ΑΧΑΪΑ: Υπό παραχώρηση, σε ιδιώτη, το Πολιτικό Αεροδρόμιο Αράξου – Τα μελλοντικά ασαφή κυβερνητικά σχέδια

Σε φάση αξιοποίησης μπαίνουν άμεσα τα 23 κρατικά αεροδρόμια της χώρας (ανάμεσά τους και ο Άραξος Αχαΐας) που βρίσκονται υπό τη διαχείριση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Το Υπουργείο Υποδομών προκρίνει ένα διαφορετικό μοντέλο από αυτό που επιλέχθηκε στην περίπτωση των 14 αερολιμένων που πέρασαν στη διαχείριση της Fraport.

Τα 23 αεροδρόμια είναι : Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Κοζάνης, Καστοριάς, Ν. Αγχιάλου, Καλαμάτας, Άραξου, Λήμνου, Χίου, Ικαρίας, Σκύρου, Μήλου, Νάξου, Πάρου, Σύρου, Καλύμνου, Αστυπάλαιας, Σητείας, Λέρου, Κάσου, Καρπάθου, Κυθήρων και Καστελόριζου.

Τα 23 κρατικά αεροδρόμια θα υπο-παραχωρηθούν, με τους ιδιώτες να αναλαμβάνουν μεσω ΣΔΙΤ ή Συμβάσεων Παραχώρησης τις εμπορικές λειτουργίες των αεροδρομίων όπως τα καταστήματα, τους χώρους στάθμευσης και τις αεροπορικές ή τουριστικες εταιρείες.

Κατά τα λοιπά, η διαχείριση, η ασφάλεια και η συνολική λειτουργία των αεροδρομίων θα μείνει στον έλεγχο της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Ήδη η Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μελετά τις δυνατότητες ανάπτυξης των 23 αεροδρομίων, τα οποία δεν είχαν συμπεριληφθεί στον προηγούμενο γύρο αποκρατικοποιήσεων καθώς είχαν κριθεί μη κερδοφόρα.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη η σκέψη είναι να προχωρήσουν όλες οι υπο-παραχωρήσεις ταυτόχρονα με ένα διαγωνισμό που θα προκηρυχθεί εντός του 2019 αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη οριστική απόφαση.

advertisement