Τα σχέδια του Κυριάκου για μικρό υπουργικό και οι 6 εξωκοινοβουλευτικοί

Ασκήσεις επί χάρτου γίνονται στην Πειραιώς έτσι ώστε στην περίπτωση που η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές και αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος. Η αξιωματική αντιπολίτευση κινείται ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς και στις 10 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει τρία χρόνια στην ηγεσία της κεντροδεξιάς παράταξης, θα ανακοινώσει τους πρώτους υποψηφίους που προέρχονται από το μητρώο των στελεχών του κόμματος, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να δείξει πως κάνει πράξη την ανανέωση που θέλει να φέρει στη ΝΔ.

Μικρό υπουργικό με 6 εξωκοινοβουλευτικά στελέχη

Παράλληλα ο Προέδρος της ΝΔ δεν έχει κρύψει τα σχέδια του για το υπουργικό συμβούλιο και σε συνεντεύξεις έχει δώσει ένα γενικό περίγραμμα τονίζοντας πως θα έχει μικρό σχήμα, χωρίς αναπληρωτές υπουργούς αλλά με αρκετούς υφυπουργούς,

Σύμφωνα με πληροφορίες οι υπουργοί συνολικά δεν θα ξεπερνούν τους 12, οι μισοί εκ των οποίων δεν θα είναι βουλευτές, θα είναι δηλαδή εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται χωρίς να σκέφτονται το πολιτικό κόστος. Παράλληλα θα αναζητηθούν πρόσωπα και πέρα από τα στενά κομματικά πλαίσια της ΝΔ.

Επίσης μετρημένα θα είναι και τα πρόσωπα που θα μετέχουν στην Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης η οποία θα εποπτεύει και θα παρακολουθεί την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.

«Θέλω να κυβερνήσω με τη γενιά μου και με μικρότερους από εμένα. Πρόσωπα με μεγάλη φθορά εξουσίας δεν θα δείτε. Θα δείτε όμως και πρόσωπα που δεν ανήκουν στον δικό μας πολιτικό χώρο. Θα κάνω αξιοκρατικές επιλογές και δεν έχω να εξαργυρώσω κομματικά γραμμάτια…» είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε πρόσφατη συνέντευξη του.

Τεχνοκράτης στο υπουργείο Οικονομικών

Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών πρόσωπο με τα χαρακτηριστικά του Γιάννη Στουρνάρα. Δηλαδή ένας τεχνοκράτης που θα γνωρίζει τα προβλήματα της οικονομίας και η προσωπικότητα του οποίου θα είναι σεβαστή και εκτός ελληνικών συνόρων. Αν δεν βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο τότε θα στραφεί στην λύση ενός πολιτικού προσώπου που θα έχει όμως δίπλα του αρκετούς συμβούλους οι οποίοι θα αναφέρονται απ’ ευθείας στον πρωθυπουργό.

Παράλληλα τα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη που θα μετέχουν στην κυβέρνηση θα αναλάβουν κυρίως τα παραγωγικά υπουργεία με στόχο να τρέξουν τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να φανούν άμεσα οι αλλαγές στην πραγματική οικονομία.

Ωστόσο το μεγάλο βάρος ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα το ρίξει στην ανάπτυξη για αυτό τον λόγο θα υπάρξουν δύο υφυπουργοί. Ο πρώτος θα έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα την επίσπευση και το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και ο δεύτερος θα αναλάβει το ΕΣΠΑ και την υλοποίηση των μεγάλων έργων.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής θα είναι παρά τω Πρωθυπουργώ, ώστε να έχει την οριζόντια εποπτεία όλης της δημόσιας διοίκησης μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Επίσης οι δομές εξωστρέφειας της χώρας που μέχρι σήμερα ήταν σε τρία διαφορετικά υπουργεία, θα συγκεντρωθούν στο υπουργείο Εξωτερικών και για τον σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί συγκεκριμένη Γραμματεία.

Τίποτα δεν θα θυμίζει προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν θα υπουργοποιήσει την Ντόρα Μπακογιάννη, ήταν ένα μήνυμα με ιδιαίτερο συμβολισμό προς τα κορυφαία στελέχη και όσα κατείχαν χαρτοφυλάκια σε προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ, να μην ετοιμάζονται να ράψουν υπουργικό κοστούμι, γιατί κανείς δεν θα πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του βέβαιο.

Στόχος του προέδρου της ΝΔ είναι η δημιουργία ενός νέου κυβερνητικού σχήματος, με πρόσωπα άφθαρτα, με όραμα και «διψασμένους» για δουλειά προκειμένου να κάνουν πράξη το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την οριστική έξοδο από την κρίση και την επιστροφή στην ανάπτυξη.

«Η εντολή την οποία θα ζητήσω από τον ελληνικό λαό, θα είναι μια εντολή να με εμπιστευθούν να κάνω τις καλύτερες δυνατές επιλογές για να έχω την όσο το δυνατόν πιο λειτουργική και αποτελεσματική Κυβέρνηση» είχε τονίσει σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος της ΝΔ. Βέβαια για να ισχύσουν όλα τα παραπάνω θα πρέπει να κερδίσει με αυτοδυναμία τις εκλογές γιατί σε περίπτωση συνεργασίας τότε όλοι οι σχεδιασμοί πολύ δύσκολα θα πραγματοποιηθούν.

Φωτό: Ευρωκίνηση