ΠΑΤΡΑ: Αυτό είναι το “κόνσεπτ” του φετινού Καρναβαλιού – Οι δημιουργοί, οι εκδηλώσεις και οι αλλαγές στο θεσμό

«Μάθε ποιος το έφτιαξε». Πάνω σε αυτή την ιδέα δομήθηκε η τελετή έναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού που θα πραγματοποιηθεί σε μία εβδομάδα στην πλατεία Γεωργίου, με συνολικό κόστος περί τις 60.000 ευρώ.
«Το ερχόμενο Σάββατο 19 Ιανουαρίου, ξεκινά η μεγάλη λαϊκή γιορτή της πόλης που θα διαρκέσει έως τον Μάρτιο με μία σειρά εκδηλώσεων» σημείωσε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου και κάλεσε «σε αυτή τη γιορτή χαράς να παρευρεθεί όλος ο πατραϊκός λαός».

Εκεί όμως που επικεντρώθηκε ο Κώστας Πελετίδης ήταν στην απόφαση να παραμείνουν ανοικτά τα καταστήματα το βράδυ της τελετής έναρξης, σημειώνοντας πως δεν είναι θετική η εξέλιξη ότι οι εργαζόμενοι σε αυτά δεν μπορούν να είναι παρόντες, που τους λένε ότι πρέπει αντί να γιορτάζουν να εργάζονται.
«Δεν είναι τιμητικό μια εκδήλωση χαράς και γιορτής, να χρησιμοποιείται ως ευκαιρία για ψώνια στα ανοιχτά καταστήματα» είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως «υπάρχει ακόμα χρόνος να το σκεφτούν οι εμπνευστές αυτής της επιλογής και να ανακαλέσουν την απόφασή τους».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου «Καρναβάλι Πάτρας» Νίκος Χρυσοβιτσάνος αναφέρθηκε στο θέμα του Πατρινού Καρναβαλιού που όπως είναι γνωστό πρόκειται για «Το Καρναβάλι που γράφει ιστορία και αναμνήσεις» και επεσήμανε: «Με βάση αυτό το θέμα προσπαθούμε να προσεγγίσουμε τις εκδηλώσεις του φετινού καρναβαλιού, έχοντας στο επίκεντρο τους ίδιους δημιουργούς, που δεν είναι άλλοι από τους τεχνίτες των καρναβαλικών αρμάτων, τα καρναβαλικά πληρώματα, το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης».
Παράλληλα συνέδεσε το θέμα με τον νέο χώρο που πρόκειται να δημιουργηθεί στα Σφαγεία, ο οποίος εκτός από μουσείο, θα φιλοξενεί εργαστήρια τα οποία στο επίκεντρο θα έχουν το καρναβάλι και τον Καραγκιόζη. Ο Νίκος Χρυσοβιτσάνος σημείωσε πως ο Δήμος είναι ανοικτός σε προτάσεις ενώ τόνισε πως συνεργάζονται με τα καρναβαλικά πληρώματα για την τελετή έναρξης και τον Κρυμμένο Θησαυρό.

Οσον αφορά στα άρματα, ο Νίκος Χρυσοβιτσάνος είπε πως αυτά του Βασιλιά και της Βασίλισσας θα είναι εντυπωσιακά και συγκεκριμένα αυτό της Βασίλισσας εκτός από κίνηση θα έχει και ειδικά εφέ. Παράλληλα ετοιμάζεται το άνθινο άρμα, ενώ γίνεται προσπάθεια με τα πληρώματα να αλλάξει ο χαρακτήρας της έκθεσης στολών μετατρέποντάς την σε καρναβαλική έκθεση.

Και φέτος την Τσικνοπέμπτη θα διοργανωθεί γλέντι στο Νότιο Πάρκο, και μάλιστα ρεμπέτικο γλέντι αφιερωμένο στον Μπάμπη Γκολέ, ενώ το πρωί στις γειτονιές της πόλης θα παίζουν πέντε συγκροτήματα από άλλες πόλεις της Ελλάδας, με χάλκινα όργανα συνοδευόμενα από τα χορευτικά του Δήμου.
Και το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί δρώμενο με θέμα τον γάμο του Καραγκιόζη. Οσον αφορά στο τελευταίο τριήμερο θα φιλοξενηθεί στην Πάτρα κινέζικο σχήμα που θα παραμείνει έως την Καθαρή Δευτέρα, παρουσιάζοντας τον κινέζικο δράκο, ενώ εκτός από τις δύο παρελάσεις του Σαββάτου και της Κυριακής γίνεται προσπάθεια την Παρασκευή το δρώμενο να παρουσιαστεί σε γειτονιά της Πάτρας.

