ΡΑΓΔΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ: Η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, θα κρίνει τη ζωή της Κυβέρνησης Τσίπρα – Δεν στηρίζει ο Καμμένος…αλά με λιγότερους βουλευτές – Αποχωρούν οι ΑΝΕΛ από την Κυβέρνηση

ΝΕΟΤΕΡΑ

Φεύγει Παπαχριστόπουλος, δεν ξέρουμε για Κόκκαλη, Κουντουρά – «Μαζί» του ο Ζουράρις, παραιτείται από αντιπρόεδρος της Βουλής – Όποιος ανταλλάξει την κυβερνητική του θέση με την ψήφο εμπιστοσύνης, θα διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ, ξεκαθάρισε – Ζήτησε να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών από 180 βουλευτές και να γίνει δημοψήφισμα
Λέμε «όχι» στην ψήφο επιστημοσύνης στην κυβέρνηση, ξεκαθάρισε στη συνέντευξη Τύπου που δίνει μετά την συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Πάνος Καμμένος.

Αν δώσουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση θα είναι σαν να στηρίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

«Λέμε όχι όσοι μείνουμε, αν δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης, θα είναι σαν να δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη Συμφωνία των Πρεσπών. Ο κ. Κόκκαλης αποφάσισε να πάρει το αεροπλάνο και να πάει στην Κίνα. Δεν θα περιμένουμε να μάθουμε τα νέα από την Κίνα. Όποιος ανταλλάξει την κυβερνητική του θέση με την ψήφο εμπιστοσύνης, θα διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ».

«Η πρόταση για ψήφο εμπιστοσύνης θεωρώ τίθεται από υπερευαισθησία του πρωθυπουργού», όπως είπε

«Οι ΑΝΕΛ δεν μετριώνται από τον αριθμό των βουλευτών αλλά από την ψυχή των πολιτών. Καμία λύση με τη χρήση του όρου Μακεδονία ήταν η απόφαση στο πρώτο και το τρίτο συνέδριο. Για αυτό το λόγο σήμερα ανακοίνωσα στον πρωθυπουργό ότι οι ΑΝΕΛ αποχωρούμε από την κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση την οποία πονάμε, που την είδαμε να συγκρούεται με τη διαπλοκή και τη διαφθορά, που έβγαλε τη χώρα από τα Μνημόνια. Αλλά αν δώσουμε την εμπιστοσύνη μας είναι σαν να δίνουμε εμπιστοσύνη στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι ΑΝΕΛ είναι σαν τη Λερναία Ύδρα, κάθε φορά που μας διαλύουν, διπλασιαζόμαστε!

Όπως είπε ο υπουργός Άμυνας «τώρα ήρθε η ώρα θα παραδώσουμε την καρέκλα. Να σπάσουμε την καρέκλα», επαναλαμβάνοντας πως χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους για τη Μακεδονία και δεν μπορεί να συμφωνήσει με τον όρο “Βόρεια Μακεδονία”».

Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών από 180 βουλευτές και να γίνει δημοψήφισμα.

Ο Πάνος Καμμένος εξαπέλυσε βολές κατά του Νίκου Κοτζιά, λέγωντας ότι «αντισυνταγματικά εκχώρησε εθνική κυριαρχία» και έκανε την εκτίμηση ότι πάνω από το 80% του ελληνικού λαού είναι κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Tην Τρίτη, όπως είπε θα γίνει η τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Άμυνας, από τον Ευάγγελο Αποστολάκη.

«Κάναμε μία έντιμη συμφωνία με τον Αλέξη Τσίπρα για να σώσουμε τη χώρα από την πτώχευση» τόνισε ο Πάνος Καμμένος, προσθέτοντας ότι στα τέσσερα αυτά χρόνια δεν έχουν ανταλλάξει ούτε μία κακή κουβέντα με τον πρωθυπουργό.

Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε συγγνώμη από τον Παύλο Χαϊκάλη γιατί, όπως είπε, ενώ ήταν πετυχημένος υπουργός, τον αδίκησε και τον άφησε εκτός ψηφοδελτίων.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν καταψηφίσουν ή εάν απέχουν από την ψήφο εμπιστοσύνης, ανέφερε ότι ο ίδιος, ο κύριος Κατσίκης και η κυρία Τσαρουχά, θα καταψηφίσουν. Ο Πάνος Καμμένος, δεν αναφέρθηκε στον Κώστα Ζουράρι και στο τί εκείνος θα πράξει.

«Ο ΠτΔ είναι πρόσωπο που ενώνει και θα τον επισκεφτώ για να τον ενημερώσω», είπε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.

«Έχω επαφές με άλλους βουλευτές που θα έρθουν κοντά μου», απάντησε στο ενδεχόμενο αποχώρησης βουλευτών από τους ΑΝΕΛ.

