(ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Η έκθεση με σχέδια και ψηφιδωτά έργα του Γιάννη Κολέφα – Έως 2 Φεβρουαρί0υ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 11 Ιανουαρίου, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, η προγραμματισμένη ανοικτή ξενάγηση – από την ψηφιδογράφο Κάτια Κολέφα – στην αναδρομική έκθεση με σχέδια και ψηφιδωτά έργα του Γιάννη Κολέφα.

Η έκθεση συμπεριλαμβάνει και ένα μικρό αφιέρωμα με έργα του Νίκου Κολέφα.

Η Κάτια Κολέφα αναφέρθηκε στο έργο και τη φιλοσοφία των Γιάννη και Νίκου Κολέφα και το πως αυτή αποτυπώθηκε στις δημιουργίες τους καθώς και στην τεχνοτροπία τους, σημειώνοντας πως το έργο και η προσφορά τους ταυτίστηκε με το ψηφιδωτό.

Στο πλαίσιο της ξενάγησης έγινε αναφορά στην πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα του Γιάννη Κολέφα, ο οποίος δεν έπαψε σχεδόν σε όλη του τη ζωή να ασχολείται με τη ζωγραφική και τη δημιουργία ψηφιδωτών συνθέσεων.

Η ψηφιδογράφος μέσα από την ξενάγηση ανέδειξε το πολυσύνθετο και πολύμορφο έργο του που ανακαλεί στη μνήμη αιώνια πρωτεϊκά σχήματα, υπαινικτικές γραφές, σήματα και ίχνη ως διαχρονικά σύμβολα της ελληνικότητας που πηγάζει αβίαστα από την τρυφερή και στέρεη απόδοση τοπίων και προσώπων, εικόνων της λαϊκής μας παράδοσης και των εθίμων της πατρίδας του.

Κυρίαρχα στοιχεία όλων αυτών, η λιτότητα στην εικαστική του γραφή, η απλοποίηση της φόρμας και χρήση φωτεινών χρωμάτων όπως το μπλε του κοβαλτίου, το λαμπρό κόκκινο και το θείο μωβ.

Η έκθεση αποτελεί παραγωγή της Δημοτικής Πινακοθήκης και τα έργα παραχωρούνται ευγενώς από την οικογένεια Κολέφα και ιδιωτικές συλλογές. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο αγιογράφος – θεολόγος Πέτρος Λαμπρινάκος.

Κατά την διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιούνται εκπαιδευτικές ξεναγήσεις μαθητών από τον επιμελητή της έκθεσης.

Διάρκεια έκθεσης : έως Σάββατο 02 Φεβρουαρίου 2019
Δημοτική Πινακοθήκη: Μαιζώνος 110. (ισόγεια αίθουσα Βιβλιοθήκης)
Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο: 10.00π.μ -3.00μ.μ
Τρίτη και Παρασκευή : 6.00μ.μ-9.00μ.μ
Κυριακή & Δευτέρα: κλειστά