Θα υπάρξει στήριξη του κτηνοτροφικού κλάδου;

Στις αντίξοες συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι κτηνοτρόφοι αναφέρεται με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης ο Ιάσονας Φωτήλας, βουλευτής Αχαΐας και Αν. Τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με καταγγελίες – ορισμένες από τις οποίες διερευνώνται από τη δικαιοσύνη-, μεγάλες ποσότητες γάλακτος που προέρχονται από άλλες χώρες, «βαπτίζονται» ελληνικές και αγοράζονται από βιομηχανίες σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από τη μια να πλήττονται οι Έλληνες κτηνοτρόφοι και από την άλλη η ελληνική οικονομία. Για το λόγο αυτό ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να μπει «φρένο» στις παράνομες ελληνοποιήσεις γάλακτος, εάν εφαρμόζεται το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο και ποια μέτρα θα λάβουν προκειμένου να στηριχθεί η Ελληνική κτηνοτροφία που αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας μας και ο Έλληνας κτηνοτρόφος.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
Προς τους Υπουργούς
– Οικονομικών
– Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Θέμα: Θα υπάρξει στήριξη του κτηνοτροφικού κλάδου;

Η άθλια οικονομική κατάσταση που «βουλιάζει» τη χώρα μας, δε θα μπορούσε να μην έχει πλήξει και τον κλάδο της κτηνοτροφίας. Οι κτηνοτρόφοι λοιπόν, καλούνται να αντιμετωπίσουν τις αντίξοες συνθήκες και να συνεχίσουν να παράγουν τα προϊόντα τους.
Σύμφωνα με καταγγελίες – ορισμένες από τις οποίες διερευνώνται από τη δικαιοσύνη-, μεγάλες ποσότητες γάλακτος που προέρχονται από άλλες χώρες, «βαπτίζονται» ελληνικές και αγοράζονται από βιομηχανίες σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές. Με τις τιμές του ελληνικού πρόβειου γάλακτος να κυμαίνονται στα 0.81 ευρώ και του γίδινου στα 0.50 ευρώ καθώς και σε συνδυασμό με τις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων όπως το γάλα και η φέτα (που είναι ΠΟΠ), τα οποία είναι πολύ σημαντικά για την ελληνική οικονομία, δημιουργείται ανταγωνισμός και πίεση για τους Έλληνες κτηνοτρόφους.
Εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα οι παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων που πιέζουν την ελληνική γαλακτοβιομηχανία, θα εξακολουθούν να πλήττονται η οικονομία και η κτηνοτροφική παραγωγή.
Επειδή είναι απαραίτητη η αναγέννηση του πρωτογενούς τομέα μέσω υπεύθυνων και ειλικρινών προτάσεων
Επειδή δε νοείται ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας χωρίς δυναμικό πρωτογενή τομέα
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
1. Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ή προτίθεστε να προβείτε ώστε να μπει «φρένο» στις παράνομες ελληνοποιήσεις γάλακτος;
2. Εφαρμόζεται το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο όσον αφορά στη διασφάλιση θεμιτών εμπορικών πρακτικών κατά την παραγωγή, διακίνηση και εμπορία του γάλακτος, των γαλακτοκομικών προϊόντων και των παραγόμενων υποπροϊόντων γάλακτος; Ποια είναι τα αποτελέσματα των σχετικών ελέγχων;
3. Ποια μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να στηριχθεί η Ελληνική κτηνοτροφία που αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας μας και ο Έλληνας κτηνοτρόφος;

Ο ερωτών βουλευτής

Ιάσονας Φωτήλας
Βουλευτής ΝΔ Αχαΐας