Αύξηση του κατώτατου μισθού: Όλα τα σενάρια

advertisement

Στο γραφείο της υπουργού εργασίας βρίσκεται ήδη το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την αύξηση του κατώτατου μισθού ο οποίος θα ισχύσει από 1/2/2019 χωρίς ηλικιακή διάκριση αφού θα καταργηθεί ο υποκατώτατος μισθός (510€) για τους νέους κάτω των 25 ετών. Το εύρος της αύξησης που προτείνεται, χωρίς η εισήγηση να είναι δεσμευτική, κυμαίνεται από 5% το λιγότερο έως 10% το ανώτατο. Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση θα ανέρχεται από 30€ έως 58,6 € και ο κατώτατος μισθός που είναι σήμερα 586 ευρώ θα διαμορφωθεί μεταξύ των 615€ έως 645€.

Στο πόρισμα που αναμένεται να αποσταλεί και στους δανειστές, οι εμπειρογνώμονες εμφανίζονται «γενναιόδωροι» ως προς την αύξηση, επικαλούμενοι τις θετικές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας και της απασχόλησης.

Η απόφαση θα ληφθεί εντός του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Ιανουαρίου σε ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου μετά από εισήγηση της κ. Έφης Αχτσιόγλου.

Για την τελική απόφαση που θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό υπερισχύουν δύο σενάρια. Το πρώτο προβλέπει «ταβάνι» για την αύξηση το 8% (+49 ευρώ) και το δεύτερο προβλέπει ότι η κυβέρνηση θα πλειοδοτήσει δεδομένης και της προεκλογικής περιόδου, αποδεχόμενη την πρόταση για αύξηση 10% .

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10% θα σημαίνει συνολικό κόστος για την επιχείρηση/ εργοδότη 940.7 ευρώ μηνιαίως. Οι μικτές αποδοχές για τον εργαζόμενο θα διαμορφωθούν στα 752.2 ευρώ και η καθαρή αμοιβή στα 631.2 ευρώ. Αύξηση +57.4 ευρώ.

Στην τελευταία έκθεσή της πάντως η Κομισιόν προέβαλε 4 ενστάσεις. Α) Κρούει το καμπανάκι του κινδύνου εκτιμώντας ότι η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους έως 24 ετών θα προκαλέσει αύξηση της ανεργίας των νέων σ’ ένα έτος έως και 14,7 %. Β) Για την αύξηση του κατώτατου μισθού τονίζει ότι το ποσοστό αύξησης πρέπει να είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη μέση παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας και για τις κλαδικές αυξήσεις ζητά ακόμη και να θεσπιστούν ρήτρες εξαίρεσης, μετά από συμφωνία των κοινωνικών εταίρων. Οι ρήτρες εξαίρεσης η προσωρινές παρεκκλίσεις συνίσταται να ισχύσουν στις επιχειρήσεις που δεν έχουν ξεπεράσει τα προβλήματα της κρίσης. Γ) επισημαίνει ότι μετά τη φετινή επιτάχυνση της διαδικασίας για την αύξηση του κατώτατου μισθού, οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να προχωρήσουν στις επόμενες ετήσιες αναθεωρήσεις του κατώτατου μισθού από το 2020.

Δηλαδή ενώ θα τρέχει ο νέος αυξημένος μισθός για το 2019 , το Μάρτιο του ίδιου έτους θα ξεκινήσει η νέα διαδικασία διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό του 2020 όπως ορίζει ο νόμος. Ωστόσο ο επόμενος νέος μισθός θα εφαρμοστεί από την 1/1/2020.

Ωστόσο ο κατώτατος μισθός αποτελεί βάση υπολογισμού αμοιβών, παροχών και εισφορών με αποτέλεσμα η αύξηση του να έχει τόσο θετική όσο και αρνητική επίπτωση. Ετσι, θα αυξηθεί αντίστοιχα η αμοιβή για τη μερική απασχόληση, το επίδομα ανεργίας και τα άλλα επιδόματα που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ. Αντίθετα αναμένεται να αυξηθεί η κατώτατη εισφορά που έχει θεσπιστεί για τους ελεύθερους επαγγελματίες ακόμα και η επικουρική σύνταξη καθώς για τον υπολογισμό αυτών των παροχών και εισφορών λαμβάνεται υπόψη το ύψος του κατώτατου μισθού. Ο ΟΑΕΔ που θα υποστεί τη μεγαλύτερη επιβάρυνση υπολογίζει πως μία αύξηση 1% του κατώτατου μισθού θα κοστίσει στον οργανισμό 10.621.000 ευρώ.

Η χώρα μας έχει από χαμηλότερους κατώτατους μισθούς παγκοσμίως αν συγκριθούν με όρους αγοραστικής δύναμης σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού ινστιτούτου Wirtschafts-und Sozialwissenschaftliches Institut (WSI), που επικαλείται το World Economic Forum (Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ).

Όπως αναφέρει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, το ωρομίσθιο στην Αυστραλία, η οποία βρίσκεται στην κορυφή, ισοδυναμεί με 9,47 ευρώ αγοραστικής δύναμης, όντας εξαπλάσιο της Ρωσίας που αξίζει μόλις 1,64 ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα (με 4 ευρώ ωρομίσθιο), η Βραζιλία (με λιγότερα από 2 ευρώ) και η Αργεντινή (4,1 ευρώ) βρίσκονται στις τέσσερις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, μαζί με τη Ρωσία.

Αλλά και στην ΕΕ, η Ελλάδα είναι σε υψηλότερη θέση μόνο σε σύγκριση με την Πορτογαλία( η οποία θα μας φθάσει του χρόνου) και τις φτωχότερες πρώην ανατολικές χώρες .

Κατώτατος μισθός σε επιλεγμένες χώρες, 2018 σε ευρώ (με αναγωγή των 14 μισθών σε 12μηνιαία βάση)

Χώρα                    Κατώτατος μισθός (σε ευρώ)

Ιρλανδία               1.613,95

Γερμανία              1.555,84*

Γαλλία                    1.498,47

Ισπανία                  858,55

Ελλάδα                  683,76

Πορτογαλία         676,67

Βουλγαρία            260,76