Το παράδειγμα της Ιταλίας για να προσελκύσει ξένους κροίσους -Ο ετήσιος φόρος και οι διευκολύνσεις

Μεγαλώνει σταδιακά η λίστα με τις χώρες που αποφασίζουν την παροχή διευκολύνσεων σε ξένους κροίσους, προκειμένου να τους προσελκύσουν με στόχο την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα η Ιταλία από το 2017 υιοθέτησε και εφαρμόζει το δικό της καθεστώς ευνοϊκής μεταχείρισης των εξαιρετικά εύπορων ατόμων, γνωστών και ως Ultra High Net Worth Individuals (UHNWI).

Βάσει αυτού του συστήματος η φορολογική υποχρέωση για το παγκόσμιο εισόδημα ενός  εγκατεστημένου στην Ιταλία εξαντλείται όταν αυτός καταβάλει ετήσιο φόρο ύψους 100.000 ευρώ, κάτι που για πολλούς είναι ιδιαίτερα δελεαστικό, αφού δεν υπάρχει η χρήση φορολογικής κλίμακας.

Πώς βοηθούν την εγχώρια οικονομία

Η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί πως η συνεισφορά των UHNWI θα είναι πολύ σημαντικοί, αφού τέτοιοι άνθρωποι δαπανούν τεράστια ποσά για την καθημερινότητά τους. Συγκεκριμένα προχωρούν σε αγορά υπερπολυτελών ακινήτων για την άνετη διαμονή τους, ενώ στην καθημερινότητα τους ζητούν υψηλής αξίας αγαθά και υπηρεσίες, για τα οποία πληρώνουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Αυτή η πρακτική έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση της τοπικής οικονομίας με το άνοιγμα ποιοτικών θέσεων εργασίας, αλλά με τις αγορά και κατανάλωση ακριβών προϊόντων.

Φυσικά δεν είναι μόνο η Ιταλία, αφού η συγκεκριμένη πολιτική είχε αρχικά ακολουθηθεί από τη Μεγάλη Βρετανία με το Λονδίνο να αποτελεί τον νούμερο ένα προορισμό εγκατάστασης των UHNWI, όπως Ρώσοι, Αραβες, Κινέζοι. Στη συνέχεια ακολούθησαν Μάλτα, Ιρλανδία και η Κύπρος το 2015. Τώρα όμως μετά και το Brexit αναμένεται να αυξηθούν τα εύπορα άτομα που θα αναζητήσουν μετά το Λονδίνο έναν αντίστοιχα ελκυστικό προορισμό προκειμένου να μεταφέρουν τη φορολογική έδρα τους.

Η περίπτωση της Κύπρου 

Τους non-domicile ή αλλιώς non-dom – «μη κάτοικος», με βάση τη νομοθεσία της Κύπρου, είναι κάθε φυσικό πρόσωπο, το οποίο είτε δεν υπήρξε φορολογικός κάτοικος Κύπρου για τουλάχιστον δεκαεπτά από τα είκοσι τελευταία έτη, είτε δεν έχει κατοικία καταγωγής την Κύπρο.

Οπως είχε γράψει και το liberal δίνεται η δυνατότητα σε φυσικά πρόσωπα, τα οποία θα επιλέξουν, με βάση τη νομοθεσία, ως φορολογική τους κατοικία την Κύπρο, να έχουν παράλληλα την κατοικία τους εκεί (όπως αυτή ορίζεται από σχετικές εγκυκλίους), να φορολογούνται για το σύνολο των παθητικών (passive income) εισοδημάτων τους, που προέρχονται εκτός Κύπρου με σχεδόν μηδενικό φορολογικό συντελεστή. Πρακτικά, δηλαδή, η Κύπρος προσελκύει εύπορα φυσικά πρόσωπα, δίνοντάς τους απαλλαγή από τη φορολογία, που προέρχεται από τις επενδύσεις τους.

Παρέχοντας τις παραπάνω απαλλαγές, η Κύπρος φαινομενικά στερείται μεν φορολογικών εσόδων, επιτυγχάνει, όμως, δε την προσέλκυση ξένων ιδιωτών, οι οποίοι δημιουργούν ζήτηση σε τομείς, όπως το real estate, οι υπηρεσίες παντός είδους (νομικές, λογιστικές κλπ), προσθέτοντας πολλαπλά στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Στην Ελλάδα ισχύει μόνο η Χρυσή Βίζα

Η Ελλάδα δεν έχει ακολουθήσει ακόμα κάποιο από αυτά τα μοντέλα καθώς έχει περιοριστεί στη Χρυσή Βίζα, δηλαδή τη χορήγηση άδειας διαμονής σε υπηκόους τρίτων χωρών για επενδύσεις ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ, ωστόσο δεν φαίνεται αυτή η ενέργεια να έχει δώσει σημαντική ώθηση στην οικονομία, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, καθώς η φοροκαταιγίδα των τελευταίων ετών βάζει φρένο στους ξένους κροίσους.