Γρίπη: Aυξάνονται τα σοβαρά περιστατικά και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ

Δυνατό… ποδαρικό έκανε το 2019 η γρίπη στη χώρα μας. Η πιο συχνή χειμερινή ίωση αποδείχηκε πιστή κι εφέτος στο ετήσιο ραντεβού της, όπως επισημαίνουν οι επιδημιολόγοι.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο αριθμός των ασθενών με σοβαρή μορφή γρίπης που χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έχει ξεπεράσει πλέον τους 11. Οι περισσότεροι από αυτούς εισήχθησαν σε ΜΕΘ τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Ανάλογη ανοδική τάση καταγράφεται και στον αριθμό των περιστατικών γρίπης στην κοινότητα, σε εκείνα δηλαδή τα περιστατικά που δεν χρειάστηκαν νοσηλεία σε Εντατική.

Φαίνεται πως οι καιρικές συνθήκες αλλά και ο συγχρωτισμός της εορταστικής περιόδου έδωσαν δυνατή ώθηση στο κύμα της γρίπης.

Το θετικό, σύμφωνα με τα διαθέσιμα μέχρι τώρα στοιχεία, είναι ότι έχει καταγραφεί ένα θανατηφόρο κρούσμα γρίπης – το μοναδικό μέχρι στιγμής θύμα της γρίπης ήταν 49χρονος με επιβαρυμένο ιστορικό αλλά και χωρίς αντιγριπική θωράκιση. Ο θάνατος αναφέρθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Το αρνητικό είναι πως σχεδόν σε όλα τα περιστατικά – εκτός από ένα- δεν είχε γίνει αντιγριπικό εμβόλιο, παρότι επρόκειτο για άτομα υψηλού κινδύνου για νόσηση και για επιπλοκές από τη γρίπη.

Οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχοντας στη διάθεσή τους τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα, με έτος αναφοράς το 2009 και την πανδημία της γρίπης που καταγράφηκε τότε, τονίζουν πως η γρίπη έχει αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης. Αυτό σημαίνει πως η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται τον Ιανουάριο – όπως συνέβη κι εφέτος- και πως η κορύφωση της δραστηριότητας της γρίπης καταγράφεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο κάθε έτους.

Αυτό το χαρακτηριστικό της γρίπης, ότι δηλαδή κορυφώνεται το επόμενο δίμηνο, επισημαίνεται ιδιαιτέρως από τους ειδικούς για να τονιστεί η αξία του εμβολιασμού, ακόμη και σε αυτη τη χρονική φάση. Τονίζουν πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, προλαβαίνουν να θωρακιστούν μέχρι να σηκωθεί το κύμα της γρίπης.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, την τελευταία εβδομάδα του προηγούμενου έτους, καταγράφηκαν τρία σοβαρά κρούσματα γρίπης. Αυτά προστίθενται στα άλλα τρία που έχουν καταγραφεί από την αρχή της εφετινής περιόδου της γρίπης, δηλαδή από τον περασμένο Οκτώβριο. Πλέον, ο αριθμός των ασθενών με γρίπη που εμφάνισαν επιπλοκές και εισήχθησαν σε ΜΕΘ, κινείται σταθερά ανοδικά, έχοντας υπερβεί τους 11.

Κυρίαρχο στέλεχος, όπως δείχνουν οι εργαστηριακές αναλύσεις, είναι το Α(Η1Ν1), γνωστό ως πανδημικό στέλεχος από την πανδημία 2009-2010. Την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ο ιός της γρίπης που κυριαρχούσε ήταν Α(Η3Ν2).

Πηγή: ygeiamou.gr