«Πλάτες» Μέρκελ στον Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Λύση σε μία ιστορική εκκρεμότητα χαρακτήρισε την Συμφωνία των Πρεσπών η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας τη στήριξή της στον Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.

«Είμαι ευγνώμων προς τον Αλέξη Τσίπρα που εργάστηκε μαζί με τον κ. Ζάεφ για μια λύση στο ονοματολογικό. Με την ονομασία Βόρεια Μακεδονία δημιουργείται σαφήνεια. Γίνεται σαφές πως διαμορφώνονται οι σχέσεις. Δεν μπορώ παρά να συγχαρώ τον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί από τη λύση δεν θα ωφεληθεί μόνο η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία αλλά όλη η Ευρώπη», τόνισε η Μέρκελ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Αλέξη Τσίπρα.

Αναφερόμενη στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας, η Μέρκελ αναγνώρισε ότι οι Έλληνες έπρεπε να περάσουν από δύσκολες προσωπικές καταστάσεις, ωστόσο επεσήμανε ξεκάθαρα ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν «Αναπτύχθηκε εμπιστοσύνη ανάμεσά μας (σ.σ. με τον Τσίπρα). Γνωρίζω ότι οι άνθρωποι στην Ελλάδα υπέστησαν πολύ δύσκολες μεταρρυθμίσεις και έπρεπε να περάσουν μέσα από πολύ δύσκολες προσωπικές καταστάσεις. Η ανεργία μειώθηκε, αλλά η ανεργία μεταξύ των νέων είναι ακόμα πολύ υψηλή. Βεβαίως, δεν είναι αυτό το τέλος των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών, αλλά θα έλεγα η αρχή», ανέφερε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος.

Η Άνγκελα Μέρκελ απαντώντας σε σχετική ερώτηση Deutsche Welle για τη σύνδεση του ονοματολογικού με τη μη περικοπή των συντάξεων, διαχώρισε τα δύο ζητήματα, υπογραμμίζοντας: «Τύποις, αλλά μπορείτε και να το φανταστείτε νομίζω, δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ των δραστηριοτήτων ανάμεσα στο ονοματολογικό και στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Με αιφνιδιάζει το γεγονός ότι πρέπει να μιλήσουμε γι’ αυτό.

Δείτε το βίντεο από την συνέντευξη Τύπου: