ΠΑΤΡΑ: Παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου για τη “Λευκή Νύχτα” του Καρναβαλιού – “Όχι στην απελεθεύρωση του ωραρίου”!

Την ίδια στιγμή που η πόλη μας μαστίζεται από την ανεργία, που οι λαϊκές οικογένειες έχουν γονατίσει από την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, που δεκάδες μικροί έμποροι βάζουν λουκέτο καθημερινά, κάποιοι θέλουν τα καταστήματα ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα με «λευκές και μαύρες νύχτες», θέλουν την κατάργηση της Κυριακής αργίας, στο όνομα της «τόνωσης της αγοραστικής κίνησης».

Αυτό που εμποδίζει σήμερα τις λαϊκές οικογένειες να ψωνίσουν, δεν είναι ούτε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, ούτε η έλλειψη “κλίματος”, αλλά οι άδειες τσέπες τους, σε βαθμό που δεν μπορούν να ικανοποιήσουν ούτε καν τις βασικές τους ανάγκες.

Ταυτόχρονα, η νέα απόφαση του ΣΤΕ βάζει μπουρλότο σε όλους τους κλάδους. Ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου ώστε η Κυριακή αργία να αποτελέσει ανάμνηση για όλους τους εργαζόμενους.

Οι μόνοι που ωφελούνται από τέτοιους σχεδιασμούς είναι οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στον κλάδο του εμπορίου. Τα κέρδη γι’ αυτούς είναι διπλά. Από τη μια ξεζουμίζουν κυριολεκτικά τους εργαζόμενούς τους, από την άλλη ξεμπερδεύουν με τη μάζα των αυταπασχολούμενων και μικρών εμπόρων. Όσες “Λευκές Νύχτες” και αν γίνουν, όσο πρόσκαιρη αύξηση του τζίρου τους μπορεί να έχουν οι μικρομαγαζάτορες, αυτό δεν θα τους βγάλει από τη λίστα των εκατοντάδων πλειστηριασμών, δεν θα τους γλιτώσει από τη φοροληστεία, από τα χρέη στα Ταμεία.

Ταυτόχρονα, οι εμποροϋπάλληλοι είναι και αυτοί άνθρωποι, δεν είναι σκλάβοι. Έχουν προσωπική, κοινωνική, οικογενειακή ζωή. Έχουν ανάγκη από ξεκούραση και ελεύθερο χρόνο με τις οικογένειές τους και τα παιδιά τους.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στο Εμπόριο, τα Σωματεία τους σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας είναι στο πλευρό τους, στηρίζει τα δίκαια αιτήματά τους. Είναι θετική εξέλιξη ότι κάτω από την πίεση των σωματείων και των εργαζομένων στον κλάδο, την παρέμβαση της Διοίκησης του ΕΚΠ στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Εμπορικός Σύλλογος Πάτρας αναδιπλώνεται και παίρνει πίσω την απόφαση για επέκταση του ωραρίου. Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να πράξει το ίδιο, να πάρει πίσω την απόφασή του για παράταση του ωραρίου στις 19 Γενάρη, μέρα έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού.

Χρώμα στις ζωές μας και τις ανάγκες μας, μπορεί να δώσει μόνο ο οργανωμένος και μαζικός αγώνας για την υπεράσπιση των δικών μας αναγκών και δικαιωμάτων! Μόνο αυτός ο δρόμος έχει ομορφιά και χρώματα!!

Διεκδικούμε:
 Κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο.
 Κατάργηση της μερικής απασχόλησης, του ωρομίσθιου, των συμβάσεων ορισμένου χρόνου και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας και μετατροπής τους σε 8ωρες συμβάσεις αορίστου χρόνου. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων.
 Άμεση κατάργηση του νόμου για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Κατοχύρωση της υποχρεωτικής κυριακάτικης αργίας χωρίς καμία εξαίρεση με νόμο από την κυβέρνηση».

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας