Καβγάς Μητσοτάκη-Τσίπρα για τον διορισμό Αποστολάκη στο Πεντάγωνο και τον χουντικό Σπαντιδάκη

Ενοχλημένος από τις αντανακλαστικές αντιδράσεις που προκαλεί η τοποθέτηση του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρώντας να ξεπεράσει το γεγονός ότι ιστορικά αντίστοιχο προηγούμενο είχε συμβεί την περίοδο της δικτατορίας.

Αυτό υπενθύμισε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρωτολογία του λέγοντας μεταξύ άλλων: «Θέλω να πω κάτι για τον κ. Αποστολάκη που διορίστηκε καθ υπόδειξη του κ. Καμμένου υπουργός Εθνικής Αμυνας:  ποτέ καμία κυβέρνηση στην μεταπολίτευση δεν επέλεξε πολιτικό προϊστάμενο του στρατεύματος έναν εν ενεργεία στρατιωτικό. Υπάρχει η εξαίρεση του κ. Χηνοφώτη αλλά πρώτα παραιτήθηκε από αξιωματικός, μετά εξελέγη βουλευτής και στην συνέχεια ανέλαβε υπουργικά καθήκοντα και όχι στο ΥΠΕΘΑ. Εσείς πήρατε εν ενεργεία ανώτατο αξιωματικό και τον υπουργοποιήσατε. Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν με την περίπτωση  Σπαντιδάκη την 21η Απριλίου 1967».

Η φράση του αρχηγού της ΝΔ προκάλεσε την αντίδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τους κ.κ. Νίκο Φίλη και Νίκο Κοτζιά να διαμαρτύρονται.

«Γιατί ενοχλείστε από μια ιστορική αλήθεια. Μην κοκκινίζετε τόσο πολύ κ. Φίλη έχετε αποκτήσει το ίδιο χρώμα με το πουλόβερ σας» τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ και συνέχισε: «Εσείς κ. Κοτζιά γιατί φωνάζετε; Εσάς έδιωξαν από την κυβέρνηση για χάρη του κ. Καμμένου» απάντησε ο κ. Μητσοτακης για να συνεχίσει «Για την πρώτη φορά Αριστερά όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα. Να το ξέρετε όμως κ. Τσίπρα: όσους απελπισμένους και αν μαζέψετε τους πολίτες αυτή την φορά ούτε θα τους κοροϊδέψετε ούτε θα εξαγοράσετε».

Μετά την ολοκλήρωση της τοποθέτησης του κ. Μητσοτάκη, τον λόγο ζήτησε ο πρωθυπουργός προκαλώντας την έντονη αντίδραση των βουλευτών της ΔΗΣΥ που ανέμεναν την τοποθέτηση της κυρίας Φώφης Γεννηματά.

Τσίπρας: Κολοσαίο (sic) ατόπημα!

«Ζήτησα το λόγο μόνο γιατί θεωρώ και θέλω να πιστεύω πως ο κ. Μητσοτάκης άθελά του υπέπεσε σε ένα κολοσσαίο (sic! το εντυπωσιακό είναι ότι ο κ. Τσίπρας χρησιμοποίησε πρώτα τον ορθό τύπου “κολοσσιαίο” τον οποίο ανασκεύασε επιλέγοντας να μιλήσει για… κολοσαίο) ατόπημα. Συνέκρινε τον Βαγγέλη Αποστολάκη με τον αρχηγό της χούντας Σπαντιδάκη. Ζητώ να ανακαλέσει. Δεν σας επιτρέπω να προσβάλλετε έναν άνθρωπο και το δημοκρατικό φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων» είπε ο κ. Τσίπρας.

Μητσοτάκης: Στον πανικό σας δεν καταλάβατε τι είπα

«Στον πανικό σας προφανώς δεν καταλάβατε αυτό που είπατε. Καμία κυβέρνηση της μεταπολίτευσης δεν παραβίασε τον άγραφο κανόνα διάκρισης μεταξύ στρατιωτικής και πολιτικής ηγεσίας. Σέβομαι τον ναύαρχο Αποστολάκη ως αρχηγό ΓΕΕΘΑ αλλά θεωρώ ότι έκανε λάθος που δέχθηκε την πρότασή σας» ανταπάντησε ο κ. Μητσοτάκης για να συνεχίσουν «μην μου κουνάτε λοιπόν εμένα το δάχτυλο κ. Τσίπρα και απαντήστε μας πόσο στοίχισαν οι υπερπτήσεις πολεμικών αεροσκαφών πάνω από το πεντάγωνο για την τελετή παράδοσης παραλαβής».

«Δέχομαι τη μερική ανάκληση αλλά αυτά τα θέματα δεν είναι για να αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο» σημείωσε ο πρωθυπουργός λήγοντας την μονομαχί