ΠΑΤΡΑ: Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις της εκκλησίας της Σερβίας ο Ν. Τζανάκος

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις της πρωτοχρονιάς, της εκκλησίας της Σερβίας στο Βελιγράδι, βρέθηκε στις 14 Ιανουαρίου (πρώτη του χρόνου με το παλιό ημερολόγιο, το οποίο ως γνωστόν ακολουθεί η σερβική ορθόδοξη εκκλησία) ο Νίκος Τζανάκος, αποδεχόμενος με ιδιαίτερη χαρά, την τιμητική πρόσκληση του πατριαρχείου Σερβίας.Ν.Τζανάκος:Τιμητική πρόσκληση του Πατριαρχείου Σερβίας (Φωτο)
Το πρωί της 14ης (1ης) Ιανουαρίου τελέσθηκε δοξολογία στον καθεδρικό ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στο Βελιγράδι, όπου χοροστάτησε ο Πατριάρχης Ειρηναίος. Δύο δικοί μας ιερείς, ο πατήρ Ερμόλαος και ο πατήρ-Γιορβάσιος, συμμετείχαν στην δοξολογία. Οι δύο ιερείς μας ως γνωστόν, είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στον ορθόδοξο λαό της Σερβίας, τον οποίο έχουν βοηθήσει στον μέγιστο βαθμό τα δύσκολα χρόνια του πολέμου. Ήταν χαρακτηριστικό αλλά και εντυπωσιακό, πως μετά το πέρας της δοξολογίας, αρκετοί σέρβοι πιστοί, πλησίασαν και προσκύνησαν τους δυο ιερείς μας, μιλώντας άψογα ελληνικά, τα οποία είχαν μάθει τα δύσκολα γιαυτούς χρόνια, όταν μικρά παιδιά φιλοξενούνταν στις κατασκηνώσεις της εκκλησίας στην Πάτρα.
Μετά το πέρας της δοξολογίας ο πατριάρχης, μας υποδέχθηκε στο πατριαρχείο, όπου και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Πάτρα καθώς δεν ξεχνά τη σημαντική βοήθεια των πατρινών προς τους Σέρβους, στις σκληρές συνθήκες που έζησαν την εποχή του πολέμου.
Επισημαίνουμε πως ο πατριάρχης Ειρηναίος μιλά άπταιστα ελληνικά, αφού έχει πραγματοποιήσει το μεταπτυχιακό του στην Ελλάδα και έχει επισκεφθεί αρκετές φορές την Πάτρα.
Το βράδυ της πρωτοχρονιάς, δόθηκε κονσέρτο μουσικής και παραδοσιακών χορών, στο Εθνικό θέατρο Βελιγραδίου, ενώ στη συνέχεια δόθηκε δεξίωση εκ μέρους του πατριάρχη Ειρηναίου, στην οποία παρευρέθηκε η πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία της Σερβίας, καθώς και επίσημοι ξένοι προσκεκλημένοι. Στη δεξίωση μαζί μας βρέθηκε και ο πρόξενος της Ελλάδας στο Βελιγράδι κ. Δημήτρης Μιχάλης.
Είναι η Τρίτη φορά που ο Νίκος Τζανάκος βρίσκεται στο πατριαρχείο της Σερβίας προσκεκλημένος. Τις δύο προηγούμενες ήταν, στην ενθρόνιση του πατριάρχη Ειρηναίου τον Ιανουάριο του 2010 στο Βελιγράδι και λίγους μήνες αργότερα στην ιστορική έδρα του Σερβικού Πατριαρχείου, στο Πετς του Κοσόβου, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο καθώς και της αντίστοιχης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.