(Bίντεο)-Στο Μαξίμου η Μέρκελ – Συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, με τον έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε κοινές δηλώσεις τους λίγο πριν τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός επεσήμανε στην καγκελάριο πως «έρχεστε σε μια διαφορετική Ελλάδα που μετά από πολύ μεγάλες δυσκολίες κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση. Σήμερα είμαστε σε θέση να πούμε ότι καταφέραμε να διατηρήσουμε την ευρωπαϊκή συνοχή και να ξεπεράσουμε την ελληνική κρίση που ήταν ταυτόχρονα και ευρωπαϊκή».

«Έχουμε νέες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε στο κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι. Έχουμε έναν κοινό κίνδυνο μπροστά μας, την άνοδο της λαϊκιστικής ακροδεξιάς. Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

 

Η κ. Μέρκελ, η οποία πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη χώρα μας, έφτασε στην Αθήνα λίγο πριν τις 17:30.

Η ατζέντα των συζητήσεων της καγκελαρίου με τον πρωθυπουργό δεν έχει ανακοινωθεί, ωστόσο σε αυτή περιλαμβάνεται η Συμφωνία των Πρεσπών, η έξοδος από το Μνημόνιο και βέβαια το προσφυγικό.

Την ίδια ώρα, είναι αμφίβολο εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων. Λίγες μέρες πριν την άφιξη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα, πάντως, η γερμανική κυβέρνηση έσπευσε να κλείσει κάθε συζήτηση για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Παράλληλα, στο Βερολίνο φαίνεται ότι υπάρχει ανησυχία για την πορεία των μεταρρυθμίσεων. Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, η κ. Μέρκελ αναμένεται να υπογραμμίσει προς τον κ. Τσίπρα την ανάγκη προώθησης των δύσκολων μεταρρυθμίσεων και διατήρησης της δημοσιονομικής πειθαρχίας που επιτεύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια.