ΠΑΤΡΑ: Σήμερα, η βραδιά Λατινοαμερικανικής Ποίησης για πρόσφυγες – Από Κοινοτοπία

Η Εταιρεία Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr στα πλαίσια των δράσεων της για την προαγωγή του πολιτισμού, την κατανόηση της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας διοργανώνει βραδιά Λατινοαμερικανικής Ποίησης, και όχι μόνο, αυτή την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου στις 9μμστον πολυχώρο Μηχανουργείο (Eυμήλου 2, πίσω ακριβώς από τον νέο ναό του Αγ. Ανδρέου).
Την επιλογή των ποιημάτων κάνουν οι Χριστίνα Διπλάρη, Μαίρη Σιδηρά και Βασίλης Σχοινάς ενώ τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει η Μαίρη ΣιδηράΘα απαγγείλουν ο Σπύρος Κανελλάκης και η Μαίρη Σιδηρά. Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν χορευτές της σχολής Tanguera Tango Argentino Patras και οι χορευτές τάνγκο Αριστείδης Καλαντζής και Θάλεια Πισπιρίγκου.
Η Λατινοαμερικάνικη ποίηση, από το Μεξικό ως τη Γη του Πυρός, αποτελεί ένα μοναδικό δημιούργημα που εκφράζει τόσο το χαρακτήρα και την ιστορία των λαών της Κεντρικής και Νότια Αμερικής όσο και το τοπίο και κλίμα της αμερικανικής ηπείρου. Η μίξη διαφορετικών φυλών και πολιτισμών, από την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία αλλά και των αυτοχθόνων καθώς και οι απελευθερωτικοί και κοινωνικοί αγώνες που γέννησε η ευρωπαϊκή αποικιοκρατία σφυρηλάτησαν ένα ξεχωριστό ύφος στην ποιητική γλώσσα αυτών των λαών.
Το μεγαλύτερο μέρος της λατινοαμερικάνικης ποίησης είναι γραμμένο στα Ισπανικά ή τα Πορτογαλικά. Παρά τη χρήση κοινής γλώσσας, όμως, δε θα μπορούσε να υπάρξει σύγχυση ανάμεσα στην ευρωπαϊκή και την λατινοαμερικάνικη ποίηση. Οι ποιητές της Ισπανικής Αμερικής κατάφεραν να παράγουν ένα μοναδικό και εξαίσιο έργο, συναιρώντας γηγενή και ισπανικά στοιχεία. Η λατινοαμερικάνικη ποίηση επηρεάστηκε ακόμα περισσότερο με την άφιξη των αφρικανών σκλάβων στο νέο κόσμο. Η παράδοση της Αφρικής επέφερε νέα μορφή στη φύση των ποιημάτων της Νοτίου Αμερικής.
Θα ακουστούν ποιήματα φημισμένων και αγαπητών στην Ελλάδα ποιητών όπως του Pablo Neruda, του Octavio Paz, του José Martí, του Jorge Luis Borges, αλλά και λιγότερο γνωστών όπως ο Rubén Darío και η Alfonsina Storni.
Για κράτηση μπορείτε να απευθυνθείτε στο 2615.002009, στο info@koinotopia.gr και στα γραφεία της Κοινο_Τοπίας Μαιζώνος 139 και Παντανάσσης, 4ος όροφος τις μέρες λειτουργίας της γραμματείας Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη 11-2μμ και Πέμπτη, Παρασκευή 7-9μμ. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θα ισχύσει σειρά προτεραιότητας στις δηλώσεις. Τα έσοδα της παράστασης -από το συμβολικό ποσό των 5€- θα δοθούν για τη στήριξη προσφύγων που φιλοξενούνται σε δομές.