(Βιντεο)-Περίεργο φαινόμενο: Ο ουρανός σε περιοχή της Βραζιλίας γέμισε αράχνες

Για όσους τρέμουν τις αράχνες, το σκηνικό σε περιοχή της νοτιοανατολικής Βραζιλίας είναι εφιαλτικό γιατί ουρανός έχει γεμίσει αρθρόποδα που αιωρούνται πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων.

Οι κάτοικοι σε μια αγροτική περιοχή του Minas Gerais ανέφεραν πως οι ουρανοί είναι εδώ και λίγες μέρες γεμάτοι αράχνες, ένα φαινόμενο που οι ειδικοί λένε ότι είναι χαρακτηριστικό στην περιοχή κατά τη διάρκεια πολύ ζεστού και υγρού καιρού.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που μοιράζονται οι χρήστες στα social media δείχνουν εκατοντάδες αράχνες να κρέμονται από τον ουρανό.

Ο João Pedro Martinelli Fonseca, που κινηματογραφούσε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά βίντεο, λέει πως ταξίδευε με την οικογένειά του στο αγρόκτημα των παππούδων του, περίπου 250 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Σάο Πάολο, όταν συνειδητοποίησε ότι ο ουρανός ήταν καλυμμένος με μαύρες κουκκίδες.

Είπε σε μια τοπική εφημερίδα ότι τρόμαξε καθώς συνειδητοποίησε πως ήταν αράχνες και όταν μία από αυτές έπεσε πάνω του μέσα από το ανοιχτό παράθυρο του αυτοκινήτου του.

Το 2013, το ίδιο φαινόμενο έγινε θέμα σε διεθνή πρωτοσέλιδα όταν οι κάτοικοι του Santo Antônio da Platina στη νότια Βραζιλία κατέγραψαν πάλι αράχνες να αιωρούνται.

Παρόλο που φαίνεται ότι οι αράχνες πέφτουν από τον ουρανό, στην πραγματικότητα κρέμονται σε ένα γιγαντιαίο ιστό, είπε ο Adalberto dos Santos, καθηγητής βιολογίας που ειδικεύεται στην αραχνολογία στο Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Minas Gerais.

ηξγξ

Το είδος parawixia bistriata, είναι μια σπάνια αράχνη και ο ιστός που δημιουργεί είναι τόσο λεπτός που είναι σχεδόν αδύνατο να τον διακρίνει το ανθρώπινο μάτι, δίνοντας την ψευδαίσθηση ότι οι αράχνες είναι στον αέρα.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι αράχνες φωλιάζουν δημιουργώντας μια γιγαντιαία σφαίρα στη βλάστηση, αλλά το βράδυ κινούνται στον ιστό και μπορεί κανείς να τις διακρίνει νωρίς το πρωί καθώς συγκεντρώνουν τα θηράματά τους.

Ο Dos Santos είπε ότι οι άνθρωποι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν γιατί το δηλητήριο αυτού του είδους δεν είναι επιβλαβές και το δάγκωμά του προκαλεί λίγο περισσότερη ενόχληση από ένα δάγκωμα μυρμηγκιού.

Ο Dos Santos είπε ότι το τεράστιο δίχτυ της αράχνης είναι στην πραγματικότητα ένας ρυθμιστής για ενοχλητικά έντομα  όπως οι μύγες και τα κουνούπια που αυξάνονται σε τόσο θερμές και υγρές περιόδους.