Πού το πάει ο Καμμένος μετά τις «κόκκινες γραμμές»;

Κωλοτούμπα και αυτοεξευτελισμός για να διατηρήσει την κοινοβουλευτική του ομάδα και να επιτρέψει στην κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο της ή αντάρτικο εως τέλους μπας και σώσει την εκλογική του βάση; Ο Πάνος Καμμένος αντιμετωπίζει το δυσκολότερο δίλημμα της πολιτικής του σταδιοδρομίας καθώς όποια απόφαση και αν λάβει γνωρίζει ότι θα βγει πολιτικά τραυματισμένος.

Η κομματική του βάση τον πιέζει ασφυκτικά να αποτρέψει την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών αποχωρώντας από την κυβέρνηση. Είναι σαφές πως αν διευκολύνει την κυβέρνηση να κυρώσει την Συμφωνία των Πρεσπών παρέχοντας ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής – λειτουργήσει δηλαδή όπως το καλοκαίρι που επέτρεψε την υπογραφή της – θα εξαφανιστούν και οι όποιες πιθανότητες να επιβιώσουν εκλογικά οι ΑΝΕΛ.

Από την άλλη γνωρίζει πως η απόσυρση της εμπιστοσύνης του από το Μέγαρο Μαξίμου μοιάζει κοινοβουλευτικά με ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου. Θα τον ακολουθήσουν μόλις 2 βουλευτές, θα αποχωρήσουν 3-4 και θα αναγκαστεί να συρθεί σε μια εκλογική περίοδο 3-4 μηνών χωρίς Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Την ίδια ώρα ο συνεταίρος του στην κυβέρνηση έδειξε ότι δεν είναι διατεθειμένος να αναζητήσει άλλη λύση. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, ενοχλημένος και από τα αιχμηρά tweet του Πάνου Καμμένου, επισήμανε ουσιαστικά πως δύο είναι οι δρόμοι που μπορεί να ακολουθήσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ: αυτός της διατήρησης της εμπιστοσύνης των ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση, δηλαδή του αυτοεξευτελισμού και της κωλοτούμπας του προέδρου τους και εκείνος της διευκόλυνσης των σχεδίων της ΝΔ.

Παράλληλα, υποστήριξε – απευθυνόμενος και προς τον κ. Καμμένο – ότι ο ίδιος μπορεί να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης 151 βουλευτών υπονοώντας ευθέως ότι θα τον στηρίξουν και βουλευτές που σήμερα βρίσκονται στην ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού ήρθε λίγες ώρες μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ που τελικά κατέληξε σε… φιάσκο. Ο Πάνος Καμμένος είχε διαμηνύσει μέσω διαρροών πως θα «πάρει τα κεφάλια» όσων βουλευτών διαφωνήσουν με την στρατηγική του όχι σε όλα (καταψήφιση Συμφωνίας και απόσυρση της εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση). Η συνεδρίαση αναβλήθηκε για την Παρασκευή. Επισήμως υποστηρίχθηκε ότι η αναβολή οφείλεται στις έκτακτες κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας που υποστήριζε την τροπολογία για τα αντισταθμιστικά στην Ολομέλεια της Βουλής. Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες ο πραγματικός λόγος ήταν η ξαφνική απουσία της κυρίας Ελενας Κουντουρά και του κ. Βασίλη Κόκκαλη, τον δύο προσώπων δηλαδή που δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά τους.

Για την ώρα συνεργάτες του προέδρου των ΑΝΕΛ κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους δηλώνοντας ότι ο Πάνος Καμμένος έχει δεσμευτεί να μην προχωρήσει σε ανακοινώσεις πριν την συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα την ερχόμενη Παρασκευή. Τονίζουν ωστόσο ότι μετά την συνέντευξη του πρωθυπουργού θα ακολουθήσει και το δεύτερο ημίχρονο παραπέμποντας τόσο στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα γίνει την Παρασκευή όσο και στην προγραμματισμένη συνέντευξη του κ. Καμμένου στον τηλεοπτικό σταθμό STAR την ίδια ημέρα.

Πάντως, βουλευτές και στελέχη των ΑΝΕΛ που διατηρούν πλήρως την εμπιστοσύνη τους στον Πάνο Καμμένο εκφράζουν αγωνία για την τύχη του κόμματος. Παραδέχονται πως το αρχικό «ποντάρισμα» στο ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν θα περάσει από την Βουλή των Σκοπίων δεν τους βγήκε και πλέον πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες.

Αναγνωρίζουν δε, πως δεν υπάρχει «χρυσή» λύση που θα τους επιτρέψει να καταψηφίσουν την συμφωνία και την κυβέρνηση διατηρώντας παράλληλα ζωντανή την ΚΟ καθώς 4 από τους 7 συνολικά βουλευτές φέρονται να έχουν διαφορετική θέση.