Γιατί το παιδί μου παθαίνει αλλεργίες;

Μετά τον γάμο, το επόμενο λογικό βήμα, είναι συνήθως η απόκτηση απογόνων. Τα παιδιά γίνονται πρωταγωνιστές της ζωής μας. Είναι το μέλλον, η ελπίδα για αλλαγή.

Δύο είναι τα βασικά που πρέπει να τους εξασφαλίσουμε σε υψηλό επίπεδο: η παιδεία και η υγεία. Παρ΄ολη τη ραγδαία εξέλιξη των μεθόδων πρόληψης και θεραπείας στον τομέα της Ωτορινολαρυγγολογίας, παρατηρείται αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης των παθήσεων, ιδιαίτερα στις παιδικές ηλικίες που το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ανώριμο.

Η ανησυχητική έξαρση των αλλεργιών αποτελεί παράγοντα αύξησης της συχνότητα των ΩΡΛ παθήσεων και επηρεάζεται από την κακή διατροφή και τα «πλούσια» σε αλλεργιογόνα παιδικά δωμάτια.

Η αλλεργική ρινίτιδα δημιουργεί ισχυρή προδιάθεση για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού και λειτουργεί ερεθιστικά για: 

 τα αυτιά

 τα ιγμόρεια

 το λαιμό

 τους βρόγχους

 και το λάρυγγα

Επίσης η αναγκαιότητα του παιδικού σταθμού από πολύ μικρή ηλικία, λόγω της αύξησης των εργαζόμενων μητέρων, οδήγησε σε αύξηση της νοσηρότητας, κυρίως με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού όπως: η ωτίτιδα, η αμυγδαλίτιδα, οι ρινίτιδες.

Ο συγχρωτισμός με άλλα παιδάκια, ιδιαίτερα τις περιόδους που παρατηρείται έξαρση των λοιμώξεων, οδηγεί σε πολύ συχνές λοιμώξεις.

Μερικές από τις βασικές μεθόδους πρόληψης βρίσκουν εφαρμογή στην καθημερινότητα των παιδιών, όπως το συχνό πλύσιμο με νερό και σαπούνι και όχι απλή εφαρμογή αντισηπτικών, η σωστή φροντίδα των νυχιών που εύκολα μαζεύουν μικρόβια καθώς και η ενίσχυση της διατροφής με φρούτα και λαχανικά.

Ας μη λησμονούμε βεβαία και την ευεργετική συνεισφορά του αθλητισμού στη γενικότερη ενίσχυση της υγείας των παιδιών μας.

 

 

 

ΠΗΓΗ: kontasou.com