ΠΑΤΡΑ: Σήμερα, η εκδήλωση για τη μνήμη του Ν.Τεμπονέρα – Παρούσα η “Ανυπότακτη Πολιτεία” του Χρ. Πατούχα που καλεί σε συμμετοχή

Ήταν 8 Ιανουαρίου του 1991 όταν ο Νίκος Τεμπονέρας έπεφτε νεκρός στο σχολείο που σήμερα φέρει το όνομα του. Ο αγαπητός δάσκαλος χτυπήθηκε δολοφονικά και εν τέλει θανάσιμα από το παρακράτος, γιατί στεκόταν αλληλέγγυος στο μαθητικό κίνημα της εποχής του και τις καταλήψεις σχολείων που φούντωναν. Ένα μαθητικό κίνημα που τάραξε τα σχέδια της κυβέρνησης και της άρχουσας τάξης γενικότερα. Μια εξεγερμένη νεολαία που σε όλη τη χώρα έδειχνε σημάδια μιας συνολικής επίθεσης στο σύστημα απέναντι σε ένα αντιδραστικό πισωγύρισμα που οι δυνάμεις της άρχουσας τάξης σχεδίαζαν και υλοποιούσαν. Σε αυτό το μαθητικό κίνημα ο Νίκος Τεμπονέρας στάθηκε σύμμαχος και συμπρωταγωνιστής. Με τη θυσία του, έγινε σύμβολο αντίστασης και αγώνα, για την παιδεία, για το Δημόσιο σχολείο, για τη Δημοκρατία και το δικαίωμα στη ζωή. Μια θυσία που προσωρινά σταμάτησε τα σχέδια της κυβέρνησης, αφού το λαϊκό κίνημα φούντωσε.
Όμως, στα επόμενα χρόνια, σε μια καταιγιστική αντεπίθεση, οι δυνάμεις της άρχουσας τάξης μπόρεσαν να εξουδετερώσουν το λαϊκό κίνημα, μπόρεσαν να χρεοκοπήσουν τους στόχους και τις διεκδικήσεις του, να το καθυποτάξουν και να επιβάλλουν την σημερινή πορεία ισοπέδωσης, την αφαίρεση δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, την εξαθλίωση των λαϊκών τάξεων, την υποθήκευση της χώρας και του εθνικού της πλούτου. Όμως, ακόμη και αν τα παραπάνω νικήθηκαν, δεν έπαψαν να υπάρχουν, να αποτελούν παρακαταθήκη και διεκδίκηση για τις επόμενες γενιές. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, έχουμε την ανάγκη της ζωογόνας επίδρασης τους, για την ανασύνταξη των δυνάμεων μας, για την νικηφόρα λαϊκή αντεπίθεση.
Ο Νίκος Τεμπονέρας τοποθετείται ισότιμα, στο πλάι των αμέτρητων λαϊκών θυσιών, που έρχονται από το βάθος της ιστορίας: των θυσιών της Εθνικής Αντίστασης, των δημοκρατικών αγώνων, του αντιδικτατορικού αγώνα.
Σήμερα, η κατάσταση των λαϊκών και εργατικών στρωμάτων χειροτερεύει. Τα βασικά και κοινωνικά αγαθά βρίσκονται υπό διεκδίκηση, η υποδούλωση της χώρας συνεχίζεται. Αυτή η πραγματικότητα δε θα ανατραπεί χωρίς την ανασύνταξη, τον προσανατολισμό, την αποφασιστικότητα, την ενότητα της Αριστεράς και του λαϊκού κινήματος. Ενάντια στο Κυβερνητικό πολιτικό σύστημα, τις ανεκτές από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα εκδοχές του, τις χρεοκοπημένες παραφυάδες του. Ενάντια στις συνειδητές και ασυνείδητες αυταπάτες, της εξαπατημένης και προδομένης δημοκρατικής και αριστερής βάσης της κοινωνίας μας.
Σας καλούμε, με αυτό το καθαρό πρόσωπο, να τιμήσουμε την ηρωική μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα. Να κοιτάξουμε κατάματα το μέλλον, νικώντας την απογοήτευση, γνωρίζοντας, ότι χωρίς εμάς, χωρίς τον αγώνα μας, τίποτα καλό δεν θα γίνει για μας.
ΟΛΟΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 9/1/2018 ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΝΙΚΟΥ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ ΣΤΙΣ 18 ΟΟ».
Το Συντονιστικό Γραφείο της Ανυπότακτης Πολιτείας