Πόκερ η ψήφος εμπιστοσύνης στη Μέι για το Brexit: Η αρχή του τέλους ή το τέλος της αρχής;

Ένα νέο κεφάλαιο στο πολιτικό χάος της Μεγάλης Βρετανίας αναμένεται να κλείσει ή να ανοίξει απόψε το βράδυ, μετά την ψηφοφορία για την ψήφο δυσπιστίας στην κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι που ζήτησε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τζερεμι Κόρμπιν.

Μόλις 72 ημέρες πριν την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση η πρωθυπουργός της χώρας θα προσπαθήσει να παραμείνει στην εξουσία παρά την απόρριψη από 432 βουλευτές της βουλής των Κοινοτήτων της συμφωνίας αποχώρησης, ανάμεσα σε Λονδίνο και Βρυξέλλες.

Μετά την ιστορική αυτή ήττα της πρότασης για το Brexit – η μεγαλύτερη στην ιστορία του βρετανικού κοινοβουλίου – ο κ. Κόρμπιν κάλεσε την πρωθυπουργό Μέι να «πράξει αυτό που θα έκανε οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός. Να παραιτηθεί». Σύμφωνα με τον ηγέτη των Εργατικών αν η κυρία Μέι έχει την υποστήριξη των πολιτών, τότε θα έπρεπε να την ζητήσει προκηρύσσοντας εκλογές.

Η ψήφος εμπιστοσύνης

Η ψήφος εμπιστοσύνης αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 21.00 ώρα Ελλάδος (19.00 τοπική ώρα) με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις να συγκλίνουν υπέρ της παραμονής στην εξουσία της Τερέζα Μέι, καθώς φαίνεται να έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη του κόμματος της Βορείου Ιρλανδίας και άλλων συντηρητικών «ανταρτών» βουλευτών.

Σε περίπτωση που ο Τζέρεμι Κόρμπιν κερδίσει την πρόταση δυσπιστίας, τότε, ως ηγέτης της αντιπολίτευσης θα έχει 14 ημέρες για να καταφέρει να βρει κοινοβουλευτική πλειονοψηφία. Σε άλλη περίπτωση θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Το συγκυβερνών DUP στηρίζει την Μέι

Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βορείου Ιρλανδίας αναμένεται να στηρίξει την Τερέζα Μέι παρόλο που καταψήφισε τη συμφωνία για το Brexit, ενώ ακόμα και βουλευτές που στηρίζουν τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος όπως η κυρία Άννα Σόμπρυ, θα ψηφίσει υπέρ της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας τον Τζέρεμι Κόρμπιν ως τον «πιο απελπιστικό ηγέτη της αντιπολίτευσης».

Με τις πιθανότητες να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου υπέρ της Τερέζα Μέι, αναλυτές στη Μεγάλη Βρετανία κάνουν λόγο για ένα σχέδιο του Τζέρεμι Κόρμπιν να επιτεθεί στην κυβέρνηση όχι για το Brexit καθεαυτό, αλλά για ζητήματα που κυμαίνονται από τα επίπεδα φτώχειας στη χώρα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την επίπεδο της αστυνομίας. Ωστόσο η κυρία Μέι υπογράμμισε ότι η πιθανότητα διεξαγωγής νέων εκλογών θα επιφέρουν διαίρεση της κοινωνίας και πολιτικό χάος

Ατέλειωτη κρίση 72 ημέρες πριν το προγραμματισμένο Brexit

Μια νίκη της Τερέζα Μέι δεν θα θέσει τέρμα στην πρωτοφανή πολιτική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η πρωθυπουργός θα πρέπει να φέρει ενώπιον της βουλής των Κοινοτήτων μια νέα πρόταση για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ μέχρι την 21 Ιανουαρίου. Η ίδια η πρωθυπουργός της Βρετανίας επλίζει ότι θα μπορέσει να λάβει μια καλύτερη συμφωνία -ιδίως στο ζήτημα των συνόρων Βορείου Ιρλανδία και Δημοκρατίας τη Ιρλανδία, για να κάμψει τις αντιρρήσεις των βουλευτών, ωστόσο δεν φαίνεται καθόλου πιθανό οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να προσφέρουν κάτι καλύτερο στο Λονδίνο.

Σε ένα τέτοιο σενάριο η Μεγάλη Βρετανία θα αποχωρήσει χωρίς συμφωνία με την ΕΕ στις 29 Μαρτίου και θα αναγκαστεί να ζητήσει της εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου για την εισαγωγή και εξαγωγή αγαθών και υπηρεσιών. Η ΄δια η Τερέζα Μέι έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι μια έξοδος χωρίς συμφωνία είναι καλύτερο σενάριο από μια έξοδο με μια κακή συμφωνία.

Οι πιέσεις προς την κυρία Μέι να ζητήσει την χρονική επέκταση της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, μια διαδικασία που για να πραγματοποιηθεί απαιτεί, σύμφωνα με την παράγραφο 3 του άρθρο 50 της Συνθήκης για την ΕΕ, την ομοφωνία των 27 κρατών – μελών.

advertisement