Όπως είπε «ζήτησα από τον πρωθυπουργό να απομακρυνθούν όλα τα στελέχη των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στην κυρία Κουντουρα και τον κύριο Κόκκαλη είπε «δυο δεν έχουμε εικόνα τι θα κάνουν. Είμαστε περήφανοι για τη δουλειά που έκανε. Ο κύριος Κόκκαλης, έγινε από τους ΑΝΕΛ, υπουργός, εγώ τον έκανα υπουργό».

«Αν ο κ. Μητσοτάκης κάνει πρόταση μομφής με δημόσια δήλωση ότι δεν θα δεχθεί κανέναν σύνθετο όνομα με τον όρο Μακεδονίας του υπογράφω την πρόταση

 

ΝΕΟΤΕΡΑ

Δείτε LIVE τη συνέντευξη Τύπου του Πάνου Καμμένου, μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση

ΝΕΟΤΕΡΑ

Σε δήλωση προχώρησε ο πρωθυπουργός μετά την παράιτηση του Πάνου Καμμένου, τονίζοντας ότι θα ζητήσει ψήφι εμπιστοσύνης από τη Βουλή για να συνεχίσει με απόλυτη πλειοψηφία το έργο του.

«Επί 4 σχεδόν χρόνια είχα μια έντιμη και ειλικρινή συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο. Είναι γνωστό ότι προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες και ήταν γνωστές οι διαφορές οι ιδεολογικέ με τον Πάνο Καμμένο. Τα 4 χρόνια με γνώμονα το εινικό συμγέρον συνςργασήκαμε εεντιμα και πετύχαμε πολλά πράγματα. Καταγέραμε να βγάλουμε τη χώρα από την περιπέτεια των μνημονιών, να επαναφέρουμε την κανονικότητα, να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους, να πολεμήσουμς τη διαφθορά και νααποκαταστησουμ τη δικαιοσύνη. Για όσα πετύχαμε θα ήθελαν α ευχαριστήσω τον Καμμένο για την αναντικατάσταση συμβολή του αυτά τα χέρονια.

Ζήτησα από τον Πάνο Καμμένο καθαρές λύσεις και κουβέντες. Ευχαριστώ τον Πάνο Καμμένο όχι μόνο γι αυτά που πετύχαμε αλλά κι επεισή ανταποκρίθηκε σ’ αυτό το κάλεσμα. Σήμερα μου δήλωσε ότι παραιτείται από τη θέση του ΥΕΘΑ και θα ζητήσει το ίδιο να κάνουν και τα στελέχη των ΑΝΕΛ. Έκανα δεκτή τν παράιτηση του ΥΕΘΑ και θα κάνω δκετή και όποια παράιτηση τεθεί υπόψη μου. Κατέστησα σαφές ότι βασική μου επιδίωξη μετά την εξοδο της χώρας από τα μνημόνια είναι να αποκατασταθεί ο ρόλος και η θέση της χώρας στο διεθνές στερέωμα, Να ξανακερδίσουμε τον ηγετικό μας ρόλο, να εξασφαλίσουμε ότι μέσα από τις συνεργασίες της, αποτελεί πυλώνα σταθερότηας στη ΝΑ Μεσόγειο. Αυτό είναι εθνικός στόχος. Διεμήνυσα με απόλυτη σαφήνεια ότι μπροστά σ αυτόν τον εθνικό στόχο, μπροστά στο εθνικό όφελος κα ισυμφέρον δεν θα κάνω πίσω δεν θα δειλιάσω δεν θα υπολογίσω πολιτικό ρισκο και κόστος. Ο νέος υπουργός θα είναι ο ναύαργχος Ευάγγελος Αποστολάκης κι αυτό είναι το μήνυμα, ότι δεν θα δειλιάσω. Είναι σαφές όπως το ζήτησα ότι θέλω καθαρές κουβέντες και καθαρές αποφάσεις, όπως πορεύτηκα τα προηγούμενα χρόνια που βρίσκομαι στη θέση του πρωθυπουργού. θα πορευτώ και τώρα. Το Συνταγμα μου δίνει τη δυνατότητα να αφήσω ασαφές αν υπάρχει πλειοψηφία των βουλευτών που στηρίζει την προσπάθειά μου στην ολοκλήρωση ενός έργου, αλλά έχουμπε μπροστά μας πολύ σημαντικές προκλήσεις» και σημείωσε: Ενημέρωσα τον πρόεδρο της Βουλής για την αμεσότατη ανανέωση της εμπιστοσύνης της εθνικής αντιπροσωπείας στην κυβέρνηση για να προχωρήσουμε με απόλυτη πλειοψηφία σε όλες τις τομές».

