Αύριο τελικά το ραντεβού Τσίπρα – Καμμένου

Η απόφαση για το διαζύγιο Τσιπρα – Καμμένου, μετά από κοινή πορεία σχεδόν τεσσάρων ετών, αναμένεται να ληφθεί τελικά αύριο το πρωί.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επικοινώνησε σήμερα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο και τον κάλεσε να συναντηθούν αύριο, Κυριακή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 10:30 το πρωί. Νωρίτερα συνεργάτες του Πάνου Καμμένου ανέφεραν πως το ραντεβού είχε κλείσει για Δευτέρα το μεσημέρι.

Οι δυο πολιτικοί αρχηγοί, πάρα τις αντίθετες ιδεολογικές αναφορές, βρήκαν στην εξουσία την ανθεκτική συγκολλητική ουσία και διέγραψαν μια πολυτάραχη κοινή πορεία. Ωστόσο, η πρόσφατη αναταραχή, οι επιπόλαιες αναδιπλώσεις του Πάνου Καμμένου και η τακτική του Αλέξη Τσιπρα να συνομιλεί με βουλευτές των ΑΝΕΛ εν αγνοία του πρόεδρου τους, φαίνεται πως οδηγούν σε οριστικό διαζύγιο τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

 

«Σώζεται» από την Συμφωνία των Πρεσπών

Άλλωστε, όλα τα δεδομένα συγκλίνουν στο ότι η πλειοψηφία των βουλευτών των ΑΝΕΛ επιθυμεί να καταψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, συνολικά 5 βουλευτές έχουν δηλώσει ότι καταψηφίζουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκειται για τους Πάνο Καμμένο, Κώστα Κατσίκη, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, Βασίλη Κόκκαλη και Κώστα Ζουράρι. Αυτό σημαίνει ότι εαν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θέσει κομματική πειθαρχία στην συγκεκριμένη διαδικασία θα χάσει μόνο τους Θανάση Παπαχριστόπουλο και Ελενα Κουντουρά αλλά θα διατηρήσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

«Καίγεται» από την ψήφο εμπιστοσύνης

Για την ψήφο εμπιστοσύνης ο Κώστας Κατσίκης – που σύμφωνα με στελέχη των ΑΝΕΛ εκφράζει τον Πάνο Καμμένο – ξεκαθάρισε στον ΘΕΜΑ FM ότι το κόμμα ψηφίζει «κατά». Εάν λοιπόν ο αρχηγός των ΑΝΕΛ θέσει κομματική πειθαρχία τότε είναι σίγουρο ότι θα χάσει την ΚΟ καθώς από τους 7 βουλευτές οι 3-4 θα διαφοροποιηθούν (Θ. Παπαχριστόπουλος, Ε. Κουντουρά, Κ. Ζουράρις και πιθανότατα Β. Κόκκαλης).

Αρα, ο μόνος δρόμος επιβίωσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ είναι να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στην κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και να αφεθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση σε ενδεχόμενη ψήφο εμπιστοσύνης.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που συσχετίζουν τη νέα στάση Καμμένου με την επιθυμία του να περάσει από τη Βουλή η τροπολογία για τα F16. Στην ουσία δηλαδή λένε ότι ο υπουργός Αμυνας προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να μην φτάσει στην απόλυτη ρήξη με τον ΣΥΡΙΖΑ, για να έχει την υποστήριξη των βουλευτών του κυβερνητικού του εταίρου στην επικείμενη ψηφοφορία για τα αντισταθμιστικά των F16.