Οι «γαλάζιες» κινήσεις: Πρόταση δυσπιστίας κατά κυβέρνησης

Κεντρικό ρόλο στον σχεδιασµό Μητσοτάκη τις επόµενες εβδοµάδες θα έχουν οι εξελίξεις στο Σκοπιανό και η κατάθεση αιτήµατος εξαίρεσης της εισαγγελέως ∆ιαφθοράς στην υπόθεση Novartis.

Η επίσπευση των εξελίξεων γύρω από τη διπλή κύρωση σε Σκόπια και Αθήνα της συµφωνίας Τσίπρα – Ζάεφ στο Σκοπιανό, αλλά και η θεαµατική ανατροπή των τελευταίων ηµερών στην υπόθεση της Novartis µε τον µέχρι πρότινος προστατευόµενο µάρτυρα, Νίκο Μανιαδάκη, να καταγγέλλει τις εισαγγελικές Αρχές για εξωθεσµικές πιέσεις, ενισχύουν την ούτως ή άλλως αυξηµένη κατάσταση εκλογικής επιφυλακής, στην οποία βρίσκεται εδώ και µήνες η Νέα ∆ηµοκρατία.

 

Σε κλειστές συσκέψεις πριν και µετά την ολιγοήµερη εορταστική ανάπαυλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι στενοί του συνεργάτες οριστικοποίησαν κατά πληροφορίες τον πολιτικό σχεδιασµό των επόµενων εβδοµάδων, ο οποίος µοιραία λαµβάνει τον χαρακτήρα της «τελικής πολιτικής και επικοινωνιακής αντεπίθεσης του κόµµατος». Κεντρικό ρόλο σε αυτήν αναµένεται να διαδραµατίσει ο πρόεδρος της Ν∆, ο οποίος αποτελεί κατά γενική οµολογία το βαρύ χαρτί του κόµµατος, καθώς προηγείται έναντι του κ. Τσίπρα σε όλους τους επιµέρους ποιοτικούς δείκτες των ερευνών κοινής γνώµης σχεδόν από την έναρξη της προεδρικής του θητείας.

Η «γαλάζια» πολιτική στρατηγική περιλαµβάνει κατά πληροφορίες ένα πυκνό πρόγραµµα περιοδειών και επισκέψεων του κ. Μητσοτάκη σε όλες τις Περιφέρειες και τους περισσότερους δυνατούς νοµούς ανά την επικράτεια µε κεντρικό στόχο να ενισχυθεί η αδιαµεσολάβητη επαφή που έχει εγκαινιάσει ο αρχηγός του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης µε τους πολίτες. Σε αυτό το πλαίσιο, o πρόεδρος της Ν∆ επισκέπτεται στις 19 Ιανουαρίου την Κρήτη, όπου σε κοινή εκδήλωση των ΝΟ∆Ε του νησιού θα αξιώσει τη µεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση γύρω από την υποψηφιότητα του 34χρονου Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη για την Περιφέρεια της νήσου, ενώ στις 26 του ίδιου µήνα θα επισκεφθεί τη Λαµία.

Έντονος σκεπτικισμός
Στην Πειραιώς αντιµετωπίζουν µε έντονο σκεπτικισµό τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Novartis – και δη τους χειρισµούς που προκρίθηκαν από τις εισαγγελικές Αρχές, αλλά και τις πρωτοφανείς για τα θεσµικά ειωθότα της χώρας τοποθετήσεις προβεβληµένων κυβερνητικών στελεχών.