Οσον αφορά στην τελετή έναρξης, όπως είναι γνωστό θα σκηνοθετηθεί από τον Σταύρο Τσακίρη. Το θέαμα θα ξεδιπλωθεί σε δύο σκηνές, με πρωταγωνιστές, όπως είπε ο Νίκος Χρυσοβιτσάνος, τους κατασκευαστές των αρμάτων, τα μέλη των πληρωμάτων που εμπνεύστηκαν τις στολές τους και τους συνθέτες που το «τραγούδησαν».
Θα συμμετέχουν οι: Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης», Ορχήστρα Πνευστών «Ο Πατρεύς», Νίνα Λοτσάρη, Βασιλική Καραγιάννη, Τάσος Μαραγκός, Bloco Swingueira, Oulaloum Street Show Band. Το δρώμενο της εκδήλωσης θα το πλαισιώσουν τα καρναβαλικά γκρουπ και τα χορευτικά του Δήμου.
Παρουσιάστρια της εκδήλωσης θα είναι και φέτος η Νατάσα Τραγουστή.

Από την πλευρά του, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας Σταύρος Τσακίρης σημείωσε: «Η ιστορία γράφεται από τους νικητές. Τα μεγάλα μνημεία παίρνουν το όνομα αυτών που τα παρήγγειλαν. Τα μεγάλα έργα παίρνουν το όνομά τους από τον αρχιτέκτονά τους. Η τιμή όμως ανήκει σε αυτούς που τα έκτισαν, σε αυτούς που τα κατασκεύασαν».
Ετσι, φέτος, την ιστορία του Πατρινού Καρναβαλιού θα την αφηγηθούν οι κατασκευαστές των αρμάτων, οι ράφτρες των κοστουμιών, τα μέλη των πληρωμάτων που εμπνεύστηκαν τις στολές και οι συνθέτες που το «τραγούδησαν». Σε αυτό θα βοηθήσει και το βίντεο που επιμελήθηκε και δημιούργησε ο Παναγιώτης Φαφούτης.
Παράλληλα, ο Σταύρος Τσακίρης αναφερόμενος στο Καρναβαλικό Εργαστήρι επεσήμανε πως οι κατασκευαστές του αποτελούν μια παγκόσμια μοναδική περίπτωση, ενώ κατέληξε σημειώνοντας πως μέσα σε 45 λεπτά έγινε προσπάθεια να συμπεριληφθούν όλοι όσοι φτιάχνουν το καρναβάλι: «Οχι σαν ένα μουσείο ή μια σχολαστική απαρίθμηση. Το θέμα της τηλετής είναι οι άνθρωποι που δουλεύουν και όχι οι δομές. Και αυτούς τιμούμε».
Ερωτηθείς για το αν θα επιτραπεί φέτος η ρίψη πυροτεχνημάτων, ο Νίκος Χρυσοβιτσάνος σημείωσε πως οριστική απάντηση θα υπάρξει μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, ενώ ο Δήμος έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες εργασίες.

Οι δράσεις του Σαββάτου, θα αρχίσουν από το πρωί με το μουσικό άρμα και τον τελάλη Χατζηαβάτη να δίνουν γιορτινή ατμόσφαιρα μεταφέροντας το χαρούμενο μήνυμα της έναρξης.
Στις 11.30 το πρωί με αφετηρία την πλατεία Τριών Συμμάχων θα ξεκινήσει πομπή καρναβαλιστών και μελών του ΔΣ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης και της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, με κατεύθυνση το Δημαρχείο της Πάτρας, ακολουθώντας τη διαδρομή: Πλατεία Τριών Συμμάχων- πεζόδρομος Αγίου Νικολάου- Μαιζώνος- κάτω μέρος πλατείας Γεωργίου- Μαιζώνος- Δημαρχείο. και θέτοντας το κέντρο της πόλης σε καρναβαλικούς ρυθμούς.
Παράλληλα η ομάδα κρουστών Swingueira από τις 12.00 θα ξεσηκώσει το κέντρο της πόλης και στις 13.00 θα καταλήξει στο Δημαρχείο, όπου θα ενωθεί με την πομπή των καρναβαλιστών.
Εκεί, θα γίνει η παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη υπό τους αποκριάτικους παιανισμούς της Δημοτικής Μουσικής και με το αναλλοίωτο γλυκό έθιμο του σοκολατοπόλεμου σε πλήρη εξέλιξη από τους συλλόγους των σοκολατοριχτών: «Σοκολατορίχτες», «Σοκολατομαχίες», «Σοκολατοδρομίες», «Σοκολατομανίες» και «Σοκολατοπαίχτες».
Στην παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου τη δική της ξεχωριστή πινελιά θα αποτυπώσει η Χορωδία του Συλλόγου των Λευκάδιων Πάτρας «Η Φανερωμένη».