε ευθέως τη εναπόθεση επί πλέον απορριμμάτων στου Φλόκα;
Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι λυπηρό. Ο απερχόμενος Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του Δήμου και των Δημοτών ενώ επιτρέπει την ανεξέλεγκτη μετατροπή του Δήμου μας σε χωματερή όλου του νομού Αχαΐας.

Αυτή η επικίνδυνη εξέλιξη πρέπει να αποτραπεί. Κι αυτή ακριβώς είναι η άποψη και η δέσμευση της παράταξης μας. Το «Όραμα για τη Δυτική Αχαΐα» δεν θα δεχθεί για κανένα λόγο σκουπίδια από άλλους δήμους. Δεν θα γίνουμε εμείς ο σκουπιδότοπος του Νομού, ενώ θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και διαδικασίες ώστε να διερευνηθούν ενδελεχώς τυχόν επιβαρύνσεις στο περιβάλλον από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ.