Ζάεφ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να μας αρνηθεί τη Μακεδονική ταυτότητα

Με προκλητικό τόπο ξεκίνησε την ομιλία του στο Κοινοβούλιο της πΓΔΜ ο Ζόραν Ζάεφ, που επισήμανε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να μας αρνηθεί τη Μακεδονική ταυτότητα.

«Υπάρχει κρυστάλλινη και κατηγορηματική επιβεβαίωση της μακεδονικής ταυτότητας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να μας αρνηθεί πλέον το δικαίωμά μας στην αυτοδιάθεση», ανέφερε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, όταν ξεκίνησε εκ νέου η συνεδρίαση, που διεκόπη για πολλές ώρες, μετά την παραίτηση βουλευτή του κόμματός του.

Μάλιστα, ο Ζόραν Ζάεφ υπερθεμάτισε για τη «μακεδονική γλώσσα».

«Η μακεδονική γλώσσα χρησιμοποιείται σε όλους τους θεσμούς: στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ», σημείωσε, καλώντας τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τη συνταγματική τροποποίηση, με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών.

«Ολόκληρος ο δημοκρατικός κόσμος έστειλε μήνυμα ότι αυτή η συμφωνία είναι βήμα βγαλμένο από το παρελθόν μας κι ανοίγει την πόρτα για το μέλλον μας» πρόσθεσε.

Παραιτήθηκε βουλευτής του Ζάεφ λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης 

Πάντως, η τρίτη και τελευταία φάση της συνταγματικής αναθεώρησης ξεκίνησε με μια δυσάρεστη έκπληξη για τον Ζόραν Ζάεφ, καθώς ο βουλευτής του κόμματός του και συντονιστής της ομάδας των Σοσιαλιστών, Τόμισλαβ Τούντεβ, παραιτηθηκε.

Η παραίτηση δεν αποκλείεται να προκαλέσει καθυστέρηση στη διαδικασία της ψηφοφορίας. Ωστόσο, σύμφωνα με ΜΜΕ των Σκοπίων, ο βουλευτής θα αναλάβει επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση διαρρέει ότι διαθέτει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 80 βουλευτών.

Διαμαρτυρία έξω από το κοινοβούλιο

Πάντως, παρά το κρύο δεκάδες πολίτες βρίσκονται έξω από τη βουλή των Σκοπίων και διαμαρτύρονται για τη συνταγματική αναθεώρηση. Το «παρών» έδωσε και ο ο επικεφαλής του VMRO Χριστιαν Μιτσκοσκι, ο οποίος έκανε και δηλώσεις έξω από το Κοινοβούλιο.

«Δεν θα συμμετάσχουμε στη διαδικασία για να μην της δώσουμε νομιμοποίηση, καθώς οι συνταγματικές αλλαγές είναι επιζήμιες και αλλάζουν την ταυτότητα. Όλοι ξέρουν ότι η αλλαγή δεν πραγματοποιείται με δημοκρατικό τρόπο, αλλά με εκβιασμούς. Αυτή είναι η τελευταία πράξη σε αυτήν την ντροπιαστική διαδικασία στην οποία η Μακεδονία έχει οδηγηθεί από τον Ζαεφ και την κυβερνητική πλειοψηφία», είπε ο Μιτσκοσκι.