Σκληρό ροκ από Τσίπρα: Στηρίζει Καμμένο, χαρακτηρίζει αγύρτες όσους αλλάζουν γνώμη για τις Πρέσπες

Την ανανέωση της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η οποία – όπως είπε – έβγαλε τη χώρα από την κρίση ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι διαφωνεί με την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου αλλά ότι τη σέβεται, στηρίζοντας έτσι εμμέσως τη στάση του ενώ χαρακτήρισε πολιτικά αγύρτες όσους όλους όσους – όπως είπε – αλλάζουν τη θέση τους στο «Μακεδονικό» με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική.

Ο πρωθυπουργός αφού επιτέθηκε με σκληρούς χαρακτηρισμούς στην Αντιπολίτευση και προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, προσπάθησε να ωραιοποιήσει την εικόνα για τη χώρα μετά την έξοδο από τα μνημόνια και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη βελτίωση της ζωής των Ελλήνων. Έχετε το θράσος να μιλάτε για κυβέρνηση κουρελού, είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρος της ΝΔ ανεβάζοντας τους τόνους της αντιπαράθεσης. Αποστάτες, όπως είπε, είναι αυτοί που φεύγουν και όσοι μένουν από μία κυβέρνηση.

Από το στάδιο της ανοχής περάσατε στο στάδιο της ενορχήστρωσης είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας για τις προσπάθειες τρομοκράτησης βουλευτών. «Είναι η βαριά η ευθύνη του κ. Μητσοτάκη ο οποίος θέλει να διχάσει τον ελληνικό λαό. Τις τελευταίες ημέρες στοχοποιήθηκαν συγκεκριμένοι συνάδελφοι που θέλουν να παραμείνει η κυβέρνηση με απειλητικά μηνύματα». Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, αναρωτήθηκε εάν θα καταδικάσει αυτές τις πρακτικές. «Ο δρόμος που επιλέγετε να κινηθείτε είναι σε μακρινές εποχές που ο ελληνικός λαός τις έχει αφήσει πίσω». Θέλω να σκεφτείτε είπε, ψύχραιμα. «Οι βουλευτές δεν θα τρομοκρατηθούν» είπε.

Έρχεται η ώρα της ευθύνης

Ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος σε όλους τους βουλευτές τους κάλεσε να δώσουν απάντηση αν εμπιστεύονται αυτή την κυβέρνηση να συνεχίσει ή όχι. Αυτή είναι η δύναμη της Δημοκρατίας και η Δημοκρατία σε αυτόν τον τόπο δεν μπορεί να απειλείται και να εκβιάζεται. Η Δημοκρατία θα νικήσει είπε».

Μιλώντας για τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, χαρακτήρισε έντιμη τη συνεργασία, αναφέροντας  πως όλα τα θετικά που έγιναν το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν από μια κυβέρνηση δυο κομμάτων με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες.

Μιας κυβέρνησης – όπως είπε – «που τόσο λοιδορήθηκε από τα φερέφωνα του παλιού καθεστώτος». Αναγνώρισε μάλιστα ότι οι ΑΝΕΛ συνέβαλαν καθοριστικά στην προσπάθεια της χώρας χαρακτηρίζοντας τη συνεργασία έντιμη.

Έμελλε όμως, πρόσθεσε οι πολιτικές και ιδεολογικές μας διαφορές να παράξουν κάποια στιγμή τα αποτελέσματα τους. «Διότι άλλωστε, αυτό είναι το πυρηνικό χαρακτηριστικό της δημοκρατίας και της δημοκρατικής πολιτικής: να συγκλίνεις και να προχωράς μαζί εκεί που μπορείς και για όσο μπορείς» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε ότι με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά δοθήκαμε με την ψυχή και το σώμα μας σε μια μεγάλη προσπάθεια για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. «Με αίσθηση της πατριωτικής μας ευθύνης για αναβαθμίσουμε τον ηγετικό ρόλο της χώρας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο σε μια δύσκολη περίοδο, με μεγάλες αναταράξεις και συγκρούσεις» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Είμαι βέβαιος είπε, ότι αυτό που πράττουμε είναι το σωστό, το πατριωτικό. Πατριωτισμός είπε είναι να βάζεις μπροστά από το κομματικό όφελος, το εθνικό όφελος και όχι να αλλάζεις άποψη για τα κρίσιμα και ιστορικής σημασίας εθνικά θέματα, με βάση το πρόσκαιρο, το συγκυριακό κομματικό όφελος.

«Για αυτό και σήμερα θα πώ ότι σέβομαι όλους όσοι έχουν διαφορετική θέση και άποψη από εμένα στα εθνικά θέματα. Θέσεις αρχής και θέση συνείδησης. Όχι όμως όσους προσποιούνται, όχι όσους κοροϊδεύουν. Όχι όσους αλλάζουν τη θέση τους με μοναδικό γνώμονα την αντιπολιτευτική τους στρατηγική. Τους τελευταίους τους θεωρώ πολιτικά αγύρτες, αναξιόπιστους, επικίνδυνους για το τόπο» είπε ο πρωθυπουργός ανεβάζοντας τους τόνους.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επιτέθηκε σε όσους  όπως είπε «επί 20 χρόνια διακήρυτταν μια θέση, την υπερψήφιζαν στις προγραμματικές δηλώσεις των κυβερνήσεών τους, την διακήρυτταν στα διεθνή φόρα ως υπουργοί και σήμερα, μόνο και μόνο για να σώσουν το κομματικό μαγαζί, παριστάνουν ότι διαφωνούν».

Στην αρχή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «σε δέκα μέρες από σήμερα συμπληρώνονται 4 χρόνια από τη μέρα της μεγάλης πολιτικής αλλαγής, της μεγάλης ανατροπής του παλιού πολιτικού συστήματος. Διότι η 25η Ιανουαρίου του 2015 αυτό ακριβώς σηματοδότησε. Μια μεγάλη πολιτική ανατροπή», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Και ο ελληνικός λαός τον Γενάρη του 2015, όπως είπε ο κ. Τσίπρας έκανε μια ιστορική επιλογή. «Να εμπιστευτεί τούτη την κυβέρνηση ώστε να οδηγήσει τη χώρα με ασφάλεια στην έξοδο από τα Μνημόνια και την κρίση. Να βάλει ένα τέλος στη λιτότητα και να ανασυγκροτήσει την ελληνική οικονομία σε νέες στέρεες πολιτικές και οικονομικές βάσεις».

Από τότε, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός,  μεσολάβησαν πολλά. «Κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Η δύσκολη και επίπονη διαπραγμάτευση του 2015. Και ο πολιτικός συμβιβασμός εκείνου του καλοκαιριού. Όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα βήμα πίσω για να χουμε πόδια να περπατήσουμε στη συνέχεια πολλά βήματα μπροστά.

Οι εκλογές του Σεπτέμβρη όταν απευθυνθήκαμε στον ελληνικό λαό ζητώντας την εντολή να συνεχίσουμε με τη συμφωνία σε γνώση του λαού, ήταν η πιο κομβική στιγμή αυτής της διαδρομής.Μια επιλογή πολιτικής ευθύνης που κανείς από τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες δεν είχε την τόλμη και το σθένος να αναλάβει.

Μετά είπε ακολούθησαν εξαντλητικές αξιολογήσεις αλλά και η προσφυγική κρίση που μας έλαχε να διαχειριστούμε στα συντρίμμια των δύο πρώτων μνημονίων» σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι καταφέραμε να ρυθμίσουμε το ελληνικό χρέος καθιστώντας το για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία βιώσιμο, κάτι που – όπως είπε –  οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ ποτέ δεν πέτυχαν και ούτε είχαν ελπίδα να πετύχουν. Τόνισε ακόμη πως όλα αυτά τα πετύχαμε κρατώντας την κοινωνία όρθια.

Ο απολογισμός του κυβερνητικού έργου

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να κάνει έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου. Στάθηκε ιδιαίτερα στην επιστροφή αναδρομικών, στη θεσμοθέτηση της καθολικής πρόσβαση των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία αλλά και στην αποκατάσταση των απολυμένων του δευτέρου μνημονίου.

Στόχος ανέφερε ο πρωθυπουργός, ήταν κρατηθεί η κοινωνία όρθια και να μην είναι η έξοδος από τα Μνημόνια μια κενή ημερομηνία.

Μιλώντας για τον πρώτο μεταμνημονιακό προϋπολογισμό, σημείωσε πως μετά από μία δεκαετία συρρίκνωσης και περικοπών, προχώρησε δημοσιονομική επέκταση. Αναφέρθηκε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ και στην κατάργηση της αχρείαστης όπως είπε περικοπής των συντάξεων για το 2019.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα του 2019 είναι μια άλλη χώρα, από τη σκιά του εαυτού της που παραλάβαμε το 2015 προσθέτοντας ότι «αφήνει πίσω της οριστικά την κοινωνική ερήμωση που προκάλεσαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ την περίοδο 2010-2015».

Διαφωνώ με τον Πάνο

Για τον Πάνο Καμμένο είπε ότι διαφωνεί με τη θέση του και η διαφωνία αυτή τον οδήγησε να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. «Θεωρώ ότι κάνει λάθος ο Καμμένος, η επιλογή αυτή θέτει σε διακινδύνευση  τις προσπάθειες μιας κυβέρνησης που πέρασε από σαράντα κύματα για να καρποφορήσει, ακριβώς πάνω στην εποχή που βγαίνουν οι πρώτοι ανθοί».

Πιστεύω , είπε, ότι μπορούσε κάλλιστα να διατηρήσει τη διαφορετική του άποψη και θέση, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του στη κυβέρνηση.

«Χωρίς να καταψηφίσει τη κυβέρνηση και μαζί τα αποτελέσματα για τα οποία και ο ίδιος έδωσε μάχες και αγώνες. Θα σεβαστώ όμως παρά την έντονη διαφωνία τη επιλογή του».