Η ηγεσία της Ν∆ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι κατ’ ουσίαν αυτοεγκλωβίστηκε στη σκευωρία που η ίδια εξύφανε µε τους προστατευόµενους µάρτυρες, ενώ κατηγορεί ευθέως τον πρωθυπουργό ότι διά της σιωπής του παρέχει απόλυτη πολιτική κάλυψη σε υπουργούς, όπως ο Παύλος Πολάκης, που απειλεί κατονοµάζοντας συγκεκριµένους δικαστικούς λειτουργούς καθιστώντας τους παντελώς αναξιόπιστους. Πολιτικά το Μοσχάτο θα επιχειρήσει στο αµέσως προσεχές διάστηµα να αποµονώσει τον κ. Τσίπρα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Κατά πληροφορίες, ο πρόεδρος της Ν∆ στοχεύει να αποδοµήσει το κεντρικό πολιτικό αφήγηµα της Ηρώδου Αττικού περί προοδευτικού µετώπου, εξηγώντας γιατί το κυβερνητικό αποτύπωµα στους δηµοκρατικούς θεσµούς, τη ∆ικαιοσύνη, τη λειτουργία του Κοινοβουλίου και τα ΜΜΕ, καθρεφτίζει την «ορµπανοποίηση» της πολιτικής ζωής. Υπό αυτό το πρίσµα, καθόλου τυχαία δεν ήταν η επιλογή Μητσοτάκη να καυτηριάσει στην… αγγλική τις δηλώσεις Πολάκη και τις συνεχείς προκλητικές άδειες του αρχιτροµοκράτη της 17Ν, Κουφοντίνα, χτυπώντας εγκαίρως το καµπανάκι του κινδύνου και προς τους Ευρωπαίους εταίρους µας. Την ίδια ώρα, δεν αποτελεί µυστικό πως το κλίµα στη Ν∆ για την εισαγγελέα ∆ιαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, είναι βαρύτατο, καθώς επιτελικές πηγές διερωτώνται πώς έχρισε προστατευόµενο µάρτυρα τον κ. Μανιαδάκη, ενώ γνώριζε εκ των προτέρων πως κάτι τέτοιο απαγορευόταν, εφόσον υπήρχαν µαρτυρίες εις βάρος του. Επιπλέον, η Ν∆ ζητά από όλους τους εµπλεκοµένους να τοποθετηθούν επί των καταγγελιών Μανιαδάκη ότι δεχόταν εισαγγελικές πιέσεις να ενοχοποιήσει τους κ. Σαµαρά, Στουρνάρα και Γεωργιάδη. ∆εν αποκλείεται, µάλιστα, σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, πρόσωπα, που έχουν στοχοποιηθεί από την πλευρά της αξιωµατικής αντιπολίτευσης να προχωρήσουν τις επόµενες ηµέρες σε κατάθεση αιτήµατος εξαίρεσης της κ. Τουλουπάκη από την υπόθεση και διενέργειας πειθαρχικού ελέγχου σε βάρος της καθώς και για την ακυρότητα της όλης διαδικασίας. Σε αυτό το σε κάθε περίπτωση τοξικό περιβάλλον, η Ν∆ απευθύνει, εξάλλου, σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, δριµεία προειδοποίηση προς το Μέγαρο Μαξίµου πως η επικείµενη επιλογή προσώπων σε θέσεις-κλειδιά της ∆ικαιοσύνης, όπως αυτή του προέδρου του Αρείου Πάγου, θα πρέπει να είναι προϊόν διακοµµατικής συνεννόησης και όχι υπαγορευµένη από την προσφιλή στην κυβέρνηση λογική των «ηµετέρων».

Ζήτημα πλειοψηφίας
Πάντως, οι εξελίξεις στο Σκοπιανό υπερκαθορίζουν την πορεία της χώρας προς τις εκλογές σύµφωνα µε την κυρίαρχη εκτίµηση της «γαλάζιας» ηγεσίας. Έναντι των αντικρουόµενων δηλώσεων ανώτερων κυβερνητικών στελεχών για την εποµένη πιθανής αποχώρησης των ΑΝΕΛ ηµέρα, από τη Ν∆ υπογραµµίζουν πως η κυβέρνηση οφείλει να αναζητήσει και να επιβεβαιώσει ότι διαθέτει την πλειοψηφία του 151 και ως εκ τούτου την πολιτική νοµιµοποίηση να συνεχίσει να κυβερνά.

Σε διαφορετική περίπτωση και µολονότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ο ακριβής χρόνος, κάτι που αναµένεται σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές να γίνει το αµέσως προσεχές διάστηµα, το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα ενεργοποιήσει το… όπλο της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Τα ίδια πρόσωπα υπενθυµίζουν, µάλιστα, ότι η εντολή σχηµατισµού κυβέρνησης που έλαβε ο κ. Τσίπρας τον Σεπτέµβριο του œ©•¨ ήταν επί τη βάσει αποκλειστικά και µόνο της πολιτικής σύµπραξης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Αναφορικά, τέλος, µε τις κατευθυνόµενες διαρροές κυβερνητικών στελεχών σχετικά µε την ψηφοφορία για το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και τον χρόνο αυτής, στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη ξεκαθαρίζουν πως αυτό αποτελεί αναπόσπαστο κοµµάτι της Συµφωνίας των Πρεσπών. Εφόσον, σύµφωνα µε το ίδιο σκεπτικό, κυρωθεί η Συµφωνία των Πρεσπών, το πλήρως αλληλένδετο µε αυτήν πρωτόκολλο ένταξης των βορείων γειτόνων µας στο ΝΑΤΟ καθίσταται πλέον απολύτως τυπική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Ν∆ αφενός διαµηνύει πως θα το καταψηφίσει, αφετέρου ζητά παγίως εκλογές προτού έλθει προς κύρωση στη Βουλή ο -κατ’ αυτήν- επιζήµιος εθνικά συµβιβασµός, ώστε να αποφασίσουν οι πολίτες για την τύχη του.