Βενιζέλος: Κυβέρνηση τεχνητής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από πολιτικά ρετάλια


Για «κυβέρνηση τεχνητής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας από πολιτικά ρετάλια» μίλησε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος υπογραμμίζοντας πως «η δεκαετία του 1960 ωχριά μπροστά σε όσα γίνονται το 2019».

«Τα φαινόμενα που ζούμε είναι φαινόμενα ακραίας θεσμικής παρακμής. Είναι το στάδιο μετά την θεσμική εκτροπή που ζήσαμε κυρίως στον χώρο Δικαιοσύνης με την συστηματική προσπάθεια της κυβέρνησης να εργαλειοποιεί την Δικαιοσύνη ως όπλο άσκησης πολιτικών διώξεων. Αυτά τα φαινόμενα θεσμικής παρακμής καταλήγουν να σχηματιστεί τεχνητή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που είναι πλειοψηφία πολιτικών ρεταλιών» είπε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Ασεβούν κατά του κοινοβουλευτικού συστήματος όσοι το θεωρούν συνώνυμο του πολιτικού τυχοδιωκτισμού» σημείωσε σε άλλο σημείο για να συνεχίσει «Αυθάδης η προσπάθεια Τσίπρα να συγκρίνει όσα κάνει ο ίδιος με την συγκρότηση της κυβέρνησης υπό τον Λουκά Παπαδήμο της οποίας ήμουν αντιπρόεδρος ως αρχηγός της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ που είχε την πλειοψηφία και που πέτυχε την μεγάλη παρέμβαση στο χρέος πάνω στην οποία οικοδομεί ο Τσακαλώτος όλες τις παρεμβάσεις που κάνει για να διευκολύνει την βιωσιμότητα χρέους γλείφοντας εκεί που έφτυνε».
Αναφορικά με την απόπειρα του Μεγάρου Μαξίμου να πείσει ότι η κυβέρνηση μάχεται για να μην επανέλθει ο «όλεθρος της δεξιάς» είπε «από το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ συγκυβερνά με τις πιο ακραίες εκδοχές της δεξιάς, τις εφαπτόμενες με το βαθύ κράτος. Υπάρχει κυνική συνεργασία της δήθεν αριστεράς με την απόλυτη έκφραση της πιο βαθιάς εκδοχής της άκρα δεξιάς». Σε εκείνο το σημείο μάλιστα ο παριστάμενος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε: «ο Σαμαράς με τον οποίο συνεργαστήκατε τι είναι;» για να εισπράξει την απάντηση: «Ο Σαμαράς μπροστά σε εσάς είναι της Β Λόρδων εσείς της βουλής των κοινοτήτων και θα δώσετε εξηγήσεις στην χώρα σας».

«Κοινός παρονομαστής της κυβέρνησης είναι ο ωμός κυνισμός της νομής εξουσίας και ο φόβος πριν την ήττα που συσπειρώνει συνενόχους» είπε ο ίδιος.

«Ο κ. Τσίπρας και περί αυτών είναι οπαδός της ελεύθερης επιλογής βουλευτών που σαν μελισσούλες πετούν από κομματικό λουλούδι σε λουλούδι και το λένε αυτοί που επέβαλαν τις παραιτήσεις Σακελλαρίδη και Κατριβάνου» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος για να συμπληρώσει «Την σύνθεση αυτή την κάνουν όσοι κατήγγειλαν με χυδαίο τρόπο την εκλογή ΠτΔ και έστησαν την υπόθεση Χαϊκάλη. Αυτοί που υποδεχόντουσαν βουλευτές που διαγραφόντουσαν από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ γιατί δήθεν η συνείδηση τους τους δεν επέτρεπε να ψηφίσουν το πρώτο και δεύτερο μνημόνιο αλλά τους επέτρεπε να ψηφίσουν πανηγυρικά το 3 αχρείαστο».

Πρόσθεσε ότι συντελείται καταστρατήγηση του Συντάγματος εξηγώντας πως «η κυβέρνηση θέλει να εμφανιστεί ως κυβέρνηση 151 χωρίς να έχει πλειοψηφία για κύρωση της Συμφωνίας Πρεσπών που είναι βασικός προγραμματικός της λόγος» και πρόσθεσε «όποιος ψηφίζει υπερ της Συμφωνίας ή διευκολύνει με την αποχή του στηρίζει την κυβέρνηση».