Στο μηδέν η προετοιμασία για τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες του 2019 στην Πάτρα

Ερώτηση στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσε ο Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ, Ανδρέας Κατσανιώτης μετά τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των εξαγγελθέντων για τη διεξαγωγή των 2ων Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων στην Πάτρα.

Ο βουλευτής ανέφερε χαρακτηριστικά:

Η διεκδίκηση και ανάληψη των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2019 από την Πάτρα, υπήρξε μία κυβερνητική πρωτοβουλία που διαφημίστηκε έντονα στην τοπική κοινωνία ως μία ακόμα ευκαιρία της πόλης να διοργανώσει ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός. Αντίθετα, η αίσθηση που υπάρχει στην τοπική κοινωνία είναι πως ένα διεθνές αθλητικό γεγονός που διαφημίστηκε ως σημαντικό, κινδυνεύει να μετατραπεί σε «καρικατούρα» και να δυσφημίσει αντί να διαφημίσει την χώρα και την πόλη της Πάτρας.

Ακολουθεί αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης

Πάτρα 09/1/2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ

ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Θέμα: «Στο μηδέν η προετοιμασία για τους 2ους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες του 2019 στην Πάτρα»

Η διεκδίκηση και ανάληψη των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων του 2019 από την Πάτρα, υπήρξε μία κυβερνητική πρωτοβουλία που διαφημίστηκε έντονα στην τοπική κοινωνία ως μία ακόμα ευκαιρία της πόλης να διοργανώσει ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός, αλλά και μία ευκαιρία διαμόρφωσης κάποιων υποδομών που θα αναπλάσουν μέρος του παράκτιου τμήματος της πόλης, συνδυάζοντας μάλιστα και την αξιοποίηση του θαλασσίου μετώπου.

Το Φεβρουάριο 2018 ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου που είχε πραγματοποιηθεί στην Πάτρα, είχε αναφέρει σχετικά «Τέλος, μεγάλη επιτυχία για την Πάτρα είναι η οργάνωση, στην πόλη, των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων στα τέλη Αυγούστου και αρχές Σεπτεμβρίου του 2019.Οι αγώνες αυτοί θα επανατοποθετήσουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη και θα αποτελέσουν οικονομικό και αναπτυξιακό πόλο για την πόλη. Στην κατεύθυνση αυτή θα συμβάλλει η δημιουργία, από σήμερα, ενός σχεδίου ορθολογικής αξιοποίησης των εγκαταστάσεων μετά το τέλος της διοργάνωσης».

Από τις 13 Οκτωβρίου του 2017 που κατατέθηκε ο φάκελος της ελληνικής υποψηφιότητας στην Ταραγόνα της Ισπανίας, μέχρι σήμερα, κανένα έργο δεν ξεκινάει και δεν εξελίσσεται στην Πάτρα, πάρα τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές εξαγγελίες αλλά και τις διαβεβαιώσεις τόσο του αρμόδιου Υφυπουργού, όσο και του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής των Παράκτιων Μεσογειακών Αγώνων, για την ομαλή διοργάνωση των Μεσογειακών Αγώνων και την διασφάλιση της αναπτυξιακής προοπτικής της πόλης.

Η πραγματικότητα όμως, τους διαψεύδει, καθώς φτάσαμε ήδη στα μέσα Ιανουαρίου του 2019 και για ακόμα μια φορά τα χρονοδιαγράμματα δεν τηρούνται, καμία δημοπράτηση έργου δεν έχει γίνει, ενώ υπολείπονται περίπου επτά μήνες, εν μέσω απόλυτης ανησυχίας για την επιτυχή διεξαγωγή των Μεσογειακών Αγώνων και για την μεγιστοποίηση των ωφελειών τους.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάσθε

Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες της διοργάνωσης οργανωτικό, λειτουργικό και κατασκευαστικό επίπεδο;
Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι τεχνικές μελέτες των έργων και των υποδομών, πότε θα γίνουν οι δημοπρατήσεις και σε πόσο χρονικό διάστημα θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα;
Ποιος ευθύνεται για τις μέχρι σήμερα καθυστερήσεις και σε ποιο βαθμό μπορούν να επηρεάσουν τη διεξαγωγή των αγώνων;
Mε ποιο τρόπο και βάσει ποιου σχεδίου θα γίνει η προβολή της πόλης ώστε να αποτελέσουν για την πόλη, οικονομικό και αναπτυξιακό πόλο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός;
Ο ερωτών βουλευτής

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ

Βουλευτής ΝΔ – Αχαΐας