Πρόεδρος ΕΣΕΕ: Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε την κυριακάτικη αργία

«Η Κυριακή εξακολουθεί να είναι ξεχωριστή και αναντικατάστατη μέρα παρά τις πιέσεις από συγκεκριμένα και περιορισμένα συμφέροντα».

Αυτό αναφέρει στη δήλωσή του με αφορμή την τελευταία απόφαση του ΣτΕ σχετικά με τις Κυριακές, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Καρανίκας.

Συγκεκριμένα ο κ. Καρανίκας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Η απόφαση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ που δημοσιοποιήθηκε χθες απλά αναγνωρίζει το δικαίωμα του Υπουργείου Ανάπτυξης να καθορίζει τουριστικές περιοχές, που επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Από εκεί και πέρα, τα συμπεράσματα ότι οι Κυριακές «απελευθερώνονται» είναι αυθαίρετα και λανθασμένα.

Το σκεπτικό της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ του 2017 παραμένει σε ισχύ και δεν ανατρέπεται. Η Κυριακή εξακολουθεί να είναι ξεχωριστή και αναντικατάστατη μέρα παρά τις πιέσεις από συγκεκριμένα και περιορισμένα συμφέροντα. Οι όποιες εξαιρέσεις επιτρέπονται μόνο για λόγους αυστηρού δημόσιου συμφέροντος. Το δικαστήριο έκρινε την Υπουργική Απόφαση Παπαδημητρίου ως προς την ύπαρξη ή όχι των κριτηρίων (σαφώς οριοθετημένων τοπικών ορίων, χρονικών περιόδων και αιτιολόγησης) και απλά αποδεχόμενο ότι αυτά υφίστανται, την έκρινε συνταγματική.

Η ΕΣΕΕ και η πλειοψηφία των εμπόρων της χώρας σεβόμαστε μεν την απόφαση του Δικαστηρίου αλλά διαφωνούμε με το περιεχόμενό της. Άλλωστε, το γεγονός ότι η απόφαση ελήφθη οριακά με πλειοψηφία 4 έναντι 3 – μεταξύ των μειοψηφούντων και ο εισηγητής – δείχνει ότι το σκεπτικό της δεν είναι δεδομένο και μπορεί να ανατραπεί.

Η ΕΣΕΕ όλα τα προηγούμενα χρόνια αντιτάχθηκε μαχητικά σε κάθε προσπάθεια «ανοίγματος» των Κυριακών, παρουσιάζοντας με τεκμηριωμένο τρόπο την οπτική του μικρού εμπόρου και επιχειρηματία. Μόλις λάβουμε και μελετήσουμε την απόφαση θα καθορίσουμε και την αντίδρασή μας. Η θέση μας για πλήρη διαφύλαξη της κυριακάτικης αργίας παραμένει σταθερή και θα συνεχίσουμε να τη διεκδικούμε.