Βρετανία: Μυστήριο με τους Σκριπάλ

advertisement

Ο Ρώσος πρώην κατάσκοπος Σεργκέι Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια, που είχαν δηλητηριαστεί από νευροτοξικό παράγοντα τον περασμένο Μάρτιο στο Σάλσμπερι, εξακολουθούν να βρίσκονται στο έδαφος της Βρετανίας χωρίς να είναι σε πλήρη απομόνωση, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Daily Telegraph, το οποίο επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές στις βρετανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Οι πηγές της εφημερίδας πιστεύουν ότι οι Σκριπάλ έχουν επαφές με φίλους και ενδέχεται να εργάζονται για τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Η εφημερίδα παραθέτοντας πληροφορίες με την μορφή των υποθέσεων και όχι ισχυρισμών, επισημαίνει ότι οι δύο δηλητηριασθέντες Ρώσοι, ζουν αυτή την στιγμή κάπου στον νότο της Βρετανίας και βρίσκονται υπό την στενή παρακολούθηση ενός στενού κύκλου εξειδικευμένων γιατρών. Επιπλέον μια από τις πηγές της εφημερίδας, αναφέρει ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας θα μπορούσαν να βρουν στην Γιούλια εργασία επ’ αμοιβή βοηθώντας την να ενταχθεί στην βρετανική κοινωνία διατηρώντας παράλληλα τα μέτρα ασφαλείας που είναι αναγκαία για να την προστατέψουν από ενδεχόμενες απειλές. Η ίδια πηγή επισημαίνει παράλληλα, ότι η Γιούλια ως γνώστης της ρωσικής γλώσσας μπορεί να φανεί χρήσιμη στην δουλειά που θα βρει.

Από την στιγμή που πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο του Σάλσμπερι στο οποίο νοσηλεύονταν, το ζεύγος Σκριπάλ εξαφανίσθηκε, χωρίς να είναι δυνατόν να επικοινωνήσουν μαζί τους ακόμη και φίλοι και συγγενείς τους, αυτό χάρη στην προσεκτική προστασία που τους παρείχε μια ομάδα της βρετανικής μυστικής υπηρεσίας MI-5, η οποία ήταν επιφορτισμένη με την ασφάλεια τους.

Η Γιούλια, σύμφωνα με μία από τις πηγές της εφημερίδας, δεν έχει ξεκοπεί από την προηγούμενη ζωή της και συνεχίζει να διατηρεί σχέσεις με τους κοντινούς της φίλους οι οποίοι δεν αποκαλύπτουν καμία πληροφορία για την ίδια. Επί πλέον, μερικοί φίλοι, τόσο Βρετανοί όσο και Ρώσοι την είχαν επισκεφθεί το περασμένο καλοκαίρι.

Η ρωσική πρεσβεία στο Λονδίνο επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι οι βρετανικές αρχές παραβιάζουν ωμά το διεθνές δίκαιο, καθώς εξακολουθούν να αρνούνται στις ρωσικές προξενικές αρχές την πρόσβαση στους Σκριπάλ, ώστε να διαπιστώσουν αν είναι εν ζωή και ότι δεν τους ασκούνται πιέσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