Υποχωρεί σταδιακά η κακοκαιρία «Σοφία» – Σε πολλές περιοχές θα υπάρχουν θερμοκρασίες υπό το μηδέν όλη τη μέρα

Η κακοκαιρία «Σοφία» βρίσκεται πλέον σε φάση σταδιακής υποχώρησης το Σάββατο, όμως οι ελάχιστες θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας θα είναι αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν, ενώ σε ορισμένες περιοχές θα σημειωθεί ολικός παγετός, δηλαδή θα υπάρχουν αρνητικές θερμοκρασίες ολόκληρη την ημέρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και σήμερα Σάββατο, με κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά και βόρεια ακόμα και σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο τις πρωινές ώρες, θυελλώδεις ανέμους στο Βόρειο Αιγαίο και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Τα φαινόμενα όμως βαθμιαία και από τα βόρεια θα εξασθενήσουν και αργότερα στα ηπειρωτικά σταδιακά θα σταματήσουν.

Αναλυτικότερα, το Σάββατο αναμένονται βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Κεντρικό Ιόνιο και στο Αιγαίο, καθώς και στις παραθαλάσσιες περιοχές τους, χιονοπτώσεις σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας χώρας με πολύ χαμηλό υψόμετρο, αλλά και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τις Σποράδες.

Οι χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες στη Μακεδονία, τη Θράκη, την Ανατολική Θεσσαλία, την Εύβοια και το Βόρειο Αιγαίο θα είναι κατά περιόδους πυκνές. Χιονοπτώσεις αναμένονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης κατά περιόδους πυκνές, πιθανόν και στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν από βορρά προς νότο.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν ισχυροί και στο Βόρειο Αιγαίο θυελλώδεις έως πολύ θυελλώδεις 8-9 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.