Μεταμνημονιακή αξιολόγηση-Επιστρέφουν στις 21 Ιανουαρίου οι δανειστές

Για την επιστροφή του κουαρτέτου των δανειστών στην Αθήνα στις 21 Ιανουαρίου, για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση θα αρχίζει να ετοιμάζεται από τη Δευτέρα το οικονομικό επιτελείο. Οι δανειστές καταφθάνουν στην ελληνική πρωτεύουσα αμέσως μετά το πρώτο Eurogroup του 2019.

Οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής θα είναι ολιγοήμερες και μέσα από ένα πυκνό πρόγραμμα συναντήσεων οι δύο πλευρές θα εστιάσουν στα κόκκινα δάνεια, στις αλλαγές στο δημόσιο, τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ελληνικού κράτους και στις ιδιωτικοποιήσεις καθώς μέρος αυτών των εισπράξεων θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεων που έχει φέτος η Ελλάδα.

Η ατζέντα των διαπραγματεύσεων αναμένεται να διανθιστεί και με το «πακέτο» των παροχών που νομοθετήθηκαν το προηγούμενο διάστημα ενώ μεγάλη είναι ανησυχία στις Βρυξέλλες για τα αναδρομικά των 10 δισ. ευρώ που διεκδικούν στα δικαστήρια της χώρας εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι και εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι για τις μισθολογικές περικοπές που υπέστησαν στη διάρκεια των μνημονιακών νόμων.

Τα συμπεράσματα από την 2η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα αποτυπωθούν στην έκθεση που θα δοθεί 27 Φεβρουαρίου 2019 στην δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα συζητηθεί στην σύνοδο της ευρωζώνης της 11ης Μαρτίου όπου η χώρα θα έχει κεντρική θέση σε αυτή την ατζέντα.

Το συγκεκριμένο Eurogroup θεωρείται κομβικό διότι σε αυτό θα κριθεί η εκταμίευση ή όχι των κερδών που αποκόμισαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα. Τα πρώτα κέρδη, ύψους 600 εκατ. ευρώ, για τη χώρα μας βέβαια θα «ξεκλειδώσει» ο βαθμός που θα βάλουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στη έκθεση προόδου που θα συντάξουν για την χώρα μας.

Στην παρούσα φάση, οι κινήσεις όλων στην πλατεία Συντάγματος ευθυγραμμίζονται µε την προσπάθεια ενίσχυσης της εικόνας της ελληνικής οικονομίας που καταβάλλεται. Ότι δηλαδή η χώρα επιστρέφει σε συνθήκες κανονικότητας μετά την απαγκίστρωση από τα μνημόνια ενώ ταυτόχρονα δεν παρεκκλίνει από τους δημοσιονομικούς της στόχους.

Τα υπερπλεονάσματα που παράγονται πρέπει να αποτελέσουν φωτεινό παράδειγμα για υπόλοιπα κράτη – μέλη της ευρωζώνης που μπήκαν και βγήκαν σε παρόμοια προγράμματα.

Για το 2019 ο στόχος για το πλεόνασμα έχει τεθεί στο 3,6% του ΑΕΠ οριακά υψηλότερος από το 3,5% του ΑΕΠ που έχουν σφυρηλατήσει οι δανειστές. Ήδη το δημόσιο έχει ανακοινώσει το ετήσιο δανειακό πρόγραμμά του για το 2019 – το πρώτο που ανακοινώθηκε μετά την έναρξη της κρίσης το 2009, όταν η ελληνική αγορά ομολόγων διαλύθηκε.

Το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει τους σχεδιασμούς για δανεισμό έως 7 δισ. ευρώ µέσω νέων ομολόγων το 2019, ενώ καθίσταται σαφές ότι η Ελλάδα διαθέτει επαρκή ρευστότητα και διαθέσιμα, της τάξης των 26,5 δισ. ευρώ, έχοντας την πολυτέλεια να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για συμφέρουσες εκδόσεις. Εκτιμάται ότι το αργότερο μέχρι το τέλος Μαρτίου η κίνηση εξόδου στις αγορές θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, η οποία θα σφραγίσει το κορυφαίο γεγονός αυτής της χρονιάς που είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης από τις κεφαλαιαγορές.