ΝΕΟΤΕΡΑ

‘Οπως όλα δείχνουν την Τρίτη ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής η συζήτηση θα κρατήσει τρεις μέρες. Τα μεσάνυχτα της τρίτης μέρας η διαδικασία ολοκληρώνεται με ψηφοφορία στη Βουλή. Αν ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους, αμέσως μετά θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή και την συμφωνία των Πρεσπών.

Αναλυτικά η διαδικασία που ακολουθείται για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σύμφωνα με το 141 του Κανονισμού της Βουλής:

 

1. H Kυβέρνηση oφείλει μέσα σε δεκαπέντε ημέρες από την oρκωμoσία τoυ Πρωθυπoυργoύ να εμφανιστεί στη Boυλή και να ζητήσει ψήφo εμπιστoσύνης μετά τη συζήτηση των πρoγραμματικών της δηλώσεων. Aν έχoυν διακoπεί oι εργασίες της Boυλής, εφαρμόζεται τo άρθρo 84 παρ. 1 τoυ Συντάγματoς.

2. O Πρόεδρoς της Boυλής, ύστερα από συνεννόηση με την Kυβέρνηση, oρίζει την ημέρα πoυ θα αρχίσει η συζήτηση για τις πρoγραμματικές δηλώσεις και την παρoχή ψήφoυ εμπιστoσύνης.

3. H ανάγνωση των πρoγραμματικών δηλώσεων της Kυβέρνησης και η πρόταση εμπιστoσύνης εγγράφo-νται σε ειδική ημερήσια διάταξη. H συζήτηση διεξάγεται σύμφωνα με τα άρθρα 96 παρ. 2 και 97, πoυ έχoυν ανάλoγη εφαρμoγή, και δεν μπoρεί να παραταθεί περισσότερo από τρεις ημέρες από την έναρξή της. H εγγραφή oμιλητών γίνεται μετά την ανάγνωση των πρoγραμματικών δηλώσεων και έως τo τέλoς της oμιλίας τoυ τρίτoυ εγγεγραμμένoυ αγoρητή. H ψηφoφoρία για την πρόταση εμπιστoσύνης διεξάγεται αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση επί των πρoγραμματικών δηλώσεων και τo αργότερo τη δωδεκάτη νυκτερινή ώρα της τρίτης ημέρας από την έναρξη της συζήτησης, εκτός αν η Kυβέρνηση ζητήσει να αναβληθεί η ψηφoφoρία για σαράντα oχτώ ώρες.

4. H Kυβέρνηση μπoρεί και oπoτεδήπoτε άλλoτε να ζητήσει ψήφo εμπιστoσύνης της Boυλής με γραπτή ή πρoφoρική δήλωση τoυ Πρωθυπoυργoύ στη Boυλή. Στην περίπτωση αυτήν η πρόταση εμπιστoσύνης εγγράφεται επίσης σε ειδική ημερήσια διάταξη. H συζήτηση αρχίζει μετά δύo ημέρες από την υπoβoλή της και τερματίζεται με ψηφoφoρία σύμφωνα με την πρoηγoύμενη παράγραφo.

5. H ψηφoφoρία για τις πρoτάσεις εμπιστoσύνης των πρoηγoύμενων παραγράφων είναι πάντoτε oνoμαστική. Kατ’ αυτήν ψηφίζoυν και oι Yπoυργoί και Yφυ-πoυργoί, αν είναι μέλη της Boυλής.

6. H Kυβέρνηση απoλαύει της εμπιστoσύνης της Boυλής αν oι πρoτάσεις των πρoηγoύμενων παραγράφων εγκριθoύν από την απόλυτη πλειoψηφία των παρόντων Boυλευτών, η oπoία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα δύo πέμπτα (2/5) τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ολοκληρώθηκε το ραντεβού μεταξύ του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Καμμένος αποχωρώντας από το Μαξίμου, σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την Κυβέρνηση.

«Συναντήθηκα με τον πρωθυπουργό. Κάναμε μία αρκετά μεγάλη συζήτηση. Υπήρξε μια συνεργασία επί τέσσερα ολόκληρα χρόνια σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Καταφέραμε να βγάλουμε την πατρίδα μας από τα μνημόνια. Ο πρώτος στόχος επετεύχθη.

Το θέμα της Μακεδονίας δεν μου επιτρέπει να μη θυσιάσω την καρέκλα. Ευχαρίστησα τον πρωθυπουργό. Για το εθνικό θέμα δεν μπορεί να συνεχισθεί αυτή η συνεργασία. Οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από την κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Καμμένος.

Στην συνέχεια δεν θέλησε να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και παρέπεπμψε στη συνέντευξη τύπου που θα δώσει στις 12:00