Η έξαρση της πολιτικής αβεβαιότητας και της εκλογολογίας προβληματίζει αγορές και Ευρωπαίους

Απανωτές παρασκηνιακές συστάσεις προς την κυβέρνηση να πατήσει γκάζι στην υλοποίηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, να μη συνεχίσει την παροχολογία και να μην βάλει στον πάγο τις μεταρρυθμίσεις ενόψει εκλογών θα απευθύνουν η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Euro Working Group). Η αυλαία του δεύτερου μεταμνημονιακού ελέγχου ανοίγει, άλλωστε, επισήμως στις 21 Ιανουαρίου με την άφιξη των υψηλόβαθμων τεχνοκρατών των δανειστών στην Αθήνα.

Το τριπλό μήνυμα θα μεταφέρει πρώτη σήμερα στην Αθήνα η κ. Μέρκελ, κατά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Όπως ανέφερε χθες το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η Γερμανίδα καγκελάριος θα ζητήσει από την Ελλάδα να συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις και να διατηρήσει την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία. Παράλληλα, θα ενθαρρύνει τους Έλληνες πολιτικούς να στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα της ΠΓΔΜ.

Τη σκυτάλη από την Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να πάρει το βράδυ το Euro Working Group. Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται μεν στην επίσημη ατζέντα της αποψινής συνεδρίασης, αλλά στο περιθώριό της θεωρείται βέβαιο ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα εισπράξει την ανησυχία των Ευρωπαίων ομολόγων του για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων και την εντεινόμενη εκλογολογία και παροχολογία, οι οποίες προβληματίζουν επίσης έντονα τους ξένους επενδυτές. Ο προβληματισμός αυτός αποτυπώνεται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, που δεν αποκλιμακώθηκαν (το 10ετές έχει «κολλήσει» στο 4,3%-4,4%) παρά την εκτόνωση της κρίσης στην Ιταλία, η οποία παρουσιαζόταν σαν κύρια αιτία για την επιδείνωση της εικόνας των εγχώριων κρατικών τίτλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διάρκεια της κρίσης στη γείτονα το spread, δηλαδή η διαφορά, μεταξύ της απόδοσης του ιταλικού και του ελληνικού ομολόγου είχε περιοριστεί ακόμα και στις 74 μονάδες βάσης, ενώ χθες έφθανε τις 139.

Οι συστάσεις θα επαναληφθούν την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη από τον κ. Μοσκοβισί, ο οποίος θα επισκεφθεί την Αθήνα για να μιλήσει σε εκδήλωση του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου και θα έχει σειρά συναντήσεων με τις ελληνικές αρχές, όπως ανακοίνωσε χθες εκπρόσωπός του.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο κ. Χουλιαράκης συναντήθηκαν χθες το απόγευμα στο υπουργείο Οικονομικών για μια επισκόπηση των ανοιχτών μετώπων, ενόψει της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Η έκθεση αυτή θα ανακοινωθεί στις 27 Φεβρουαρίου και είναι σημαντική, γιατί θα κρίνει εάν η Ελλάδα είναι συνεπής στις δεσμεύσεις της, ώστε να λάβει την πρώτη επιστροφή, ύψους 600 εκατ. ευρώ, από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης. Το θέμα θα εξεταστεί στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου.

Τα δύο κορυφαία ζητήματα του δεύτερου μεταμνημονιακού ελέγχου για την ελληνική πλευρά είναι το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς και το όχημα ειδικού σκοπού για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων μέσω τιτλοποιήσεων. Αμφότερα πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει μέσα στο επόμενο 10ήμερο. Ο κατάλογος των εκκρεμοτήτων είναι μακρύς και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει επίσης την αξιοποίηση του Ελληνικού, τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, την επιλογή των νέων γενικών γραμματέων των υπουργείων, τη στελέχωση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) κ.ά.

Τα τελευταία μηνύματα από το μέτωπο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου ήταν ανησυχητικά, καθώς τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έδειξαν ότι τα κρατικά φέσια μειώθηκαν μόλις κατά 40 εκατ. ευρώ τον περασμένο Νοέμβριο, στα 2,581 δισ. ευρώ από τα 2,621 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο.